Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Καλύτερα του στόχου διαμορφώνεται το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης της Ελλάδας στο α΄ τρίμηνο, το οποίο ανήλθε στο 1,366 δισ. ευρώ, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα, που ανήλθε στα 508 εκατ. ευρώ.

Πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Χρήμα στην αγορά μέσω επιστροφών φόρου κοντά στα 700 εκατ. ευρώ έριξε το υπουργείο Οικονομικών το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπληρώνοντας κυρίως παλαιές του υποχρεώσεις.

Παράλληλα, όμως, συνέχισε την πρακτική των παγωμένων νέων επιστροφών φόρου για να εξυπηρετηθεί και ο παράλληλος στόχος της εξάλειψης της μαύρης τρύπας των εσόδων.

Τα στοιχεία τριμήνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν διαφοροποιούνται αισθητά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Δείχνουν υστέρηση εσόδων 351 εκατ. ευρώ, με βασικούς υπαίτιους τους φόρους στην κατανάλωση και αποδέσμευση δαπανών με το σταγονόμετρο.

Η συνολική εικόνα κάθε άλλο παρά δραματική είναι καθώς τις υστερήσεις στα έσοδα σβήνουν οι μειωμένες νέες επιστροφές φόρων και συνολικά η συγκράτηση των δαπανών σε επίπεδα χαμηλότερα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους διατηρεί στο τρίμηνο πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 2,338 δισ. ευρώ.

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα, με σκληρή δουλειά αλλά και υψηλό κοινωνικό κόστος, συνεχίζει την αναμφίβολα επώδυνη, αλλά αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας. Η χώρα, στο δημοσιονομικό πεδίο, κερδίζει μικρές ή μεγαλύτερες “μάχες”.

Βεβαίως, όπως έχουμε επαναληπτικά επισημάνει, αυτό είναι αναγκαίο, αλλά όχι από μόνο του ικανό για να κερδίσει και τον πόλεμο. Οι Έλληνες έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι δεν κάνουμε πίσω». Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό.

Αναλυτικά, από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι:

• Το πρόβλημα στα έσοδα παραμένει, χωρίς να λαμβάνει όμως εφιαλτικές διαστάσεις. Στο τρίμηνο, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν 351 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο (εισπράχθηκαν 10,872 δισ. ευρώ αντί 11,223 δισ. ευρώ), αλλά με την προσθήκη 42 εκατ. ευρώ παραπάνω από ειδικά έσοδα από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου καθώς και εξαιτίας των μειωμένων κατά 467 εκατ. ευρώ επιστροφών φόρου (στο τρίμηνο οι επιστροφές θα έπρεπε να είναι 680 εκατ. ευρώ αντί 213 εκατ. ευρώ), συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 158 εκατ. ευρώ (έφτασαν τα 10,721 δισ. ευρώ αντί για 10,563 δισ. ευρώ). Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι στις επιστροφές φόρων δεν έχει περιληφθεί ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

• Επιμέρους τα έσοδα εμφανίζουν τις κλασικές αρρυθμίες. Ο ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης υποαποδίδουν καθώς οι φορολογούμενοι είτε σηκώνουν τα χέρια ψηλά είτε φοροδιαφεύγουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν προβληματικοί. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ΦΠΑ όλων των κατηγοριών υστερούν κατά 260 εκατ. ευρώ ή 7,3%, εκ των οποίων 126 εκατ. προέρχονται από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών.

Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο ΕΦΚ καπνού είναι χαμηλότερος κατά 144 εκατ. ευρώ (αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από το στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου) και ο ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι χαμηλότερος κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%. Την κατάσταση εξισορροπούν οι αυξημένες εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,5%, από τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%, και από τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 99 εκατ. ευρώ ή 75,8%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,714 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,824 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (15,538 δισ. ευρώ).

• Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 508 εκατ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ.

• Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε. Διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,4 δισ. ευρώ. Ο στόχος ήταν 4,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v