Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: «Turn around» με πτωτική πορεία μετοχής

Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά 20% το τελευταίο δωδεκάμηνο (σε μια ανοδική περίοδο για το Γενικό Δείκτη), κατά 32% την τελευταία διετία και περίπου κατά 12,5% την τελευταία πενταετία.

Επίλεκτος: «Turn around» με πτωτική πορεία μετοχής

Η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών συμπεριλαμβάνεται στα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Επιλέκτου που θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.

Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά 20% το τελευταίο δωδεκάμηνο (σε μια ανοδική περίοδο για το Γενικό Δείκτη), κατά 32% την τελευταία διετία και περίπου κατά 12,5% την τελευταία πενταετία. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 ήταν περίπου τριπλάσια (46,7 εκατ. ευρώ).

Αξιοσημείωτο επίσης γεγονός είναι ότι το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (1/7 έως 30/9) που κλείνει στις 30 Ιουνίου του 2014 ήταν κερδοφόρο, πράγμα που είχαμε να δούμε εδώ και πολλά-πολλά χρόνια από την Επίλεκτο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 7,62 στα 9,09 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 40 χιλιάδες ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών της περυσινής περιόδου 842 χιλιάδων ευρώ.

Ορισμένοι βέβαια ίσως υποστηρίξουν πως το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου συνδυάζεται με θετική εποχικότητα για τη δραστηριότητα του φωτοβολταϊκού πάρκου και έτσι ενδεχομένως τα επόμενα τρία τρίμηνα να μην είναι αντίστοιχα θετικά. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να μην επισημάνει ότι:

Πρώτον, τα αποτελέσματα συγκρίνονται με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπου επίσης υπήρχε θετική εποχικότητα για τη δραστηριότητα του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Δεύτερον, φέτος προστέθηκε για πρώτη φορά κύκλος εργασιών από εμπορία βιοαερίου (biodiesel) και παρόλα αυτά η κερδοφορία από τη δραστηριότητα της ενέργειας ήταν μειωμένη, εξ' αιτίας της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης των εσόδων από τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) του κλάδου ενέργειας υποχώρησαν από το 1,66 στο 1,29 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 949 στα 783 χιλιάδες ευρώ.

Τρίτον, η μεγάλη βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι περιορίστηκαν δραστικά οι ζημίες στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο (η μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη) Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νημάτων αυξήθηκαν από τα 4,07 στα 5,24 εκατ. ευρώ, οι ζημίες προ φόρων και τόκων συρρικνώθηκαν από το 1,32 εκατ. στα 177 χιλιάδες ευρώ και οι καθαρές ζημίες της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας περιορίστηκαν από το 1,79 εκατ. στα 744 χιλιάδες ευρώ.

Στόχος της Επιλέκτου είναι να περιορίσει περαιτέρω τις απώλειές του στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και να επεκταθεί περαιτέρω στην αγορά των εναλλακτικών πηγών ενέργειας μέσα από εξαγορές και συνεργασίες. Οι στόχοι αυτοί μάλιστα θα μπορούσαν να είναι επιτευχθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επιβάρυνε κατά τα τελευταία χρόνια με βαρύτατους φόρους την παραγωγική διαδικασία της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες διαμαρτύρονται έντονα για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, με τη διοίκηση της Επιλέκτου να σημειώνει πως τα προϊόντα της είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, αλλά καλείται να αντιμετωπίσει εχθρική πολιτική λόγω των βαρύτατων φορολογιών.

Στον τομέα της ενέργειας, η επιβολή «έκτακτων» φορολογιών στα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιόρισε τα κέρδη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, περιορίζοντας και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά. Παρόλα αυτά, η διοίκηση της Επιλέκτου φαίνεται να εξετάζει την προοπτική διευρυμένης παρουσίας της στο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v