Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΡΔ: Η οικογένεια Μουνδρέα τη θέλει "όχημα"

Ως «όχημα» για την εισαγωγή στο ΧΑ των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων θέλουν την τεχνική εταιρεία Προοδευτική οι οικογένειες Μουνδρέα και Κωνσταντινίδη. Μπλοκάρει την εξαγορά η διαμάχη των αδελφών Κούτλα.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΠΡΔ: Η οικογένεια Μουνδρέα τη θέλει όχημα
Ως «όχημα» για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών των ναυτιλιακών τους δραστηριοτήτων θέλουν την τεχνική εταιρεία Προοδευτική οι οικογένειες Μουνδρέα και Κωνσταντινίδη.

Ήδη, μέσω της υπεράκτιας Yiutinoco Trading ελέγχουν περίπου το 7% των μετοχών της εισηγμένης, ωστόσο τα σχέδιά τους σκοντάφτουν στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των σημερινών βασικών μετόχων της Προοδευτικής, των αδελφών Κώστα και Σπύρου Κούτλα.

Έτσι, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και διστάζουν στην παρούσα φάση να ενισχύσουν τη θέση τους στην κατασκευαστική, φοβούμενοι πως θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Σημειώνεται ότι οι δύο οικογένειες συμμετέχουν στη ναυτιλιακή εταιρεία M. Moundreas Shipping Co., που διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό πλοίων ξηρού φορτίου. Ασφαλώς, σε περίπτωση που αποκτήσουν τελικά τον έλεγχο της Προοδευτικής, η οικονομική κατάσταση της εισηγμένης θα αλλάξει άρδην.

Πρόθεση των επίδοξων αγοραστών ήταν να αποκτήσουν ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών της τεχνικής εταιρείας μέσω της ματαιωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, θα της εισέφεραν ορισμένα από τα πλοία που κατέχει η M. Moundreas Shipping Co., μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε ναυτιλιακή εταιρεία.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη (και μάλιστα εντεινόμενη όπως φαίνεται) κόντρα των αδελφών Κούτλα έχει μεν «παγώσει» τις εξελίξεις, δεν έχει όμως κάμψει προς το παρόν την επιθυμία των οικογενειών Μουνδρέα και Σπύρου Κωνσταντινίδη να αποκτήσουν την εισηγμένη.

Πάντως, εάν δεν λήξει σύντομα η αντιπαράθεση των δύο αδελφών και συνάμα επιδεινωθεί η οικονομική θέση της εταιρείας, δεν αποκλείεται οι στρατηγικοί επενδυτές να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

Στην υπόθεση καθοριστικό ρόλο εκτιμάται πως θα παίξουν οι σχέσεις των Κώστα και Σπύρου Κούτλα στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Προοδευτικής (έχει οριστεί για τις 27 Αυγούστου 2010), όπου κατά πάσα πιθανότητα θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της εταιρείας M. Moundreas Shipping Co. για να διαπιστώσουν αν υπάρχει περίπτωση να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα αλλά και την επιδίωξη του κ. Σπύρου Κούτλα να βρεθεί για ακόμα μία φορά απέναντι στον πρόεδρο της Προοδευτικής κατηγορώντας τον για κακοδιοίκηση και για ατασθαλίες, η κατάσταση μυρίζει ήδη... μπαρούτι και θέτει σε κίνδυνο τη μοναδική ίσως ευκαιρία της εισηγμένης να ξεπεράσει τα προβλήματα και να μπει σε νέα πορεία.

** Αναδημοσίευση από το 646ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 6 - 3 Αυγούστου 2010.


----Τι σχολιάζει η Προοδευτική

Με αφορμή το περιεχόμενο, που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα Euro2day στις 9.8.2010, και αφορά στην Εταιρεία "Προοδευτική ΑΤΕ", καθώς και άλλων δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και προς το σκοπό έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και αποφυγής ανακριβών εντυπώσεων επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

Η Εταιρεία ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ ορθολογίζοντας την δομή και τις λειτουργίες της, διαχειριζόμενη την κακή συγκυρία, που εμφανίστηκε από το έτος 2004, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την ενεργοποίησή της και σε νέους -μη κορεσμένους- τομείς δραστηριότητας πέραν αυτού των Δημοσίων Έργων, ο οποίος κατά την περίοδο αυτή βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω έλλειψης κρατικών πιστώσεων.

Στη προσπάθειά της αυτή, επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Εταιρεία, πέρα από την συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Σε περίπτωση επίτευξης οριστικής συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή, η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις συμφωνίες που θα συνάψει. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v