Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dionic: Αναδιατύπωση οικονομικών καταστάσεων 6μήνου

Στην αναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου στο πλαίσιο της κατάθεσης του ενημερωτικού της δελτίου για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου έως το ποσό των 4 εκατ. ευρώ προχώρησε η Dionic.

Dionic: Αναδιατύπωση οικονομικών καταστάσεων 6μήνου

Η Dionic, με αφορμή ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της κατάθεσης του ενημερωτικού της δελτίου για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ποσού έως 4 εκατ. ευρώ, βάσει της απόφασης της Β΄ επαναληπτικής γενικής συνέλευσης η οποία συνήλθε στις 22/7/2013, προχώρησε στην αναδιατύπωση των οικονομικών της καταστάσεων με ημερομηνία 30/6/2013.

Η αναδιατύπωση αφορά τη λογιστική διαγραφή αξίας άδειας αιολικού πάρκου 42 MW το οποίο είχε αποτιμηθεί στην εύλογη αξία, τη διενέργεια συμπληρωματικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω επιθετικότερης προσέγγισης για τις πιθανές ζημίες από τη μη είσπραξη απαιτήσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και την αναταξινόμηση κονδυλίων.

Αναλυτικά η διόρθωση λαθών αφορά τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Διαγραφή άυλου περιουσιακού στοιχείου ποσού €11.548.100 που αφορούσε άδεια αιολικού πάρκου 42 MW η οποία είχε αποτιμηθεί στην εύλογη αξία. Η διαγραφή δεν αφορά απώλεια του περιουσιακού στοιχείου, αλλά προσαρμογή στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα που δεν ευνοούν τις αγοραπωλησίες αδειών αυτήν την περίοδο. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια περί ύπαρξης ενεργού αγοράς με βάση τις διατάξεις του ΔΛΠ 38 παρ.8. Από την εν λόγω αναπροσαρμογή μειώθηκαν με ημερομηνία 31/12/2011 τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου κατά ποσό €11.548.100 (άυλο περιουσιακό στοιχείο), οι υποχρεώσεις κατά ποσό €2.309.620 (αναλογούσες αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις) και τα ίδια κεφάλαια του ομίλου κατά ποσό €9.238.480.

- Αναγνώριση επιπλέον προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση ποσού €1.556.788. Οι επιπλέον προβλέψεις έγιναν λόγω του ότι υιοθετήθηκαν αυστηρότερες παραδοχές ως προς τα ποσοστά μη είσπραξης απαιτήσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Από την εν λόγω αναπροσαρμογή μειώθηκαν ισόποσα με ημερομηνία 31/12/2012τα ίδια κεφάλαια του ομίλου και της εταιρείας.

- Αναταξινόμηση ποσού €2.242.838 που αφορούσε προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες και είχε περιληφθεί στο κονδύλι των εμπορικών απαιτήσεων. Από την εν λόγω αναταξινόμηση δεν επηρεάστηκαν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ή του ομίλου.

- Αναταξινόμηση ποσού €207.900 που είχε περιληφθεί στους χρεώστες και αφορούσε προκαταβολή κτήσης άυλου περιουσιακού στοιχείου. Από την εν λόγω αναταξινόμηση δεν επηρεάστηκαν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ή του ομίλου.

Α. Ληξιπρόθεσμα με 01/11/2013 και ποσοστό στην Καθαρή Θέση

Στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται μία συνοπτική εμφάνιση των καθυστερημένων υπολοίπων για τον όμιλο και την εταιρία, καθώς και η σχέση αυτών των υπολοίπων με την καθαρή θέση της 30ης/6/2013.

Ποσά καθυστερήσεων στις 13.11.2013 και σχέση με ίδια κεφάλαια

 

Όμιλος

Εταιρία

Καθαρή Θέση 30.06.2013

-310.653

-1.620.141

 

Ποσά

% στο σύνολο

Ποσά

% στο σύνολο

Οφειλές στο ελληνικό δημόσιο

2.463.397

89,27%

1.197.593

85,46%

Οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

296.035

10,73%

203.681

14,54%

 

2.759.432

100%

1.401.274

100%

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο αυτών των υπολοίπων, σημειώνονται τα εξής: Για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις ρύθμισης στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας και αναμένεται η οριστικοποίηση τους.

