Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή αντεπίθεση για Βαρβαρέσο

Η Βαρβαρέσος εναποθέτει τις ελπίδες για την «επάνοδό» της, στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το πρώτο μέρος του οποίου είναι η υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Διπλή αντεπίθεση για Βαρβαρέσο
Πέρα από τη γνωστή κρίση που πλήττει τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες, η νηματουργία Βαρβαρέσος κλήθηκε κατά την τελευταία διετία να αντιμετωπίσει:

α) Το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος των καυσίμων που επιβάρυνε τις ελληνικές βιομηχανίες και τη στενότητα χρηματοδότησης που χαρακτήρισε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

β) Τις επιπτώσεις μιας επαχθούς γραφειοκρατίας, καθώς το περιβόητο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο του 2010, χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 μέχρις ότου να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την υπαγωγή του στις διατάξεις του ν.3299/2004.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βαρβαρέσος μόνο ικανοποιητική δεν είναι: Τα ίδια κεφάλαιά της αρνητικά (-2,28 εκατ. στις 31/3/2013), το κεφάλαιο κίνησης σαφώς ανεπαρκές και το τελικό αποτέλεσμα ζημιογόνο εδώ και πολλά χρόνια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εναποθέτει τις ελπίδες για την «επάνοδό» της, στο προαναφερόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το πρώτο μέρος του οποίου είναι η υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν δύο νέες μετοχές σε κάθε τρεις παλαιές και θα αντληθούν 2,06 εκατ. ευρώ (6.870.053 νέες μετοχές προς 0,30 ευρώ).

Η έκδοση αναμένεται να στεφθεί με επιτυχία, καθώς οι βασικοί μέτοχοι θα καλύψουν όχι μόνο το ποσοστό που τους αναλογεί (γύρω στο 70%), αλλά και άλλο (τυχόν αδιάθετο) τμήμα της έκδοσης. Από τα 2,06 εκατ. ευρώ, το 1,5 θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Βαρβαρέσος, το Επιχειρηµατικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης ύψους 28 εκατ. ευρώ, αφορά δράσεις όπως µείωση µακροπροθέσµων δανείων (23,2 εκατ. ευρώ), εκσυγχρονισµός παραγωγικού εξοπλισµού – ενεργειακές δράσεις (1,97 εκατ. ευρώ) και διοικητική αναδιοργάνωση (2,83 εκατ. Ευρώ). Για τις προαναφερόµενες δράσεις, έχουν ήδη δαπανηθεί από την εταιρία κονδύλια ύψους 3,4 εκατ. ευρώ εξ ιδίων πόρων.

Με την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης εντός του 2013 αναμένεται:

• Αµεση κρατική ενίσχυση ύψους 14 εκατ. ευρώ, η οποία θα διατεθεί απ' ευθείας στα τραπεζικά ιδρύµατα-πιστωτές της εταιρίας, µε σκοπό την αποπληρωµή τραπεζικών δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου.

• Ιδια συµµετοχή της εταιρίας τουλάχιστον 14 εκατ. ευρώ, η οποία θα καταβληθεί µέσω της κάλυψης από την εταιρία των επιµέρους δαπανών που εντάσσονται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, µέσω ιδίων πόρων που έχει διαθέσει η εταιρία από 29.08.2006 ύψους 3,5 εκ. ευρώ, µέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων περίπου 10 εκατ. ευρώ (εκτίµηση ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESTATE ∆εκέµβριος 2011) και µέσω καταβολής µετρητών 1,5 εκατ. ευρώ της παρούσας αύξησης µετοχικού κεφαλαίου.

Ανοδικό ξεκίνημα

Μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η Βαρβαρέσος ξεκίνησε προσλήψεις προσωπικού και εκτιµάται ότι µετά την εκταµίευση της ενίσχυσης θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι παραγωγικές της µονάδες και θα υπάρξει σηµαντική αλλαγή στην οικονοµική κατάσταση της εταιρίας.

Παρά τη µεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και την ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας αναµένεται για το 2013 να είναι µερικώς αυξηµένος συγκριτικά µε το 2012.

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, οι πωλήσεις της εισηγμένης αυξήθηκαν κατά 55%, από τα 3,76 στα 5,83 εκατ. ευρώ, το EBITDA γύρισε σε θετικό επίπεδο (+52 χιλ. έναντι -759 χιλ.) και οι καθαρές ζημίες ιδιαίτερα μειωμένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές (-553 χιλ. από -1,34 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v