Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραπομπή στη Δικαιοσύνη της ελαιουργίας ΜΙΝΕΡΒΑ

Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη η επιχείρηση ΜΙΝΕΡΒΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες.

Παραπομπή στη Δικαιοσύνη της ελαιουργίας ΜΙΝΕΡΒΑ
Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη η επιχείρηση ΜΙΝΕΡΒΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες της.

Όπως προβλέπεται στη σχετική Α.Δ., οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγείς - χονδρέμποροι και χονδρέμποροι υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας εμπορίου τις ειδικότερες συμφωνίες οικονομικών παροχών, εκπτώσεων, προωθητικών ενεργειών κ.λπ. με τους πελάτες τους, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς προς όφελος του καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΙΝΕΡΒΑ, με επιστολή της στις 22/7/2008 (α.π. 388/22/7/2008) προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Βλάχο, γνωστοποίησε ότι οι συμφωνίες που συνάπτει με τους πελάτες της είναι "εμπιστευτικές και φυλάσσονται στο αρχείο της εταιρίας και είναι στη διάθεση των οργάνων του υπουργείου, αν και όταν χρειαστεί να έρθουν προς έλεγχο".

Στη συνέχεια, το υπουργείο Ανάπτυξης με σχετική επιστολή (α.π. 1203/28/7/2008) κατέστησε σαφές ότι η εταιρία έχει υποχρέωση βάσει του νόμου να γνωστοποιήσει στο υπουργείο τις ειδικές συμφωνίες της και ότι η άποψή της για εμπιστευτικές πληροφορίες είναι σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της σχετικής αγορανομικής διάταξης.

Η ΜΙΝΕΡΒΑμε επιστολή της στις 8/8/2008 (α.π. 822/8/8/2008) απέστειλε "πίνακα ειδικών συμφωνιών" αποτυπώνοντας, όμως, ελλιπώς τα στοιχεία των εμπορικών της συμφωνιών ή άλλων χορηγούμενων παροχών. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία δεν κατέθεσε σαφές το ακριβές ποσοστό των παρεχόμενων εκπτώσεων, όπως απαιτεί η Α.Δ., ούτε εξειδίκευσε κάθε επιμέρους συμφωνία ανα προϊόν.

Κατά συνέπεια, δεν παρείχε τη δυνατότητα στο ΥΠΑΝ, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, προς όφελος του καταναλωτή, να διακριβώσει τους παράγοντες κόστους και τις συμφωνίες με τις οποίες διαμορφώνονται οι χονδρικές και οι λιανικές τιμές των προϊόντων της.

Η εταιρία παραπέμπεται στη Νομαρχία Αθηνών, όπου ανήκει η έδρα της, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Με αφορμή το γεγονός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε τα εξής: "Σταθερά προχωρούμε στην πλήρη εξυγίανση της αγοράς. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας, κάτι που πιθανόν να υποκρύπτει ασύδοτες πρακτικές, θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε με όλες τις εταιρίες, που άλλωστε υποχρεούνται να εφαρμόσουν την Α.Δ. Από την πλευρά μας, επιδιώκουμε τη συνεργασία. Ας καταλάβουν, όμως, όλοι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο σήμερα. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά την προσπάθειά μας, κάτι που άλλωστε αποτελεί αίτημα όλης της κοινωνίας. Σκοτεινές συμφωνίες και αδιαφανείς διαδικασίες δεν γίνονται πλέον δεκτές. Η αγορά είναι ελεύθερη, όμως έχει σαφείς κανόνες, που όλοι πρέπει να τους σεβαστούν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v