3E: Προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου 1,5 ευρώ

Την πρόθεσή της να προβεί σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της ποσού ύψους 548 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ανακοίνωσε η Coca Cola 3E. Στις 16/10 η Γ.Σ. Οι πρώτες αντιδράσεις.

3E: Προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου 1,5 ευρώ
Την πρόθεσή της να προβεί σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της ποσού ύψους 548 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ανακοίνωσε η Coca Cola 3E.

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος και η πληρωμή του ποσού της επιστροφής του κεφαλαίου θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. Η επιστροφή κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω δανεισμού και εν μέρει μέσω υφιστάμενης ρευστότητας και υπόκειται σε έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων και από τις ρυθμιστικές αρχές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ενέκρινε το ανωτέρω σχέδιο και θεωρεί ότι η προτεινόμενη αναδιάρθρωση προκρίνεται στηριζόμενη στα κάτωθι: 

- Στις θετικές προοπτικές της εταιρίας μακροπρόθεσμα. 
- Στις θετικές προοπτικές της εταιρίας σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες ταμειακές της ροές. 
- Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρίας. 
- Στην προοπτική μείωσης του μέσου όρου του κόστους κεφαλαίου (WACC), μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου. 
- Στο ότι η διαρκής ενδυνάμωση των βασικών οικονομικών δεικτών, μετά την αναδιάρθρωση, θα διατηρήσει ισχυρή την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας 
- Στο ότι οι λειτουργικές δραστηριότητες και οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρίας θα μείνουν ουσιαστικά ανεπηρέαστοι. 
- Στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές χρήματος. 
- Η προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου θα έχει σαν αποτέλεσμα άμεσο όφελος όλων των μετόχων. Η εταιρία προτίθεται να αναστείλει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Όπως αναφέρεται σε ξεχωριστή σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας, θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση τη 16η Οκτωβρίου 2009 προκειμένου να εγκριθεί αρχικά η αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το συνολικό ποσό 548 εκατ. ευρώ περίπου, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, και εν συνεχεία η μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το συνολικό ποσό 548 εκατ. ευρώ περίπου και η επιστροφή του ποσού της μείωσης σε μετρητά στους μετόχους της επιχείρησης. 

Ειδικότερα, η Coca Cola Τρία Έψιλον ανακοινώνει τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τη 16η Οκτωβρίου 2009, με θέματα τα ακόλουθα:

1) Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής τιμής της μετοχής.

2) Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Παροχή των απαραίτητων εξουσιοδοτήσεων προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας σε σχέση με την επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου στους μετόχους με καταβολή μετρητών, την αποκοπή του δικαιώματος αυτού καθώς και την ημερομηνία έναρξης καταβολής του ποσού της επιστροφής.

3) Τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού και κωδικοποίηση αυτού σε ενιαίο κείμενο.

Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας η εταιρία θα προχωρήσει σε α΄ επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Οκτωβρίου 2009. Εάν πάλι δεν επιτευχθεί απαρτία οι μέτοχοι καλούνται σε β΄ επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση στις 13 Νοεμβρίου 2009.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, σχολίασε:
"Η Coca Cola Τρία Έψιλον έχει αποδεδειγμένα στο παρελθόν επιτύχει τη μεγιστοποίηση του οφέλους των μετοχών της. Με δεδομένη τη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών και τις θετικές προοπτικές για μεγαλύτερη ενίσχυσή τους στο εγγύς μέλλον, η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους θεωρούμε ότι αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο δημιουργίας αξίας για τους μετόχους υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Επιπλέον, αυτή η επιστροφή κεφαλαίου μας επιτρέπει να μειώσουμε τον μέσο όρο του κόστους κεφαλαίου (WACC) και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της κεφαλαιακής μας διάρθρωσης, διατηρώντας ταυτόχρονα ικανοποιητική ευελιξία προκειμένου να επιδιώξουμε ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης στο μέλλον".

--- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Η απόφαση της Coca Cola να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 548 εκατ. ευρώ (1,5 ευρώ ανά μετοχή) βελτιώνει την κεφαλαιακή δομή της εταιρίας, μειώνοντας το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου, αφήνει όμως μικρότερο περιθώριο για εξαγορές, σχολιάζει η Proton Bank.

Όπως επισημαίνει, βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων για το καθαρό χρέος επί του συνολικού στόχου του 35% - 45% για τα κεφάλαια, υπολογίζεται ότι σε ό,τι αφορά τις εξαγορές το 2010 θα είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η Coca Cola σχεδιάζει να αναστείλει το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών.

Με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις βρίσκονται υπό πίεση, η χρηματιστηριακή θεωρεί πως η Coca Cola θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή κεφαλαίου, επικεντρώνοντας την προσοχή της περισσότερο στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις.

Ωστόσο, χαρακτηρίζει την κίνηση "ουδέτερη", σημειώνοντας πως δεν θα επηρεάσει την αξιολόγησή της.

Η Proton Bank, υπολογίζοντας κόστος χρέους της τάξης του 5%, αφήνει αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009, ενώ για το 2010 μειώνονται κατά 2,4%.

Θετικά υποδέχθηκαν την ανακοίνωση για την επιστροφή κεφαλαίου της οι Εθνική-P&K και Marfin σε ξεχωριστές εκθέσεις με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα η Εθνική P&K αναφέρει για μια θετική έκπληξη από την τονίζοντας ότι η εταιρία έχει υπομοχλευμένο ισολογισμό.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι με αυτή την κίνηση η δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε εξαγορές.

Η χρηματιστηριακή θέτει υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο για τη μετοχή της εισηγμένης. Η σύσταση παραμένει outperform.

Aπό την πλευρά της η Marfin τονίζει ότι η κίνηση της 3Ε αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρίας. Η χρηματιστηριακή επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 17,5 ευρώ και τη σύσταση accumulate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v