Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rilken: Παραπομπή στη Δικαιοσύνη από ΥΠΑΝ

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η Rilken, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες της. Επιβολή διοικητικών προστίμων. Τι απαντά η εταιρία.

Rilken: Παραπομπή στη Δικαιοσύνη από ΥΠΑΝ
Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η Rilken, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων στο υπουργείο σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες της.

Η εταιρία παραπέμπεται και στη Νομαρχία Αθηνών, όπου ανήκει η έδρα της, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

«Είμαστε κατάπληκτοι» δήλωσε στο Euro2day ο διευθύνων σύμβουλος της Rilken κ. Κων/νος Φαλτσέτας, σχετικά με το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Rilken, και συνέχισε:

«Εμείς -για λόγους εμπιστευτικότητας και αποφυγής ανεπιθύμητων διαρροών- προσκομίσαμε αντί για τα σώματα των ετήσιων συμφωνιών με τους εμπόρους, τα ίδια στοιχεία σε μορφή πίνακα και μάλιστα αφού προηγουμένως είχαμε λάβει τη σχετική γραπτή έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Ανάλογη πρακτική άλλωστε ακολουθούν και άλλες εταιρίες".
 
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενέργεια αυτή της Rilken ισοδυναμεί ουσιαστικά με άρνηση παροχής στοιχείων και με πλήρη καταστρατήγηση της Α.Δ. με την οποία καθορίστηκε ότι οι εταιρίες (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγείς - χονδρέμποροι και χονδρέμποροι) υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου τις ειδικότερες συμφωνίες οικονομικών παροχών, εκπτώσεων, προωθητικών ενεργειών κ.λπ. με τους πελάτες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία με επιστολή της στις 9/9/2008 αρνήθηκε εκ νέου την υποβολή αναλυτικών στοιχείων, παρά την επιστολή (α.π. 1341/26-8-2008) που απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και με την οποία καθιστούσε σαφές το περιεχόμενο της Α.Δ., δηλαδή υπογράμμιζε την υποχρέωση αποστολής των ειδικών συμφωνιών προκειμένου το ΥΠ. ΑΝ. να έχει την πλήρη εικόνα της αγοράς.

Με αφορμή το γεγονός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε τα εξής:
"Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην πλήρη εξυγίανση της αγοράς. Παρότι αυτό το καταστήσαμε σαφές από την πρώτη στιγμή, ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας, κάτι που πιθανόν να υποκρύπτει ασύδοτες πρακτικές.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε με όλες τις εταιρείες, οι οποίες άλλωστε υποχρεούνται να εφαρμόσουν την Α.Δ. Από την πλευρά μας, επιδιώκουμε τη συνεργασία. Ας καταλάβουν, όμως, όλοι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο σήμερα. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά την προσπάθειά μας, κάτι που άλλωστε αποτελεί αίτημα όλης της κοινωνίας. Σκοτεινές συμφωνίες και αδιαφανείς διαδικασίες δεν γίνονται πλέον δεκτές. Η αγορά είναι ελεύθερη, όμως έχει σαφείς κανόνες, που όλοι πρέπει να τους σεβαστούν".

---Τι απαντά η Rilken για το πρόστιμο

«Είμαστε κατάπληκτοι» δήλωσε στο Euro2day ο διευθύνων σύμβουλος της Rilken κ. Κων/νος Φαλτσέτας, σχετικά με το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Rilken, και συνέχισε:

«Εμείς -για λόγους εμπιστευτικότητας και αποφυγής ανεπιθύμητων διαρροών- προσκομίσαμε αντί για τα σώματα των ετήσιων συμφωνιών με τους εμπόρους, τα ίδια στοιχεία σε μορφή πίνακα και μάλιστα αφού προηγουμένως είχαμε λάβει τη σχετική γραπτή έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Ανάλογη πρακτική άλλωστε ακολουθούν και άλλες εταιρίες.

Στη συνέχεια λάβαμε άλλη επιστολή από το Υπουργείο που ζητούσε εκ νέου την αποστολή των σωμάτων των συμφωνιών. Απαντήσαμε ότι έχουμε ήδη αποστείλει τα στοιχεία και τους παραθέσαμε τη σχετική σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου, καταλήγοντας ότι είμαστε σε αναμονή για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή οδηγία.

Και στη συνέχεια, έκπληκτοι μάθαμε μέσω του ηλεκτρονικού τύπου ότι μας επιβάλλεται πρόστιμο»…

Και κατέληξε ο κ. Φαλτσέτας: «εμείς σε καμιά περίπτωση δεν αρνηθήκαμε να στείλουμε στοιχεία και δεν κατανοούμε το γιατί δυσφημείται με αυτόν τον τρόπο η εταιρίας μας. Είμαστε κατάπληκτοι…».

-Η ανακοίνωση της εταιρίας

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία επισημαίνει τα εξής: "Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω του ηλεκτρονικού τύπου τα περί παραπομπής στη δικαιοσύνη και επιβολής προστίμου στην εταιρία RILKEN.

Η πραγματικότητα είναι ότι η εταιρία μας με την από 13/6/2008 επιστολή της προς το Υπουργείο ζητούσε διευκρινήσεις ως προς τον τρόπο υποβολής των στοιχείων των συμφωνιών. Το Υπουργείο με την από 27/6/2008 επιστολή του έκανε δεκτή την υποβολή των στοιχείων υπό μορφή πίνακα (… «αρκεί να κατατεθεί στην Υπηρεσία μας έγγραφο επίσημο υπογεγραμμένο από τους νόμιμους εκπροσώπους της επιχείρησης στο οποίο να περιγράφεται το περιεχόμενο των συμφωνιών…»). Επιπλέον σε δεύτερη επιστολή του Υπουργείου επιβεβαιώνεται ότι «…οι διευκρινήσεις που σας εδόθησαν με τον αρ. πρωτ. Α2-4124/27.08.08 έγγραφο της Διεύθυνσης Τιμών Τροφίμων και Ποτών αφορούν όλες τις επιχειρήσεις ενιαίως…»

Μας προκαλεί έκπληξη ότι το περιεχόμενο των παραπάνω επιστολών αναιρείται από την από 26/8/2008 νέα του επιστολή του Υπουργείου μόνο σε ότι αφορά την εταιρία RILKEN".


Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v