Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέσεις "φωτιά" κατά του Λαυρεντιάδη

Ευθύνες στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη επιρρίπτουν στις απολογίες τους τα τρία πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank Αντώνης Αθανάσογλου, Δημήτρης Σαραμαντής και Τρύφων Κολλίντζας.

Καταθέσεις φωτιά κατά του Λαυρεντιάδη
Ευθύνες στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη επιρρίπτουν στις απολογίες τους τα τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank Αντώνης Αθανάσογλου, Δημήτρης Σαραμαντής και Τρύφων Κολλίντζας οι οποίοι, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια για τα δάνεια της Τράπεζας προς εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Στις φυλακές θα οδηγηθεί και η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, επίσης πρώην μέλος του Δ.Σ της Proton Bank η οποία απολογήθηκε σήμερα στην ανακρίτρια.

Τι είχε καταθέσει ο Λ. Λαυρεντιάδης

Εν τω μεταξύ, έμφαση στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και της μεταχείρισης που του επεφύλαξε η Δικαιοσύνη έδωσε στην απολογία του στην ανακρίτρια ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

"Αρνούμαι στο σύνολο τις κατηγορίες και δηλώνω αθώος. Είμαι σε εξαιρετικά δύσκολη σωματική και ψυχική κατάσταση", είπε στην ανακρίτρια από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ο επιχειρηματίας.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεσή του να διαθέσει στη Δικαιοσύνη - "προς αποπληρωμή και τακτοποίηση δανείων που έχουν χορηγηθεί από την Proton Bank" - ποσό 160 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται σε λογαριασμούς του στο εξωτερικό.

Αφού κάνει εκτενή αναφορά στην κατάσταση της υγείας του και πώς αυτή προκλήθηκε δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να προφυλακιστεί δεδομένου ότι όποτε του ζητήθηκε, εμφανίστηκε και συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές. Ανάλογα επιχειρήματα εισάγει και στην αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε μια μόλις ημέρα μετά την είσοδό του στις φυλακές Κορυδαλλού.

"Δεν συντρέχουν οι λόγοι προσωρινής μου κράτησης αφού απουσιάζουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Είμαι οικογενειάρχης, γνωστής διαμονής, με λευκό ποινικό μητρώο και χωρίς προετοιμασία φυγής. Ούτε μπορεί να μου αποδοθεί κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων αφού δεν έχω τελέσει αυτές που μου αποδίδονται και δεν έχω πλέον την παραμικρή σχέση με την Proton Bank".

Οι λοιποί κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους τα εξής:

Τρύφων Κολλίντζας

Δεν είχε διευκρινιστεί εξ' αρχής ποιος ήταν ο δεσμός των εταιριών που έπαιρναν δάνειο με τον βασικό μέτοχο....... Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, εξαπατήθηκα. Για να γίνει αυτό, θεωρώ ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έδρασε πιθανότατα με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων, στους οποίους εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι.

Αναφορικά με την Τράπεζα της Ελλάδος, μου έκανε εντύπωση εκ των υστέρων πώς του έδωσαν άδεια...... Εγώ δεν έχω δράσει με κανένα δόλο, πάντα καλόπιστα ενεργούσα δεν έχω πάρει χρήματα για τίποτα πέραν των νόμιμων αμοιβών μου και απεχώρησα στους 4 μήνες ενώ η σύμβασή μου ήταν για τρία χρόνια.

Αντώνης Αθανάσογλου

Το Νοέμβριο του 2010 πήγαμε με τον κ. Λαυρεντιάδη, η τότε διοίκηση της Proton, στην διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί με έκπληξή μας ο κ. Λαυρεντιάδης δήλωσε για πρώτη φορά ότι είναι απηυδισμένος από το τί συμβαίνει στην Ελλάδα και θέλει να αποχωρήσει από την χώρα και ότι έχουν γίνει συζητήσεις με κάποιες τράπεζες για τυχόν συγχωνεύσεις της Proton

Στη συχνότατη επαφή και επικοινωνία που γινόταν από μένα με την Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα, ήμασταν πάντα σύμφωνοι και σύννομοι με τους τύπους τόσο επί της προεδρίας μου όσο και επί προεδρίας του αντιπροσώπου της Τραπέζης Πειραιώς η οποία μας είχε αγοράσει το τέλος του 2008.

Είχα την πεποίθηση ότι όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις ήταν παραπάνω από συμφέρουσες για την τράπεζα. Εάν γνώριζα τότε τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς την διασύνδεση των διαφόρων πιστούχων, προφανώς και δεν θα υπέγραφα τις πιστοδοτήσεις αυτές......

Τον Μάρτιο του 2011 μας κάλεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όλο το Δ.Σ, ουδεμία αναφορά έγινε για προβληματικά δάνεια ή για ύπαρξη κινδύνου και προς τούτο επικαλούμαι τη μαρτυρία όλων των μελών του Δ.Σ.

Επίσης έγινε σημαντική αναφορά στην απαίτηση μείωσης εξάρτησης της τράπεζας από την ΕΚΤ, πράγμα το οποίο επετεύχθη μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, με μείωση της τάξης του 50%. Προς τούτο δεχθήκαμε επανειλημμένως συγχαρητήρια και από την ΤτΕ και από τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο του 2011.

Σαραμαντής Δημήτρης

Εγώ, ως στέλεχος της τράπεζας υπήρξα θύμα μίας συστηματικής και μεθοδευμένης απατηλής συμπεριφοράς που ξεκίνησε με την θεαματική αγορά εκ μέρους του Λ.Λαυρεντιάδη του 31,3% των μετοχών της τράπεζας, με λεφτά που εκ των υστέρων απεδείχθη ότι ήταν δανεικά προς τις εταιρίες, με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα μετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000.000 ενώ όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, μόλις επιτεύχθηκε με τους παραπλανητικούς τρόπους που αναφέρω η χρηματοδότηση των εταιριών, άρχισε να εγκαταλείπει την τράπεζα, ενώ παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα μεριμνούσε για την εξωτερική του εικόνα ως ισχυρού οικονομικού παράγοντα στο διεθνές στερέωμα, που ήταν σε θέση να αξιοποιεί ως στελέχη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και τέως πρέσβεις υπερδυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v