Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Abdul Aziz Al Ghurair: Ο Αραβας κροίσος που απέκτησε το 20,64% της Forthnet

Μόνιμη θέση στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes έχει η οικογένεια του Abdul Aziz Al Ghurair από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο επιχειρηματίας, που απέκτησε το 20,64% της εισηγμένης, διοικεί έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της περιοχής.

Abdul Aziz Al Ghurair: Ο Αραβας κροίσος που απέκτησε το 20,64% της Forthnet

Αμεση συμμετοχή στη Forthnet, που αγγίζει το 20,64%, έχει πλέον ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο ισχυρός τραπεζίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Abdul Aziz Al Ghurair (φωτό).

Ο όμιλος που ελέγχει ο Al-Ghurair και η οικογένειά του διοικεί την Mashreq Bank, μία από μεγαλύτερες τράπεζες στα Εμιράτα. Μάλιστα, ο πατέρας του Αραβα κροίσου, Abdulla bin Ahmad Al Ghurair που ίδρυσε την Mashreq Bank το 1967, ήταν φέτος στην 286η θέσητης λίστας του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία 4,9 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος ο Abdul Aziz Al Ghurair, που κατέχει εδώ και χρόνια της θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, ήταν προ τριετίας στην 401η θέση της ίδιας λίστας με περιουσία που υπολογίζονταν τότε σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Al Ghurair Investment LLC που διοικεί ο Αραβας κροίσος έχει δραστηριότητα και σε σειρά άλλων τομέων που ξεκινούν από τη βιομηχανία τροφίμων και την τσιμεντοβιομηχανία και φτάνει μέχρι τις κατασκευές, τα πετροχημικά και τα ακίνητα. Ο βραχίονας των τροφίμων που διοικεί η αδελφή του Essa, περιλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της Μέσης Ανατολής και το γνωστό εμφιαλωμένο νερό Masafi. Ο νέος μεγαλομέτοχος της Fοrthnet είναι εξαιρετικά δραστήριος και σε άλλους τομείς και προεδρεύει στο Arab Business Angels Network, έναν οργανισμό που επενδύει σε νεοϊδρυθείσες και καινοτόμες επιχειρήσεις με Αραβες ιδρυτές. 

Ο Abdul Aziz Al Ghurair βρέθηκε να ελέγχει άμεσα το 20,64% της Fοrthnet μέσω της εταιρείας Massar Investments LLC λόγω των αλλαγών που φέρνει η συμφωνία του βασικού μετόχου της εισηγμένης, της Emirates International Telecommunications Limited (EITL) από τα Εμιράτα, για πώληση της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών GO στην Tunisie Telecom (ΤΤ). Οι Αραβες είναι ήδη ο μέτοχος μειοψηφίας στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας και συμφώνησαν να τους πωλήσουν την GO.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε αλυσιδωτές ανακατατάξεις και στη μετοχική σύνθεση της Fοrthnet. Ετσι, ο Abdulaziz Al Ghurair ελέγχει το 20,64% της εισηγμένης αγοράζοντας τις μετοχές από την EITL. H τελευταία κατέχει πλέον έμμεσα το 24,576% της Fοrthnet, ποσοστό που θα διαφοροποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της GO στους Τυνήσιους. Χθες, πάντως, έγινε γνωστό πως πώλησε εξωχρηματιστηριακά το 1,97% της Forthnet.

Οι μετοχικές αλλαγές στην εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών έρχονται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναχρηματοδότησης του δανεισμού μετά την πρόσφατη συμφωνία με τις τράπεζες. Η συμφωνία για τη ρύθμιση του δανεισμού της Fοrthnet, που προσεγγίζει τα 325 εκατ. ευρώ, θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης προς την εταιρεία τηλεπικοινωνιών καθώς στηρίχθηκε σε συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο (business plan). Στηρίχθηκε, επίσης και στην ιδιαίτερα μεγάλη ανθεκτικότητα που επέδειξε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, παρά το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις πιέσεις από τον ανταγωνισμό, αφού κατάφερε να διατηρήσει τη συνδρομητική της βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v