Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Πρωτοβουλία 5 αξόνων για το επιχειρείν

Επενδύσεις 1,5 δισ. σε υποδομές, χρηματοδότηση τουρισμού, δημιουργία venture capital προωθεί η Eurobank για την ενίσχυση  επενδύσεων, εξαγωγών και οικονομίας. Τι δήλωσε ο κ. Ν. Νανόπουλος.

  • της Αναστασίας Παπαιωάννου
EFG: Πρωτοβουλία 5 αξόνων για το επιχειρείν
Παρέμβαση με σειρά πρωτοβουλίες για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο όμιλος της Eurobank.

Την ανάγκη υλοποίησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, διαφορετικού από αυτό που ακολούθησε η χώρα την τελευταία δεκαετία, επισήμαναν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Νανόπουλος, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Νίκος Καραμούζης, οι οποίοι παρουσίασαν πέντε άξονες με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας.

"Μόνο με νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, θα καταφέρουμε ως χώρα να δούμε μετά το πέρας της κρίσης, και αφού ομαλοποιηθούν πλήρως οι συνθήκες, ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3% - 4%. Αλλιώς, θα φυτοζωούμε με ένα 2%». Αυτό τόνισε ο κ. Νανόπουλος.

Παρουσιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης υπογράμμισε ότι "η χώρα οφείλει να εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες και προτεραιότητες αν δεν θέλει να παγιδευτεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης".
 
Ο ίδιος εξήγησε: "Η Eurobank διατηρεί στην Ελλάδα μια ηγετική θέση στην επιχειρηματική χρηματοδότηση. Με υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων 24 δισ. ευρώ, με ετήσιους ρυθμούς αύξησης πάνω από 20%, με ηγετική θέση στους τομείς του leasing, του factoring, του trade finance και των προϊόντων διαχείρισης κινδύνων, στέκεται δίπλα και καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του επιχειρηματικού τομέα. Παράλληλα, διατηρούμε σημαντική παρουσία στην περιοχή, όπου λειτουργούν 88 επιχειρηματικά κέντρα, 5 κέντρα εξυπηρέτησης μεγάλων πελατών, 3 εταιρίες leasing, 2 εταιρίες factoring, 7 διευθυντές treasury σε επτά χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης".


***Οι 5 άξονες δράσης της Eurobank

Άξονας πρώτος: Η Eurobank δεσμεύεται να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις έργων υποδομών, έργων ΣΔΙΤ και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη μαζί με τα νέα, υπό έγκριση, έργα αναμένεται να απαιτήσουν χρηματοδοτήσεις ύψους 7 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ η Eurobank έχει ήδη δεσμευτεί να εκταμιεύσει 350 εκατ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια.

Η Eurobank EFG διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στον παραπάνω τομέα και ήταν, ήδη, σύμβουλος σε τρία από τα παραπάνω έργα και διοργανωτής της χρηματοδότησης σε άλλα τρία.

Στον τομέα των ΣΔΙΤ έχουν ήδη εγκριθεί 52 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ. 
Η Eurobank χρηματοδότησε και οργάνωσε το πρώτο έργο που ανατέθηκε (πυροσβεστικοί σταθμοί) και επιδιώκει να συμμετάσχει σε 5 έργα τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση δημοπράτησης, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

Τα Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα με 620 εκατ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα. Απαιτούνται άλλα 500 εκατ. για τα έργα που διαθέτουν ήδη άδεια λειτουργίας. Η Eurobank EFG έχει μέχρι σήμερα εκταμιεύσει ή δεσμευτεί να εκταμιεύσει 60 εκατ. ευρώ. 

Άξονας δεύτερος: Χρηματοδότηση της τουριστικής βιομηχανίας με ευνοϊκούς και ευέλικτους όρους και νέα τραπεζικά προϊόντα, όπως η αναδιάρθρωση δανείων, ευκολίες όσον αφορά στο επιτόκιο και προϊόντα ρευστότητας.

Η Eurobank EFG στηρίζει αποφασιστικά τον τουριστικό κλάδο, με υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων ύψους 1,1 δισ. και με ετήσια αύξηση άνω του 50% ετησίως τα τελευταία 3 χρόνια.

Προσφέρονται 3 νέα προϊόντα:
-  Αναδιάρθρωση υποχρεώσεων με επέκταση της χρηματοδότησης μέχρι 20 χρόνια μέσω πιστοδοτήσεων ή μέσω leasing, προσαρμογή των δόσεων στην εποχικότητα των εισπράξεων, ή εναλλακτικά καθορισμός τελικού επιτοκίου στο 2% για τα δύο πρώτα χρόνια με αντίστοιχη μετακύλιση της οφειλής στα επόμενα χρόνια. 