Β. Ενέργειες τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και χρονοδιάγραμμα

Για όλες τις περιπτώσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν ήδη γίνει σημαντικές ενέργειες που αναφέρονται στη συνέχεια. Οι ενέργειες που υπολείπονται να γίνουν για την ολοκλήρωση αντιμετώπισης του ζητήματος και ο αναμενόμενος χρόνος ολοκλήρωσης, εμφανίζονται συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

Προβλεπόμενες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα

Αρ.

Ενέργεια

Προβλεπόμενη ολοκλήρωση

1.

Ρύθμιση στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας

Δεκ-13

Γ. Επίδραση για ανάληψη έργων του δημοσίου από καθυστερήσεις υποχρεώσεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην δραστηριότητα της εταιρείας για την συμμετοχή της σε έργα δημοσίου, από τις πιο πάνω καθυστερήσεις.

Δ. Ενέργειες Άρσης εφαρμογής προϋποθέσεων άρθρου 48 ΚΝ 2190/2910

Η ύπαρξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων οφείλεται στη μητρική εταιρεία. Για την άρση των προϋποθέσεων εφαρμογής του άρθρου 48 του ΚΝ 2190/1920 η Β Επαναληπτική Γ.Σ των μετόχων της εταιρείας που συνήλθε στις 22/7/2013 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι και το ποσό των 4 εκατ. ευρώ και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ε. Προοπτικές του Ομίλου

Η DIONIC διαθέτει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία όπως συμμετοχή στις εταιρείες ATCOM ,SKROUTZ , SHOP365 τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική ένεση ρευστότητας σε περίπτωση πώλησης τους.

Σημειώνεται ότι η θυγατρική εταιρεία Ντιονίκ Αιολική Ανάπτυξη Ενεργειακή Α.Ε. στην οποία η Dionic συμμετέχει με 51% έχει ως σκοπό να προχωρήσει στην κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 42 MW στον Δήμο Σολυγίας στην Κορινθία.

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης και από τη διοίκηση εξετάζονται και οι τρεις. Με τη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς σε ότι αφορά την ενέργεια των αιολικών πάρκων, εκτιμάται ότι αυξάνονται οι επιλογές και οι δυνατότητες για μία πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της επένδυσης.

Συγκεκριμένα η εταιρεία εξετάζει διάφορες επιλογές για την υλοποίηση του έργου:

- Μέσω τραπεζικού δανεισμού
- Εξέρευση επενδυτή και υλοποίηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής.
- Πώληση ποσοστού σε επενδυτή και ανάπτυξη από κοινού με ή χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Χωρίς να είναι στις βασικές επιλογές της διοίκησης εξετάζεται και η πιθανότητα πώλησης της άδειας του πάρκου εάν επιτευχθεί ικανοποιητικό τίμημα.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου προσδιορίζεται στους επόμενους 12-18 μήνες και σε κάθε περίπτωση η υπάρχουσα καθυστέρηση θα επιδράσει θετικά αφενός μεν στην μείωση του κόστους κατασκευής του πάρκου και αφετέρου στην αύξηση της παραγωγής λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας στον τομέα των ανεμογεννητριών.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 4 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησης της (αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) είναι αναγκαία και ικανή να αντιστρέψει τα αρνητικά ίδια κεφαλαία, δημιουργώντας θετικές ταμειακές ροές ικανές να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές .

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης στις τελικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της, με σκοπό τη σημαντική βελτίωση των μεγεθών της κατά το τρέχον έτος .

Ταυτόχρονα και η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Ο βασικός μέτοχος κ. Ρούμπας όπως δήλωσε και στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22/7/2013 θα συμμετάσχει στην αύξηση καλύπτοντας μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων του .

Η διοίκηση της εταιρείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου το ενημερωτικό δελτίο να τύχει της εγκρίσεως από την Ε.Κ και η αύξηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

ΣΤ. Πιθανά άλλα μεταγενέστερα δυσμενή γεγονότα

Κατά τη σύνταξη της παρούσας επιστολής δεν έχει συμβεί ή περιέλθει σε γνώση μας κάποιο άλλο μεταγενέστερο της σύνταξης των αναδιατυπωμένων οικονομικών καταστάσεων του Α΄ εξαμήνου 2013 δυσμενές για τον όμιλο γεγονός, που θα μπορούσε να ασκήσει ουσιώδη επίδραση στην οικονομική θέση και τα αποτελέσματά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v