Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Η ΔΕΠΑ δεν είναι ΟΠΑΠ

Το κόστος της ενέργειας για τον όμιλο Μυτιληναίου έχει καταστεί κυρίαρχο θέμα. Τι είπε στη Γενική Συνέλευση ο Ε. Μυτιληναίος για τη ΔΕΠΑ, τη ΜΕΤΚΑ και την αγορά ενέργειας. Ιδρύει θυγατρική στην Ελβετία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μυτιληναίος:Η ΔΕΠΑ δεν είναι ΟΠΑΠ
Το θέμα δεν είναι ποιος θα αγοράσει τη ΔΕΠΑ, αλλά σε τι τιμές θα πουλά το φυσικό αέριο. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο για τους Έλληνες καταναλωτές που πληρώνουν σήμερα το ακριβότερο αέριο στην Ευρώπη και βεβαίως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν το σημερινό κρατικό μονοπώλιο γίνει ιδιωτικό.

Με τα λόγια αυτά ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε τις θέσεις του αναφορικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Το κόστος της ενέργειας για τον όμιλο, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, έχει καταστεί κυρίαρχο θέμα.
 
Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος, οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για τη διατήρηση της μονάδας ηλεκτρόλυσης του Αλουμινίου, αλλά και για ευρύτερη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του.

Ειδικότερα ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων αναφορικά με την εξέλιξη της διαιτησίας με τη ΔΕΗ, η οποία και θα προσδιορίσει την τιμή που θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια το Αλουμίνιο, επισήμανε ότι «αν το αποτέλεσμά της είναι δυσμενές για τη μεταλλουργία, τότε θα πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρές σκέψεις για το μέλλον της μονάδας ηλεκτρόλυσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία εφαρμόζει το πρόγραμμα «Μέλλον» για περιορισμό του κόστους παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά.

Μέχρι στιγμής οι στόχοι του προγράμματος έχουν αποδώσει στο 80% και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδώσουν στο 100%.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Γενικότερα, πάντως, για το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος του ομίλου επισημαίνει ότι στην παρούσα συγκυρία, με τις διεθνείς τιμές αλουμινίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LME) σε χαμηλά επίπεδα, το 70-80% των εταιρειών αλουμινίου διεθνώς είναι ζημιογόνο, ενώ το Αλουμίνιο διατηρεί τη θέση του λόγω της καθετοποίησης που επιτυγχάνει στην παραγωγή αλλά και του προγράμματος "Μέλλον", που έχει μειώσει σημαντικά το κόστος.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική βιομηχανία το πληρώνει στην ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, μάλιστα, η ΔΕΠΑ το προμηθεύεται ακριβά, εφαρμόζει τα υψηλότερα περιθώρια ως πωλητής στη χονδρική και το καύσιμο έχει τη μεγαλύτερη φορολόγηση.

Έτσι στην Ελλάδα κοστίζει 13-14 δολάρια το εκατομμύριο BTU, όταν στη Γερμανία κοστίζει 10 δολάρια. Την κατάσταση αυτή ο όμιλος προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με την εισαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, ώστε έτσι να διαμορφώσει ανεκτό μέσο κόστος.

Για το 2013, το πρώτο φορτίο υγροποιημένου αερίου παρελήφθη το περασμένο Σάββατο, με τιμή 20% κάτω από αυτήν που χρεώνει η ΔΕΠΑ.

Σε ερωτήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι δεν αφορά μια συνηθισμένη εταιρεία. «Δεν είναι ΟΠΑΠ. Αφορά όλη την ελληνική οικονομία και το κρίσιμο θέμα είναι σε τι τιμές θα πουλά το αέριο στον Έλληνα καταναλωτή, οικιακό, επαγγελματικό ή βιομηχανικό, ο νέος ιδιοκτήτης του».


Θυγατρική στην Ελβετία

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια για τον όμιλο, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι για το αμέσως επόμενο διάστημα δεν προβλέπονται νέες επενδύσεις, καθώς το 2012 ολοκληρώθηκε επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για τη διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας στα προϊόντα μεταλλουργίας, ο όμιλος ίδρυσε 100% θυγατρική εμπορική εταιρεία με έδρα την Ελβετία, η οποία θα διαχειρίζεται τις εμπορικές του δραστηριότητες.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που λόγω της ελληνικής κρίσης προκαλεί η εθνικότητα της μητρικής.

Η εταιρεία ονομάζεται MITCO (Mytilineos International Trade Company) και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της αναμένονται να καταγραφούν από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά.

Στην ηλεκτρική ενέργεια, επίσης, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υποστήριξη της δραστηριότητας στη λιανική πώληση. Ωστόσο, όπως είπε ο υπεύθυνος του ομίλου για τα θέματα αυτά, Ντίνος Μπενρουμπή, ο χρόνος εισόδου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς τελικούς καταναλωτές θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς.

Δηλαδή, από το πότε θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από οικονομικό μίγμα καυσίμων, μέσω των σχεδιαζόμενων δημοπρασιών που προβλέπονται στο νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια λόγω μη ελέγχου στο κόστος.

Τι ειπώθηκε για τη ΜΕΤΚΑ

Τέλος, για τις δραστηριότητες της Μέτκα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και αντιπρόεδρος του ομίλου Γιάννης Μυτιληναίος είπε μεταξύ άλλων ότι πλέον δραστηριοποιείται αποκλειστικά εκτός Ελλάδος και είναι 100% εξαγωγική.

Παρά δε τα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές, όπως η Συρία, όπου εν μέσω εμφυλίου ολοκληρώνει έργο ηλεκτροπαραγωγής, ταυτόχρονα διαμορφώνονται ευκαιρίες, ενώ η εταιρεία ανοίγει νέες αγορές όπως στην Αλγερία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ευκαιρίες βλέπει ο κ. Μυτιληναίος στα έργα ΣΔΙΤ, ως πρόσθετη δραστηριότητα στις σημερινές μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v