Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Βελτιωμένες προοπτικές μετά την αναδιάρθρωση

Καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης μετά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού βλέπει η διοίκηση της Σελόντα. Αίτημα για επιστροφή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Ευκαιρίες για πρόσβαση σε νέες αγορές. Πώς επηρεάζει η συμφωνία με το Δία. Δείτε ολόκληρο το Ενημερωτικό.

Σελόντα: Βελτιωμένες προοπτικές μετά την αναδιάρθρωση

Πτωτικά εκτιμά η διοίκηση της Σελόντα ότι θα κινηθεί εφέτος το χρηματοοικονομικό κόστος, ως αποτέλεσμα, της ολοκληρωθείσας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, ενώ παράλληλα η εταιρεία θα μπορεί να έχει πιστώσεις από προμηθευτές - πιστωτές της που θα τη βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση τόσο σε οικονομικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ των άλλων στο Ενημερωτικό Δελτίο για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των νέων μετοχών της, στο οποίο αναφέρεται ότι θα υποβάλει αίτημα στο Χ.Α. για μεταφορά των μετοχών από την Κατηγορία Επιτήρησης, στην οποία επί του παρόντος είναι διαπραγματεύσιμες, στην Κύρια Αγορά.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το business, αναφέρεται ότι ο όμιλος στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων και της αναχρηματοδότησης δανεισμού της εταιρίεας με τις πιστώτριες τράπεζες έχει προσαρμόσει την παραγωγική του δομή στις υφιστάμενες συνθήκες περιορίζοντας τις ανάγκες του σε νέα κεφάλαια.

Παράλληλα σημειώνεται ότι το πάγωμα των επενδύσεων και η στασιμότητα της παραγωγικής ανάπτυξης των εταιρειών στην Ελλάδα έχουν ήδη δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης σε ανταγωνιστές του ομίλου, κυρίως στην Τουρκία, οι οποίοι διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους στην Ευρώπη και στη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες στην Ευρώπη γενικότερα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη έλλειψη αλιευμάτων από τις θάλασσες, παρέχουν στον όμιλο, ο οποίος σημειώνεται ότι έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, ευκαιρίες πρόσβασης και σε νέες αγορές με εμπορική δυναμική, όπως η Γερμανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Στις εν λόγω αγορές, ήδη το 2015 ο όμιλος πραγματοποιεί ενέργειες για καλύτερη εμπορική διείσδυση, διατηρώντας την πλήρη απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων σε ικανοποιητικές τιμές.

Αναφορικά με τα επίπεδα τιμών πώλησης, το 2014 σημειώθηκε αύξηση των τιμών πώλησης ιχθύων κατά 11%, ενώ οι τιμές πώλησης από τις αρχές του έτους είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα και για όλο το 2015.

Στην εκτίμηση αυτή συνεπικουρεί και το γεγονός ότι, από το 2014, ξεκίνησαν προσπάθειες για την αναδιοργάνωση των εταιρειών του κλάδου και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων από εταιρείες-παραγωγούς που έχουν εξυγιανθεί χρηματοοικονομικά.

Πάντως σε άλλο σημείο του ενημερωτικού αναφέρεται ότι δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού, η ζήτηση για προϊόντα στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος ενδεχομένως να υπολείπεται κατά πολύ της προσφοράς, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης των προϊόντων να μειωθούν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, δύναται να επηρεαστούν ουσιωδώς αρνητικά τα αποτελέσματα και η χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου, ενώ όπως σημειώνεται δεν μπορεί να παρασχεθεί καμία διασφάλιση ότι η εν λόγω αναδιάρθρωση από μόνη της θα είναι επαρκής, ώστε ο όμιλος να επανέλθει σε κερδοφόρο λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής και γενικότερα τα κόστη του ομίλου εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα το έτος 2015, ως αποτέλεσμα του προγράμματος μείωσης κόστους που εφαρμόζεται. Ήδη από το 2012, όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό, εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο τοποθετήσεων γόνου και ανάπτυξης της παραγωγής με στόχο το καλύτερο κοστολογικό προφίλ με τη μέγιστη δυνατή παραγωγική απόδοση.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά από το 2014, καθότι ο κύκλος παραγωγής των ιχθύων είναι περίπου 2 χρόνια. Η βελτίωση στο κοστολογικό προφίλ θα συνεχιστεί και το 2015, αφού τα παραγωγικά δεδομένα της χρονιάς που έκλεισε επηρεάζουν το κοστολογικό προφίλ της επόμενης χρονιάς, λόγω των αποθεμάτων σε εξέλιξη που μεταφέρονται.

Παράλληλα ο όμιλος βρίσκεται σε επανασχεδιασμό της παραγωγικής δομής για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, πέραν της αναδιάρθρωσης και κεφαλαιοποίησης των δανείων της Σελόντα, και η θυγατρική της ΠΕΡΣΕΥΣ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της με τις πιστώτριες τράπεζες, γεγονός πάντως που δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στο χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου.

Πώς επηρεάζει η συμφωνία με Δία

Πέραν των παραπάνω, η Σελόντα υπέγραψε στα τέλη Απριλίου, ως εκ τρίτου συμβαλλομένη, Συμφωνία Εξυγίανσης μεταξύ της ΔΙΑΣ και των πιστωτών της, η επενέργεια της οποίας ξεκινά μετά την εκπλήρωση του συνόλου αναβλητικών αιρέσεων και όρων. Η διοίκηση της Σελόντα εκτιμά ότι, εφόσον η εν λόγω συναλλαγή ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου διμήνου του τρέχοντος έτους, θα έχει ως αποτέλεσμα για το 2015:

- την αύξηση των βιολογικών αποθεμάτων, του πάγιου ενεργητικού, καθώς και των υποχρεώσεων της εταιρείας από την ενσωμάτωση τραπεζικών δανείων και λοιπών προμηθευτών-πιστωτών αλλά και των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο 

- θετική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας και του ομίλου. Επίσης, το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ εκτιμάται ότι ο νέος όμιλος ΣΕΛΟΝΤΑ θα έχει αυξημένη δυναμικότητα παραγωγής, η οποία θα προσεγγίζει ετησίως τους 35.000 τόνους περίπου.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα οφέλη λόγω και των συνεργειών και των οικονομιών κλίμακας, που θα δημιουργηθούν από την εν λόγω συναλλαγή, αυτά εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν στα σχετικά οικονομικά μεγέθη του 2016.

***Το ενημερωτικό δελτίο της Σελόντα δημοσιεύεται στη δεξια στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v