Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μασούτης: Νέο μοντέλο στο λιανεμπόριο

Θεωρείται ως ”πολύφερνη νύφη του Θερμαϊκού” και φέρεται συχνά να είναι στο στόχαστρο εξαγοράς από ελληνικούς και ξένους ομίλους του λιανεμπορίου. Παραμερίζοντας τις φήμες αυτές η Μασούτης περνά στην αντεπίθεση και αναλαμβάνει ρόλο συνδέσμου ανάμεσα στα μικρά μπακάλικα και τους μεγάλους προμηθευτές, ήτοι, τη βιομηχανία.

Μασούτης: Νέο μοντέλο στο λιανεμπόριο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Θεωρείται ως ”πολύφερνη νύφη του Θερμαϊκού” και φέρεται συχνά να είναι στο στόχαστρο εξαγοράς από ελληνικούς και ξένους ομίλους του λιανεμπορίου. Παραμερίζοντας τις φήμες αυτές η Μασούτης περνά στην αντεπίθεση και αναλαμβάνει ρόλο συνδέσμου ανάμεσα στα μικρά μπακάλικα και τους μεγάλους προμηθευτές, ήτοι, τη βιομηχανία.

Από τα τέλη του 2005 η Μασούτης έχει προχωρήσει σε τριγωνικές συμφωνίες με μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης μέχρι τη Θεσσαλία, όπου δραστηριοποιείται και η ίδια, και με μεγάλους προμηθευτές της, ώστε τα μικρά μπακάλικα να εξασφαλίζουν αγορές με ειδικές τιμές, είτε από την ίδια, είτε απευθείας από τη βιομηχανία.

Μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί παρόμοιες συμφωνίες με πλέον των 80 μικρών καταστημάτων και στόχος μέχρι τέλη του έτους είναι ο αριθμός αυτός να υπερβεί τους 100.

Τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης θα φέρουν στην προμετωπίδα τους ενιαίο σήμα και σε πρώτη φάση έχει επιλεγεί το Express Market. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος franchising, όπως είπε στο ”Μ” ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Μασούτης Χαρ. Πέτρου.

Η Μασούτης έχει δημιουργήσει ειδικό Τμήμα Χονδρικής Πώλησης, το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά δεν αποκλείεται σε μια δεύτερη φάση να δημιουργηθεί θυγατρική εταιρία που θα αναλάβει να ”τρέξει” το όλο project.

Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή του ομίλου της Μασούτης, που διαθέτει αυτή τη στιγμή 15 καταστήματα χονδρικής cash & carry (σε σύνολο 170 καταστημάτων) θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τις τρεις πλευρές της τριγωνικής συμφωνίας. Πάντως, σε αυτή τη φάση τα ονόματα των μεγάλων προμηθευτών δεν ανακοινώνονται, έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Η Μασούτης δηλώνει για άλλη μία φορά ότι ”δεν συζητάμε περίπτωση εξαγοράς μας”, αντίθετα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η περαιτέρω ανάπτυξη της και δη στην αγορά της Αττικής να υλοποιηθεί μέσω εξαγοράς άλλης αλυσίδας.

Άμεση προτεραιότητα για τη Μασούτης αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος για τη συσπείρωση και οργάνωση ιδιοκτητών μικρών καταστημάτων λιανικής με κοινή ταυτότητα, ενιαίο σήμα και κοινή επικοινωνία, υπό την αιγίδα της, και από τον επόμενο χρόνο θα εξετασθεί η επέκταση στην Αττική.

Για το τρέχον έτος οι πωλήσεις της Μασούτης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κινούνται με ρυθμούς αύξησης 12%. Κατά το 2005 πραγματοποίησε τζίρο 463,975 εκ. ευρώ έναντι 457,509 εκ. ευρώ του 2004, με κέρδη προ φόρων 15,978 εκ. ευρώ έναντι 16,854 εκ. ευρώ. Στην τελευταία διετία ο όμιλος Μασούτη, στον οποίο απασχολούνται περί τους 4.000 εργαζόμενους, πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 52,387 εκ. ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό καταστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο