Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωδώνη: Βάζει πόδι και στην Κύπρο

Επέκταση στην κυπριακή αγορά με τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας, ετοιμάζει η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Μέχρι το τέλος του μήνα οι επίσημες ανακοινώσεις.

Δωδώνη: Βάζει πόδι και στην Κύπρο

Παραγωγικό άνοιγμα και στην κυπριακή αγορά μέσω της υλοποίησης επένδυσης 3-4 εκατ. ευρώ προωθεί η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, για την παραγωγή των τοπικών κυπριακών προϊόντων χαλούμι και αναρή.

Επενδυτικός βραχίονας αυτής της προσπάθειας είναι η Δωδώνη Γαλακτοκομικά προϊόντα (Κύπρος) Ltd, θυγατρική της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου. Πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν πως με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η πρώτη παραγωγή χαλουμιού θα βγει από το εργοστάσιο της Κύπρου, το οποίο ας σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί, τον Φεβρουάριο του 2016.

Η απόφαση της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη να επενδύσει στην Κύπρο και συγκεκριμένα να εισέλθει και στην παραγωγή χαλουμιού συνδέεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και με την κατάθεση φακέλου από την κυπριακή πλευρά για κατοχύρωση ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) του συγκεκριμένου προϊόντος.

Η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κυπριακή κτηνοτροφία, οικονομία και τις εξαγωγές και κατ' επέκταση για όσους παίκτες παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το δεύτερο αίτημα της Κύπρου προς τις Βρυξέλλες για κατοχύρωση της ονομασίας χαλούμι ως ΠΟΠ. Η πρώτη φορά που είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα από την κυπριακή πλευρά ήταν το 2009.

Σε ό,τι αφορά στη Δωδώνη, η γαλακτοβιομηχανία από την Ήπειρο, flagship προϊόν της οποίας είναι η Φέτα, πέτυχε πέρυσι αύξηση των οικονομικών της μεγεθών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από ένα 4ετές πτωτικό σερί, ενώ ανοδικά κινούνται τα μεγέθη της και τη φετινή χρονιά.

Ανάπτυξη η οποία προήλθε τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις εξαγωγές, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά εντός και εκτός Ελλάδας προσβλέπει η εταιρεία. Με βάση τον ισολογισμό της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, οι πωλήσεις της ξεπέρασαν πέρυσι τα 92,645 εκατ. ευρώ από 83,066 εκατ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας άνοδο 11,53%, ενώ τα καθαρά της κέρδη δεκαπλασιάστηκαν φτάνοντας το 1,761 εκατ. ευρώ από 166.915 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v