- Χρηματοδότηση ανακαινίσεων ξενοδοχείων, κυρίως 4 και 5 αστέρων, με διάρκεια 7 χρόνων, περίοδο χάριτος 18 μηνών και προσαρμογή των δόσεων στην εποχικότητα των εισπράξεων. Μέχρι σήμερα, κατά κανόνα, οι ανακαινίσεις καλύπτονταν με κεφάλαιο κίνησης. 

- Μερική προεξόφληση των μελλοντικών απαιτήσεων των ξενοδοχείων από τους tour operators, με διάρκεια 1 έτος. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί βασικό αίτημα των πελατών μας.


Άξονας τρίτος: Χρηματοδότηση και ασφάλιση του συναλλακτικού κυκλώματος και, δεύτερον, των επενδύσεων των εξαγωγικών επιχειρήσεων με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Eurobank αφορούν:

Στην καθιέρωση της προ χρηματοδότησης των παραγγελιών των εξαγωγικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια της χρηματοδότησης, των τιμολογίων σε συνεργασία με τη Eurobank EFG Factors. Για τη χρηματοδότηση μειώνει το ισχύον σήμερα περιθώριο (spread) για τις παραπάνω επιχειρήσεις κατά 15%. 

- Σε προεξόφληση σε ποσοστό έως 70% των απαιτήσεων των εξαγωγέων από την επιστροφή του ΦΠΑ με εκχώρηση της αντίστοιχης απαίτησης. 

- Σε χρηματοδότηση μέσω πιστοδοτήσεων ή μέσω leasing έως 100% της αξίας των επενδυτικών σχεδίων εξαγωγικών επιχειρήσεων για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, που σχετίζονται με την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Θα υπάρχει περίοδος χάριτος 1 έτους, διάρκεια χρηματοδότησης 15 έτη για τα ακίνητα και 7 έτη για τα μηχανήματα και τελικό επιτόκιο 2% για τα δύο πρώτα χρόνια με αντίστοιχη μετακύλιση της οφειλής στα επόμενα χρόνια. 

- Στη δημιουργία One Stop Shop για την ασφάλιση των εξαγωγικών κινδύνων (πολιτικών, εμπορικών και πιστωτικών κινδύνων της χώρας εισαγωγής) σε συνεργασία με εγχώριες και διεθνείς ιδιωτικές και κρατικές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες. 

- Στη διευκόλυνση των εξαγωγών μέσω των δικτύων της τράπεζας, χωρίς παρέμβαση τρίτου, ιδιαίτερα στις 7 χώρες όπου ο όμιλος έχει παρουσία και κατευθύνεται περισσότερο από το 25% των εξαγωγών της χώρας μας (Βουλγαρία, Κύπρος, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία). 

- Στη δυνατότητα αξιολόγησης των οφειλετών και ανάληψης του πιστωτικού κινδύνου από τις τραπεζικές μονάδες του ομίλου καθώς και χρηματοδότησης και διαχείρισης των απαιτήσεων μέσω factoring.


Άξονας τέταρτος: Δημιουργία ενός εσωτερικού private equity, αρχικού ύψους 30 εκατ. ευρώ και παράλληλα κινητοποίηση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν με στόχο: 

- Τη μειοψηφική μετοχική συμμετοχή ή/και τη μακροχρόνια σε δυναμικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες και δραστηριότητες. Οι συμμετοχές θα υλοποιούνται σε συνεπένδυση κατά περίπτωση με ιδιωτικά κεφάλαια ή/και εταιρίες private equity, όπως η Global Finance. 

-  Τη μειοψηφική μετοχική συμμετοχή σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια και εταιρίες private equity σε δυναμικές επιχειρήσεις, που συγχωνεύονται, για τη δημιουργία ισχυρότερων εταιρικών σχημάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό ή σε φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες και δραστηριότητες.


Άξονας πέμπτος:
Στενή συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και κρατικούς φορείς (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, Ινστιτούτο Εργασίας) για τη χρηματοδότηση, συγχρηματοδότηση, συντονισμό και την οργάνωση πρωτοβουλιών που θα στηρίζουν και θα προωθούν τις ελληνικές εξαγωγές και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Μιλώντας για τον τουρισμό, ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι φαίνεται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τις δυσοίωνες αρχικές προβλέψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι χειρότερα από πέρυσι.

* Τα αναλυτικά αρχεία με τις νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Eurobank, η περιγραφή των προϊόντων ανά κλάδο αλλά και το κείμενο με την πλήρη ομιλία του κ. Νανόπουλου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v