Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Αν χρειαστεί, η ΤτΕ θα είναι ανεκτική με την Attica Bank

Την εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης. Τα μεγέθη και οι επόμενες προκλήσεις για τον όμιλο.

Moody’s: Αν χρειαστεί, η ΤτΕ θα είναι ανεκτική με την Attica Bank

H Attica Bank απέφυγε τον κίνδυνο εκκαθάρισης, συγκεντρώνοντας τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψει το βασικό σενάριο και τώρα κυνηγά την κάλυψη του δυσμενούς, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της για την τράπεζα.

Όπως αναφέρει, ακόμα και αν δεν συγκεντρωθεί το ποσό που ζητά, οι αρχές πιθανότατα θα δείξουν ανοχή, εξέλιξη που μετριάζει το ρίσκο για bail in.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica υπολογίστηκαν αρχικά από την ΤτΕ γύρω στο 1 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο και εν συνεχεία μείωσε το ποσό κατά 273 εκατ. ευρώ μετά  την έγκριση πράξεων κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως η μετατροπή ομολόγων σε κοινές μετοχές και η αναγνώριση επιπλέον αναβαλλόμενου φόρου.

Όπως γνωστοποίησε η τράπεζα, συγκέντρωσε 496 εκατ. ευρώ από υφιστάμενους μετόχους (384 εκατ. ευρώ από το ΤΣΜΕΔΕ και 101,2 από δεσμευτικές προσφορές. Ετσι, απομένει να συγκεντρώσει 151 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυσμενές σενάριο.

Όπως σημειώνει η Moody’s, στην Attica Βank υπάρχει το ρίσκο να μην είναι επιλέξιμη για ενίσχυση από το ΤΧΣ καθώς το EWG εξέφρασε ενστάσεις για το εάν θα πρέπει το Ταμείο να χρηματοδοτήσει μη συστημικές τράπεζες (το θέμα είχε αναδείξει προ ημερών το Euro2day.gr). Το γεγονός αυξάνει, σύμφωνα με τη Moody’s, τον κίνδυνο να επεκταθεί η διορία για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων πέραν της 18ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο ο οίκος εκτιμά ότι η ΤτΕ θα δείξει κάποια ανοχή στην τράπεζα, ακόμα και αν δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων, δεδομένου ότι πρόκειται για μικρό ποσό έναντι όσων ήδη κατάφερε να βρει έως τώρα.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση, αλλά η τράπεζα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πρόσκληση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (55,8% των δανείων τον Σεπτέμβριο του 2015), θα πρέπει να βελτιώσει το προφίλ χρηματοδότησης.

Η Attica Bank αναμένει pro forma δείκτη CET1 περίπου 24% μετά την αύξηση, εκ του οποίου το 50% θα είναι αναβαλλόμενος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v