Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DIONIC: Η κρίση και τα φιλόδοξα σχέδια

Η DIONIC από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα συνεχίζει να εμφανίζει κερδοφόρο λειτουργικό αποτέλεσμα. Προβληματίζει η μη έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων της.

DIONIC: Η κρίση και τα φιλόδοξα σχέδια

Η DIONIC αποτελεί μία ακόμη περίπτωση όπου η καθυστέρηση στην ουσιαστική αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος από τους μετόχους και κυρίως από τις πιστώτριες τράπεζες, φέρνει έναν όμιλο σε δυσχερή θέση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σε γενικές γραμμές ο όμιλος DIONIC δραστηριοποιείται σε δύο μεγάλους τομείς: Πρώτον, στις τεχνολογικές δραστηριότητες (ATCOM, Skroutz, 3D Media) που είναι κερδοφόρες και «ανεβάζουν ταχύτητες» και δεύτερον, στο εισαγωγικό εμπορικό κομμάτι που επλήγη από την κρίση, με αποτέλεσμα την εγγραφή υψηλών επισφαλειών και τη δραστική υποχώρηση του τζίρου.

Επιπλέον, τόσο η ανάπτυξη των τεχνολογικών εταιρειών, όσο και οι εξελίξεις στο εμπορικό κομμάτι (σκληρή στάση προμηθευτών εξωτερικού λόγω του κινδύνου της χώρας, καθυστερήσεις αποπληρωμής Ελλήνων πελατών, επισφάλειες) οδήγησαν σε όξυνση του προβλήματος ρευστότητας του ομίλου, σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες είχαν κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Παρόλα αυτά, η DIONIC από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα συνεχίζει να εμφανίζει κερδοφόρο λειτουργικό αποτέλεσμα, επιτυγχάνοντας μάλιστα αξιοσημείωτα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (πχ +5,56 εκατ. το 2009, 3,18 εκατ. το 2010, θετικό νούμερο προ επισφαλειών το 2011, +1,48 εκατ. το 2012, +797 χιλ. ευρώ το πρώτο φετινό εξάμηνο).

Αντίθετα, ο παράγοντας που έχει φέρει σήμερα την DIONIC σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση είναι η μη έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων της και τα πολύ υψηλά επιτόκια με τα οποία επιβάρυναν οι τράπεζες τον όμιλο. Το ύψος των επιτοκίων μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και περιόδους ξεπέρασε ακόμη και το 10%.

Έτσι, η DIONIC επιβαρύνθηκε με τόκους 2,16 εκατ. το 2009, 2,33 εκατ. ευρώ το 2010, 3,63 εκατ. το 2011, 3,8 εκατ. το 2012 και 2,15 εκατ. το πρώτο φετινό εξάμηνο. Ενώ δηλαδή το σύνολο του δανεισμού στις 30/6/2013 υπολειπόταν των 50 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 14,1 εκατ. (δηλαδή περίπου το 30%) είναι τόκοι που χρεώθηκαν κατά τα τελευταία 3,5 χρόνια!

Η επόμενη μέρα

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Στόχος της DIONIC είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου των 4 εκατ. ευρώ που επιχειρεί, προκειμένου στη συνέχεια να έρθει σε μια ριζικά διαφοροποιημένη σχέση με τις πιστώτριες τράπεζες. Η διαφοροποιημένη αυτή σχέση θα περιλαμβάνει μεγάλη επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και ενδεχομένως και κάποιο άλλο όρο «διευκόλυνσης».

Αν όλα πάνε καλά, ο Όμιλος θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις κερδοφόρες δραστηριότητές του στο κομμάτι της τεχνολογίας, θα επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει τις άλλες δραστηριότητές του και θα ξεκινήσει κάποιες άλλες -όπως ισχυρίζεται- υποσχόμενες.

Επιπλέον, η DIONIC κατέχει το 51% εταιρείας που διαθέτει άδεια αιολικού πάρκου ισχύος 42 MW. Μια τέτοια επένδυση φυσικά θα απαιτήσει σημαντική χρηματοδότηση, ωστόσο θα μπορούσε στη συνέχεια να αποφέρει θετικές ταμειακές κάποιων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ζήτημα είναι πως η DIONIC βρίσκεται σε σημείο καμπής. Από τη μια πλευρά οι υπάρχουσες προκλήσεις -με πρώτη την ανάγκη ενός «ευπρόσωπου» ποσοστού κάλυψης της ΑΜΚ (λέγεται πως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι που κατέχουν κοντά στο 30% έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν)- και από την άλλη πλευρά, υπάρχει το σενάριο ενός αξιοσημείωτου επιχειρηματικού rebound.

Διαλέγετε και παίρνετε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v