Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΕΧ: Στα 2,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Στα 640 με 650 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί ο τζίρος από το κατασκευαστικό αντικείμενο του ομίλου Ελληνικής Τεχνοδομικής-ΤΕΒ για το 2006, με στόχο έως το 2008 να έχει προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε η διοίκηση κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΛΤΕΧ: Στα 2,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Στα 640 με 650 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί ο τζίρος από το κατασκευαστικό αντικείμενο του ομίλου Ελληνικής Τεχνοδομικής-ΤΕΒ για το 2006, με στόχο έως το 2008 να έχει προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμανε η διοίκηση κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 43%, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 963 αφορούν την Ελλάδα, τα 884 το εξωτερικό, ενώ έργα 826 εκατ. ευρώ είναι σήμερα προς υπογραφή (υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης, οδικός άξονας Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, τρία έργα της Εγνατίας οδού κτλ.).

Οι μέτοχοι ενέκριναν μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή. Δικαίωμα απολαβής μερίσματος έχουν οι μέτοχοι που θα περιλαμβάνονται στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά την λήξη της συνεδρίασης της 23ης Ιουνίου 2006.

Από την 26η Ιουνίου 2006, οι μετοχές της εταιρίας θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα απολαβής μερίσματος. Η ημερομηνία εκκίνησης πληρωμής του μερίσματος είναι η 4η Ιουλίου 2006, μέσω της Alpha Bank.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 45% των λειτουργικών κερδών του ομίλου προέρχεται πλέον από μη κατασκευαστικές δραστηριότητες, ενώ από το σύνολο των έργων το 67% αφορούν την Ελλάδα και 33% έργα του εξωτερικού.

Ο όμιλος στοχεύσει σε αγορές της Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια) και της Μέσης Ανατολής (Ντουμπάι, Ομάν κ.λπ.).

Στον τομέα των παραχωρήσεων απώτερος στόχος είναι η δημιουργία εταιρίας όπου θα φιλοξενηθούν όλες οι παραχωρήσεις του ομίλου.

Στον κλάδο ενέργειας και περιβάλλοντος, μετά την εξαγορά της γερμανικής εταιρίας Herhof, επόμενο βήμα είναι η ίδρυση της Herhof UK στη Μεγάλη Βρετανία για την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Ενδιαφέρον διατηρεί ο όμιλος και για θερμοηλεκτρικά έργα στην Ελλάδα, λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή του σε διαγωνισμό το Νοέμβριο για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με την εταιρία Edison.

Η σημερινή γενική συνέλευση επικύρωσε την εκλογή των κ.κ. Λεωνίδα Γ. Μπόμπολα, Λουκά Ι. Γιαννακούλη και Ιωάννη Α. Κούτρα στη θέση των παραιτηθέντων Συμβούλων κ.κ. Νικολάου Β. Τρίχα, Παναγιώτη Θ. Αθανασούλη και Aνθιμου Θωμόπουλου, καθώς επίσης επικύρωσε την εκλογή του κ. Δημητρίου Κ. Χατζηγρηγοριάδη στη θέση του παραιτηθέντος ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους κ. Χριστόφορου Βογιατζόγλου και, επίσης, όρισε αυτόν ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

Έτσι, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

1. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος του Δ.Σ. (μέλος εκτελεστικό).

2. Λεωνίδας Μπόμπολας, Διευθύνων Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό).

3. Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό).

4. Δημήτριος Κούτρας, Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό).

5. Λουκάς Γιαννακούλης, Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό).

6. Αλέξανδρος Σπηλιωτόπουλος, Σύμβουλος (μέλος εκτελεστικό).

7. Ιωάννης Κούτρας, Σύμβουλος (μέλος μη εκτελεστικό).

8. Ιωάννης Μπουρνάζος, Σύμβουλος (μέλος μη εκτελεστικό).

9. Πολύχρονος Παπαδημητρίου, Σύμβουλος (μέλος μη εκτελεστικό).

10. Δημήτριος Χατζηγρηγοριάδης, Σύμβουλος (μέλος ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό).

11. Γεώργιος Μπεκιάρης, Σύμβουλος (μέλος ανεξάρτητο - μη εκτελεστικό).

Κατά το 2005 και τους πρώτους μήνες του 2006, ως κύρια γεγονότα για τον Όμιλο αναφέρθηκαν τα εξής:

* Εξαγωγή της εταιρίας ΑΚΤΩΡ από το Χ.Α. και απόκτηση του 100% των μετοχών της από την ΕΛΤΕΒ. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από οργανωτικές αλλαγές που περιλάμβαναν τη διάσπαση της ΑΚΤΩΡ σε κατασκευαστικές και μη δραστηριότητες, διατήρηση από την ΑΚΤΩΡ της κατασκευαστικής και συναφών προς αυτή δραστηριότητες, όπως είναι τα Λατομεία και τα Μεταλλεία, και μεταφορά των υπολοίπων δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων και όλων των συμμετοχών σε παραχωρήσεις στην ΕΛΤΕΒ.

* Εδραίωση σε χώρες της Μέσης Ανατολής με την ανάληψη έργων σε Κουβέιτ, Ντουμπάι και Ομάν με σημαντικότερη την ανάληψη του έργου BLUΕ CΙTΥ 1,9 δισ. δολάρια, καθώς επίσης και ανάληψη μεγάλων έργων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ανακήρυξη σε προσωρινό ανάδοχο για την επέκταση του γραμμής του Μετρό προς το Ελληνικό.

* Ανακήρυξη σε προσωρινό ανάδοχο του συγχρηματοδοτούμενου έργου κατασκευής και λειτουργίας της Υποθαλάσσιας Σήραγγας Θεσ/νίκης, ύψους 450 εκ. ευρώ και διάρκειας παραχώρησης 30 έτη, καθώς επίσης και για το Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα ύψους 1,1 δισ. ευρώ με διάρκεια παραχώρησης 30 έτη, όπου ο Όμιλος είναι επικεφαλής στα αντίστοιχα κοινοπρακτικά σχήματα.

* Υλοποίηση επένδυσης μοναδικού χαρακτήρα για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο της Διαχείρισης αστικών και εμπορικών Απορριμμάτων με την εξαγορά της εταιρείας HERHOF στη Γερμανία, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία και τεχνολογία στον τομέα της ανακύκλωσης. Παράλληλα, ανάληψη της κατασκευής δύο μονάδων ανακύκλωσης απορριμμάτων στις πόλεις Osnabrueck (περιλαμβάνει και διαχείριση για 17 έτη) και Βερολίνο που εφαρμόζουν την εν λόγω τεχνολογία. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο διεθνή πλέον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων.

* Προσύμφωνο πώλησης του μεγάλου ακινήτου του Ομίλου στην Κάντζα σε Γαλλικό Όμιλο ανάπτυξης ακινήτων έναντι 70 εκ. ευρώ με την προϋπόθεση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επίσης προσύμφωνο πώλησης τμήματος του ακινήτου της κατά 100% θυγατρικής της REDS, ”ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ”, επιφανείας 42 στρεμμάτων, με τίμημα 13,4 εκ. ευρώ με αμερικανικό όμιλο.

Η ΑΚΤΩΡ, θυγατρική κατά 100% πλέον της ΕΛΤΕΒ, παρουσιάζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 2,7 δισ. ευρώ, το υψηλότερο που έχει εμφανίσει ιστορικά, θεμελιώνοντας υγιή λειτουργική βάση περαιτέρω ανάπτυξης, τόσο σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, όσο και μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο