Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμιευτήριο: Κίνδυνος για φιάσκο ολκής

«Μπάχαλο» έγινε ο διαγωνισμός για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι παρεμβάσεις της τρόικας, η εισήγηση για διακοπή του και η απόρριψή της. Το σαφές πλέον προβάδισμα της Eurobank και γιατί απειλούν με αγωγές οι άλλες τράπεζες που διεκδικούν το ΤΤ. Τα ντεσού των προσφορών που κατατέθηκαν.

Ταμιευτήριο: Κίνδυνος για φιάσκο ολκής

Σε φιάσκο ολκής κινδυνεύει να εξελιχθεί ο διαγωνισμός πώλησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκαλώντας ήδη ισχυρούς τριγμούς στο ΤΧΣ και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έναν ανηλεή τραπεζικό πόλεμο. 

Τυπικά από τις 7 χθες το απόγευμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη… χαρά να διαθέτει τέσσερις ισχυρές προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάποιες εκ των οποίων περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και μετρητά, που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. 

Στην πράξη, όμως, το Ταμείο έχει στα χέρια του την «καυτή πατάτα», όπως εξελίχθηκε, ενός διαγωνισμού ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα το ίδιο, να προκαλέσει σοβαρές νομικές επιπλοκές και να διατηρήσει διχασμένο και σε υπόγεια σύγκρουση επί μακρόν το τραπεζικό σύστημα.

Η πίεση της τρόικας να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας και επομένως το Ταμιευτήριο να δοθεί στην Eurobank, αποδείχθηκε τελικώς ισχυρότερη από ό,τι είχε υπολογίσει μέρος του συστήματος. Μόνο που εκδηλώθηκε όπως και στην περίπτωση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank την τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει προηγηθεί η διαμόρφωση στρατηγικής για την επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος.

Με διαδοχικές κινήσεις, η τρόικα όχι μόνο υπενθύμιζε τη θέση της αλλά στην πραγματικότητα υπαγόρευσε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα τελικά κριτήρια του διαγωνισμού καθιστώντας τον σχεδόν προσχηματικό, λόγω του προδιαγεγραμμένου αποτελέσματος.

Όπως έγραψε το Euro2day υπήρξε σύσταση στις ενδιαφερόμενες τράπεζες να προτάξουν τη συστημική ευστάθεια μειώνοντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την απόκτηση του Τ.Τ. Και επειδή η σύσταση δεν έπιασε τόπο ακολούθησαν δραστικότερα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιστολή της στο ΤΧΣ υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να είναι προτιμητέες, έναντι άλλων, προσφορές με μετρητά από τράπεζες που έχουν μεγάλη ακόμη εξάρτηση χρηματοδότησης από τον ELA και την ΕΚΤ. Με βάση την παραπάνω επιστολή, η Goldman Sachs φέρεται να έστειλε διευκρινίσεις, τα ξημερώματα της Τρίτης, στις ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Τόσο η σύσταση της ΕΚΤ όσο και οι διευκρινίσεις της Goldman Sachs που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης του ΤΧΣ δεν έπιασαν τόπο, είτε γιατί κάποιες τράπεζες πληρούν τους όρους (Πειραιώς) είτε γιατί κρίθηκε ότι το σχέδιο σύμβασης που είχαν στα χέρια τους δεν περιλάμβανε ανάλογους περιορισμούς (Alpha, Εθνική). 

Σε βαθιά κρίση το ΤΧΣ

Έτσι το ΤΧΣ βρέθηκε αναγκασμένο αφενός να τετραγωνίσει τον κύκλο, καθώς έπρεπε να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό με κριτήρια, όμως, εντελώς διαφορετικά από αυτά που είχε γνωστοποιήσει αρχικά, κι αφετέρου να αντιμετωπίσει τις τυχόν νομικές συνέπειες.

Για να αποσοβήσει τους παραπάνω κινδύνους, έστω και στο παρά πέντε, η διμελής πλέον (λόγω της προηγηθείσας παραίτησης του Μάριου Κολλιόπουλου) Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ ομόφωνα εισηγήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο την ακύρωση του διαγωνισμού, δύο ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, αλλά και τη σύγκληση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, προκειμένου να αποφασιστεί απο αυτό η απόκτηση του Ταμιευτηρίου από τη Eurobank.

Εισήγηση που απορρίφθηκε επίσης ομόφωνα από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο αποφάσισε ο διαγωνισμός να συνεχιστεί κανονικά και αφού αξιολογηθούν οι προσφορές να συνεδριάσει εκ νέου, το πιθανότερο την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να αποφασίσει τον πλειοδότη.

Παρότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες για παραίτηση της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακκελαρίου διαψεύστηκαν αρμοδίως, είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές φέρνουν θεσμικό θέμα λειτουργίας του Ταμείου.

Πρακτικά, το Ταμείο είναι από χθες διχασμένο και σε βαθιά κρίση, που ενδέχεται να οδηγήσει, υπό τον φόβο και των νομικών επιπλοκών, όχι μόνο σε υποβολή παραιτήσεων, αλλά και σε «απαξίωση», η οποία θα θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμη και τη χρησιμότητα ύπαρξής του.

Η κατάσταση μπορεί να σωθεί από τη διάταξη ασυλίας που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο και η οποία προβλέπει  ότι οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, οι οποίες λαμβάνονται στο πλαίσιο εφαρμογής του εκάστοτε ισχύοντος μνημονίου, δεν επισύρουν αστικές και ποινικές ευθύνες για τα μέλη των παραπάνω οργάνων καθώς και για το προσωπικό του Ταμείου. 

Οι απειλές των αγωγών

Η παραπάνω διάταξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει την ανάγκη να υπάρξουν τέσσερις συστημικοί πόλοι ενδέχεται να προστατεύει την απόφαση του ΤΧΣ να κατακυρώσει τον διαγωνισμό υπέρ της Eurobank με κριτήρια συστημικής ευστάθειας.

Είναι όμως θέμα ερμηνείας αν προστατεύονται πλήρως τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής σε μια υπόθεση που ενδέχεται να εξελιχθεί σε νομικό κόλαφο, καθώς ήδη εμπλεκόμενες τράπεζες απειλούν με αγωγές σε περίπτωση όπου τελικώς προταχθούν κριτήρια διαφορετικά από αυτά τα οποία προέβλεπαν οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού.

Κύκλοι της Alpha και της Εθνικής επαναλαμβάνουν ότι δεν υπήρχε λόγος να διενεργηθεί ο διαγωνισμός εφόσον αποφασιστεί τελικώς, υπό την πίεση της τρόικας, να προταχθούν λόγοι συστημικής ευστάθειας και επομένως να δοθεί το Τ.Τ. στη Eurobank.

«Το ΤΧΣ θα μπορούσε ως μέτοχος και ελέγχον τη διοίκηση στις δύο τράπεζες να έχει αποφασίσει τη συγχώνευσή τους. Από την ώρα που προκήρυξε διαγωνισμό δεν μπορεί να αγνοηθούν τα οικονομικά κριτήρια», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους δεν μπορεί να τίθεται θέμα ρευστότητας (σ.σ.: ο βαθμός εξάρτησης από ELA και EKT) όταν κριτήριο είναι η κεφαλαιακή επάρκεια. Σημειώνουν δε ότι o δείκτης EBA Core Tier I της Alpha θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 13%, εφόσον γίνει δεκτή η προσφορά της που περιλαμβάνει και μετρητά.

Τέλος θυμίζουν ότι η λήψη κρατικής βοήθειας δεν εμποδίζει την εξαγορά τραπεζών με αντάλλαγμα μετρητών εφόσον έχουν ληφθεί οι σχετικές εγκρίσεις από την D G Comp. Και σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση, ενώ τη διαδικασία έχουν κινήσει και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Και τα ντεσού των προσφορών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που κατατέθηκαν και με μετρητά είναι τόσο εντυπωσιακές ώστε ο πήχης για το Τ.Τ. ανεβαίνει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, αν τελικώς συνυπολογισθούν.

Η προσφορά της Alpha περιλαμβάνει μετρητά το ύψος των οποίων ξεπερνά το μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ.

Εξίσου εντυπωσιακή σε μετρητά είναι και η προσφορά που κατέθεσε η Γενική Τράπεζα εκ μέρους του ομίλου Πειραιώς. Διαθέτει δε το πλεονέκτημα ότι τα μετρητά προέρχονται από τρίτους (ξένους) επενδυτές και όχι από τη Γενική, καθιστώντας την ίσως φαβορί αν υπάρξει στροφή 180 μοιρών και δεν προκριθούν λόγοι συστημικής ευστάθειας.

Η Εθνική από την πλευρά της κατέθεσε σύμφωνα με δικούς της κύκλους ευέλικτη προσφορά, που μπορεί να αντέξει ακόμη και σε περίπτωση όπου το ΤΧΣ λάβει υπ' όψιν του μόνο τις προσφορές με μετοχές και όχι το αντάλλαγμα σε μετρητά.

«Πρόκειται για αξιοσημείωτη προσφορά, που είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπώνει το πραγματικό ενδιαφέρον της Εθνικής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, η Eurobank κατέθεσε προσφορά μόνο με ανταλλαγή χαρτιών και είναι το φαβορί αν επιλεγούν όπως θέλει η τρόικα ως βασικά κριτήρια οι συνέργειες και η συστημική σταθερότητα.

 

***Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v