Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητες η Autohellas

Βελτιωμένες επιδόσεις σε τρία μέτωπα αναμένει για φέτος ο εισηγμένος όμιλος. Η επέκταση στην Ουκρανία και η επικείμενη απορρόφηση δύο εταιριών του βασικού μετόχου. Τι δηλώνει το management της Autohellas.

Ανεβάζει ταχύτητες η Autohellas

«Καλύτερες προοπτικές διαγράφονται μέσα στο 2015 για την Autohellas, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δούμε κάποιο ακραίο σενάριο στην ελληνική οικονομία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του oμίλου Eυτύχης Βασιλάκης κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρίας Δημήτριος Μαγγιώρος σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Το 2015 ξεκίνησε ανοδικά, ωστόσο οι δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες και η γενικότερη αβεβαιότητα περιόρισαν την προ διμήνου πολύ υψηλή αύξηση των κρατήσεων. Ευελπιστούμε πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, και φέτος ο εισερχόμενος τουρισμός θα κλείσει με νέα αύξηση, επηρεάζοντας την εγχώρια δραστηριότητα Rent A Car του ομίλου.

• Στο χώρο της μακροενοικίασης αυτοκινήτων (περίπου το 55% των συνολικών εγχώριων δραστηριοτήτων) παρατηρείται τάση σταθεροποίησης και για πρώτη φορά μετά το 2011 προβλέπεται άνοδος εργασιών στο συγκεκριμένο τομέα.

• Οι δραστηριότητες σε Κύπρο και Βαλκάνια που αποτελούν το 21% του ομίλου σε επίπεδο τζίρου και το 27% σε επίπεδο κερδών, αναμένεται να σημειώσουν νέα βελτίωση μέσα στη χρονιά (ανάπτυξη με κέρδη σε όλες τις θυγατρικές).

• Τα φετινά αποτελέσματα της Autοhellas θα ενισχυθούν από το μέρισμα που θα διανείμει η Αεροπορία Αιγαίου, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά όπου η επιστροφή κεφαλαίου της ίδιας εταιρείας πέρασε απευθείας στην καθαρή θέση, χωρίς να επηρεάσει την κερδοφορία.

• Ξεκίνησε φέτος η δραστηριότητα της Autοhellas στην Ουκρανία (αντιπροσώπευση της Hertz), με τον όμιλο να εισέρχεται σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

• Η νέα δραστηριότητα στην ενοικίαση επαγγελματικών οχημάτων ξεκίνησε θετικά για τον όμιλο, αλλά δεν είναι σε θέση να επηρεάσει σημαντικά τα συνολικά αποτελέσματα.

• Η επένδυση στη Sportsland (σε συνεργασία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου) αποσκοπεί στην ανάπτυξη γης, βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής και του χαρακτηρισμού γης και αναμένεται να αποδώσει σε μεγάλο βάθος χρόνου από σήμερα.

• Οι επιδόσεις του ομίλου αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά σε περίπτωση που η εγχώρια οικονομία ανακάμψει (π.χ. έσοδα μακροενοικίασης αυτοκινήτων, μειωμένα επιτόκια χορηγήσεων).

Μερισματική πολιτική και μετοχή

Η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,80 ευρώ ανά μετοχή (δικαιούχοι οι κάτοχοι στη λήξη της 19ης/5, αποκοπή στις 20/5 και διανομή στις 26/5), με τον κ. Βασιλάκη να δηλώνει πρόθεση συμμετοχής σε μελλοντικά roadshows με στόχο την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών για την εταιρία και τις προοπτικές της.

Πάντως, ο CEO της Autοhellas θεωρεί πως είναι λάθος να συνδέεται η πορεία της μετοχής μόνο με τις εξελίξεις στην Αεροπορία Αιγαίου, καθώς η σταθερότητα των επιδόσεων της Autοhellas δεν συγκρίνεται με την πορεία μιας αεροπορικής.

Απορρόφηση εταιριών βασικού μετόχου

Μέσα στο καλοκαίρι οι μέτοχοι της Autοhellas θα κληθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για την απορρόφηση δύο εταιριών (ΒΕΛΜΑΡ και ΤΕΧΝΟΚΑΡ), συμφερόντων του βασικού μετόχου.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, οι εταιρίες αυτές έχουν ήδη υποστεί τις επιπτώσεις της μεγάλης πτώσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων (από το 2014 παρατηρείται κάποια άνοδος), διαθέτουν ακίνητη περιουσία, θα προσφέρουν συνέργειες και φορολογικά οφέλη στον όμιλο, ενώ με σχετική ασφάλεια θα ωφελήσουν τους μετόχους της Autοhellas και σε επίπεδο ταμειακών ροών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v