Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Νέος CEO ο Χρήστος Μεγάλου

Μεγάλου και Δαυίδ στο "τιμόνι" της Eurobank μετά την απόφαση του ΤΧΣ. Μόνο μια πρόταση στο τραπέζι. Το πλούσιο παρασκήνιο, οι διεργασίες και η στάση της Τρόικας.

Eurobank: Νέος CEO ο Χρήστος Μεγάλου

Νέος διευθύνοντας σύμβουλος στη Eurobank αναλαμβάνει ο Χρήστος Μεγάλου, ενώ μη εκτελεστικός πρόεδρος στην τράπεζα ορίζεται ο Γιώργος Δαυίδ, μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Στο "τραπέζι" υπήρχε μόνο μια πρόταση, η οποία και υπερψηφίστηκε, με κάποιες επιφυλάξεις από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Δ.Σ. της τράπεζας μπαίνει και ο Τάκης Αράπογλου ως μη εκτελεστικό μέλος. Αλλαγή θα υπάρξει και στον εκπρόσωπο του ΤΧΣ, με αποχώρηση του κ. Χ. Γκλαβάνη. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank με τον κ. Γεώργιο Δαυίδ να αναλαμβάνει θέση μη εκτελεστικού προέδρου καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επιλογή έχει «κλειδώσει».

Στις 4 σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αποφασίσει τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του μη εκτελεστικού προέδρου της Eurobank.

Η εισήγηση που θα έχουν μπροστά τους από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ θα προτείνει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Χρ. Μεγάλου, γνωστό investment Banker της ελβετικής Credit Suisse, και αυτής του προέδρου από τον «ισχυρό άνδρα» της Coca Cola HBC, κ. Γ. Δαυίδ.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day, ο κ. Χρ. Μεγάλου ήταν ένα από τα δύο ονόματα στα οποία κατέληξε η διαδικασία επιλογής του νέου CEO της Eurobank . Το άλλο ήταν αυτό του κ. Νίκου Καραμούζη, έως τώρα αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και ανώτατο στέλεχος της τράπεζας επί σειρά ετών, με προηγούμενη θητεία ως υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα κι άλλες υψηλές θέσεις.

Ο κ. Μεγάλου, έχει ιδιαίτερη εμπειρία στο χώρο του investment banking και εξαιρετικό βιογραφικό, παρότι το προηγούμενο διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί για προσωπικούς λόγους. Πρόκειται για τη δεύτερη επιλογή στην οποία κατέληξε η εταιρία συμβούλων Egon Zehnder , κατά τη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων υποψηφίων, εκτός της τράπεζας (η διαδικασία επιλογής εντός της τράπεζας κατέληξε στο όνομα του κ. Καραμούζη).

Όπως λένε οι πληροφορίες, πρώτος υποψήφιος από την αγορά, ήταν ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και γνωστός τραπεζίτης διεθνώς, Τάκης Αράπογλου, ο οποίος όμως αρνήθηκε την θέση.

Η τοποθέτηση ενός υψηλόβαθμου Investment Banker με διεθνή παρουσία και εμπειρία, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, με συμμετοχή επενδυτών από το εξωτερικό, ενώ η αλλαγή διοίκησης θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή «ιδιοκτησίας» στην Eurobank.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις αποφάσεις του Ταμείου, (πέραν των στελεχών του, που προέρχονται από το εξωτερικό και το εσωτερικό, υπάρχουν εκπρόσωποι της Τ.τ.Ε και του Υπουργείου Οικονομικών) δεν φαίνεται να υπήρχε τα προηγούμενα 24ωρα ταύτιση απόψεων, ως προς το πρόσωπο που θα πρέπει να αναλάβει τη θέση του CEO στη Eurobank, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν για παρασκηνιακές διαδικασίες και διεργασίες, με ανάμιξη πολιτικών και τραπεζικών συμφερόντων.

Η τρόικα από την πλευρά της φέρεται να κράτησε στάση διακριτικής ουδετερότητας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v