Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στα 59 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

Στα 59 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο α' εξάμηνο, ενώ στο β' τρίμηνο διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ. Διανέμει προμέρισμα 0,15 ευρώ η εταιρία.

ΕΛΠΕ: Στα 59 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο
Στα 59 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο α' εξάμηνο, ενώ στο β' τρίμηνο διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ.

Τα δημοσιευμένα EBITDA της εταιρίας στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 292 εκατ. ευρώ, άνω των εκτιμήσεων, έναντι 251 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.     

Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, καθώς περιμέναν κέρδη 66,6 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο EBITDA ωστόσο, υπερέβη κατά πολύ τις εκτιμήσεις για 276 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερων περιθωρίων διύλισης και περικοπών κόστους. 

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε την διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για την χρήση 2010, στα ίδια επίπεδα δηλαδή του 2009.

Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου και β' τριμήνου των ΕΛΠΕ

Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA: Eξάμηνο: €306εκ. (Eξαμ. 20091: €236εκ.) 
                                             Β’ τρίμηνο: €183εκ. (Β’ τριμ. 20091: €109εκ.)

Δημοσιευμένα κέρδη EBITDA: Eξάμηνο: €292εκ. (Eξαμ. 2009: €251εκ.) 
                                                  Β’ τρίμηνο: €142εκ. (Β’ τριμ. 2009: €159εκ.)

Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη: Eξάμηνο: €103εκ. (Eξαμ. 20091: €121εκ.) 
                                           Β’ τρίμηνο: €60εκ. (Β’ τριμ. 20091: €65εκ.)

Δημοσιευμένα καθαρά κέρδη: Eξάμηνο: €59εκ. (Eξαμ. 2009: €141εκ.) 
                                                  Β’ τρίμηνο: €16εκ. (Β’ τριμ. 2009: €106εκ.)

Καθαρά κέρδη ανά μετοχή: Eξάμηνο: €0,19 (Eξαμ. 2009: €0,46) 
                                               Β’ τρίμηνο: €0,05 (Β’ τριμ. 2009: €0,35)


Αναλυτικότερα, παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και το αρνητικό κλίμα στην εγχώρια αγορά, ο Όμιλος πέτυχε θετικά αποτελέσματα στο 2ο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2010. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται κυρίως στον κλάδο της Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας λόγω βελτιωμένων περιθωρίων διύλισης, στην ισχυροποίηση του Δολαρίου και σε μία σειρά μέτρων για τον συστηματικό έλεγχο και μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που ελήφθησαν τους τελευταίους 18 μήνες.

Αντίθετα, η εγχώρια λιανική αγορά, είχε αρνητικές επιπτώσεις το 2ο τρίμηνο, όπως άλλωστε αναμενόταν, από τη μειωμένη ζήτηση από εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες καθώς και από τη σημαντική αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Επισημαίνεται ότι η καθαρή κερδοφορία το Α’ εξάμηνο του 2010 επιβαρύνθηκε κατά €33 εκ. από την έκτακτη εισφορά φόρων επί των καθαρών κερδών του 2009 (κατά €26εκ. συνολικά για τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ. και κατά €7εκ. από τη συμμετοχή του Ομίλου στη ΔΕΠΑ), απώλειες €8εκ. από την αποτίμηση των αποθεμάτων (έναντι κερδών ύψους €75εκ. στο Α’ εξάμηνο του 2009) καθώς και απώλειες €66εκ. από συναλλαγματικές διαφορές από την αποτίμηση των δολαριακών δανείων (έναντι κερδών ύψους €3εκ. το αντίστοιχο περσυνό διάστημα) που οφείλονται στην προσωρινή ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ στο τέλος του εξαμήνου.

