Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πιέζουν τώρα για μειώσεις επιτοκίων

Πού στηρίζονται εκτιμήσεις για περικοπές ως 200 μονάδες βάσης. Οι αντιδράσεις από μικρούς και μεγάλους ομίλους. Ποιοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Η "συνεισφορά" των επιτοκίων καταθέσεων.

Εισηγμένες: Πιέζουν τώρα για μειώσεις επιτοκίων
Κλίμα ευφορίας επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς επειδή έχει αρχίσει και πάλι να εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για να καλυφθούν ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων ελληνικών ομίλων.

Οι περιπτώσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και της Frigoglass είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων εβδομάδων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται κινήσεις χρηματοδότησης από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ιδίως μετά και την πώληση του 38% των μετοχών της σε διεθνές fund με διεθνείς προσβάσεις και απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Οι ειδήσεις βέβαια είναι θετικές καθώς οι αγορές διακόπτουν την τριετή τους αποχή (με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως ο ΟΠΑΠ) και αρχίζουν εκ νέου να δανείζουν ελληνικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τα επιτόκια δανεισμού (μεταξύ του 8% και του 8,25%) κάθε άλλο παρά μικρά είναι και κάθε άλλο παρά συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών.

Τα στελέχη του ομίλου Χαλκόρ επισήμαναν πως το 2012 δανείστηκαν με μέσο επιτόκιο 5,2%, δηλαδή 300 μονάδες βάσης υψηλότερα από τους ανταγωνιστές τους. Αυτό, σε ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο 300 εκατ. ευρώ, σημαίνει επιπλέον 9 εκατ. ευρώ έξοδα για τόκους κάθε χρόνο!

Πώς λοιπόν να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις που χρεώνονται όχι με 5,2% όπως για παράδειγμα η Χαλκόρ αλλά με 8% και 9% επιτόκιο;

Και φυσικά δεν είναι μόνο η Χαλκόρ που δυσφορεί για τα τρέχοντα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά και η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για εταιρείες που ζητούν μειώσεις του κόστους χρηματοδότησης για να αναπτύξουν περισσότερο τις εξαγωγές τους, είτε πρόκειται για ομίλους που θεωρούν αδύνατη την επιβίωσή τους μέσα σε μια τόσο βαθιά ύφεση, όταν τα επιτόκια βρίσκονται σε τέτοιο ύψος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις θέσεις των κυρίων:

Ευρυπίδη Δοντά (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος) πως το κόστος χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι ανάλογο με αυτό των ανταγωνιστικών εταιρειών στο εξωτερικό,

Στέφανου Μανέλλη (διευθύνων σύμβουλος της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες) για μείωση του κόστους χρηματοδότησης στο 4%-5%,

Γεωργίου Ρούσσου (διευθύνων σύμβουλος της REVOIL) για περιορισμό των επιτοκίων χορηγήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στην Κύπρο, όπου η Κεντρική Τράπεζα έχει υιοθετήσει κάποια μέτρα με στόχο την υποχώρηση των καταθετικών επιτοκίων στην αρχή και των δανειστικών επιτοκίων στη συνέχεια.

Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι για την ανάπτυξη μιας οικονομίας τα υψηλά επιτόκια είναι η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου πως «η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς τη μείωση των επιτοκίων και χωρίς επιμήκυνση των δανείων. Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε με επιτόκια 8%, 9% και 10%» (όσο δηλαδή και αυτά που δίνονται στις ελληνικές επιχειρήσεις, αν μάλιστα προστεθεί και ο ανεξήγητος κρατικός φόρος που επιβάλλεται στις χορηγήσεις…).


Εκτιμήσεις για… ψαλίδι 2% 

Βέβαια, κανείς δεν ισχυρίζεται πως η μείωση των επιτοκίων στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις, ωστόσο διαφαίνονται -σε κύκλους της αγοράς- κάποιες συνθήκες οι οποίες είναι ικανές να περιορίσουν το επιτόκιο χορηγήσεων κατά 200 μονάδες βάσης περίπου έως το τέλος του έτους.

Τέτοιες συνθήκες είναι οι εξής:

Πρώτον, η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, αλλά και η κεφαλαιακή τακτοποίηση των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ομίλων θα μειώσουν τις ανάγκες των τραπεζών για άμεση ρευστότητα, με αποτέλεσμα να εκλείψουν οι τράπεζες που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν επιθετικές πολιτικές (π.χ. Λαϊκή, Millenniun Bank, FBB) στα επιτόκια καταθέσεων, παρασύροντας σε κάποιον βαθμό και τις υπόλοιπες.

Δεύτερον, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, σημαντικό ποσοστό των καταθετών μοίρασε τις καταθέσεις σε περισσότερες τράπεζες προκειμένου να εντάσσεται σε αυτές που θεωρούνται εγγυημένες από το ελληνικό δημόσιο (και δεν θα... πειράζονται με αποφάσεις του Eurogroup). Το σπάσιμο αυτό οδήγησε τους καταθέτες στο να δεχτούν χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων, καθώς το ύψος των επιτοκίων επηρεάζεται αναλογικά και από το ποσό της κατάθεσης.

Τρίτον, η σταδιακή βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα, η οποία εκφράζεται με χαλάρωση των ελέγχων από την τρόικα, με θετικές εκθέσεις, με κολακευτικά δημοσιεύματα, με άνοδο των κρατικών ομολόγων και γενικότερα με αυξημένη διάθεση ορισμένων ξένων να τοποθετήσουν λεφτά στη χώρα.

Και τέταρτον, το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια (βλέπε βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) βρίσκονται στο χαμηλότερο ύψος της Ιστορίας τους, με τις χώρες του βορρά να προσφέρουν επιτόκιο μικρότερο του 1%, ακόμη και για όσους είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν πολύ μεγάλα ποσά.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v