Τα έργα αναβάθμισης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης υλοποιούνται στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού. Ειδικότερα, για το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης οι εργασίες μηχανολογικής ανέγερσης αναμένονται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2010 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει σταμάτημα του διυλιστηρίου στο Α’ Τρίμηνο του 2011, για προγραμματισμένη συντήρηση καθώς και ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και ένταξη των νέων μονάδων στη λειτουργία του διυλιστηρίου. Ο εκσυγχρονισμός του διυλιστηρίου Ελευσίνας που είναι στη φάση κατασκευής και μηχανολογικής ανέγερσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2ο εξάμηνο του 2011.

Πέραν του επενδυτικού προγράμματος, ο Όμιλος θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα και από τα έργα μετασχηματισμού τα οποία συνεχίζουν να αποδίδουν εντός πλάνου, με προβλεπόμενο συνολικό ετήσιο όφελος άνω των €100εκ.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις της ελληνικής αγοράς, ο Όμιλος διατηρεί το πλεονέκτημα της ισχυρής χρηματοοικονομικής του θέσης και μέσα από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πηγές χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδυτικών του σχεδίων. Στο τέλος Ιουνίου 2010, ο Καθαρός Δανεισμός ήταν €1,8δισ. και η Δανειακή Μόχλευση (Καθαρός Δανεισμός/Ίδια Κεφάλαια) ήταν 43%, όπως προβλεπόταν στο χρηματοοικονομικό προγραμματισμό.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για την χρήση 2010, στα ίδια επίπεδα δηλαδή του 2009.


Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών κλάδων:

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

-­ Μείωση του όγκου πωλήσεων στην Ελλάδα κατά 11%, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης λόγω καιρικών συνθηκών κατά το Α’ τρίμηνο καθώς και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης φορολογίας στα καύσιμα το Β’ τρίμηνο.

- Βελτίωση περιθωρίων διύλισης κυρίως κατά το Β’ τρίμηνο λόγω καλύτερων διεθνών περιθωρίων στα προϊόντα μεσαίας απόσταξης (diesel) και της επίδρασης του ισχυροποιημένου Δολαρίου στα περιθώρια.

ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

-­ Οι εταιρείες της εγχώριας λιανικής εμπορίας του Ομίλου, ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ επηρεάστηκαν αρνητικά κατά το Β’ τρίμηνο λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που οδήγησε σε μειωμένη ζήτηση και συμπιεσμένα περιθώρια.
­
- Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ απέφερε ικανοποιητικά οφέλη από τις συνέργειες, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση των όγκων και των περιθωρίων.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

-­ Τα αποτελέσματα της διεθνούς εμπορίας έχουν σημειώσει αύξηση κυρίως λόγω της βελτιωμένης απόδοσης της ΕΚΟ Βουλγαρίας και της ΕΚΟ Σερβίας. Ένα καθοριστικό στοιχείο της βελτιωμένης απόδοσης είναι η ενίσχυση του μέσου περιθωρίου κέρδους στις περισσότερες αγορές.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

-­ Σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων σε σχέση με πέρυσι (€29 εκ. κέρδη EBITDA το Α’ εξάμηνο 2010 έναντι €9εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009) κυρίως λόγω των βελτιωμένων περιθωρίων πολυπροπυλενίου. 

- H διεθνής βιομηχανία πετροχημικών δείχνει να ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου έτους. Παρόλα αυτά οι συνθήκες της αγοράς στην Ελλάδα παραμένουν δυσμενείς.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

- Λόγω των δυσμενών συνθηκών και των θεσμικών προβλημάτων που εξακολουθεί να παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου για την ELPEDISON ήταν οριακά θετικά σε επίπεδο EBITDA, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη παρουσίασαν περιορισμένες ζημιές. Η κοινοπραξία ολοκλήρωσε την επένδυση του 2ου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θίσβη, και αναμένεται έναρξη λειτουργίας εντός του Β’ εξαμήνου 2010, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
­
- Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα αποτελέσματα του Ομίλου ήταν αρνητική το Β’ τρίμηνο κυρίως λόγω της επιβάρυνσης από την έκτακτη εισφορά φόρων επί των καθαρών κερδών του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v