Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Σχεδιάζει έκδοση ομολόγων Δημοσίου ύψους 380 εκατ.

Η έκδοση των ομολόγων θα δημιοουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 380 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Είναι μια προληπτική κίνηση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Αττικής: Σχεδιάζει έκδοση ομολόγων Δημοσίου ύψους 380 εκατ.

Η Τράπεζα Αττικής θα εκδώσει ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ως ενέχυρο για να αντλήσει ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος.

"Θα εκδώσουμε τέτοια ομόλογα αξίας 380 εκατ. ευρώ, ώστε να έχουμε ένα άνετο μαξιλάρι ενεχύρων για τον ELA", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Τσάδαρης.

Όλες οι τράπεζες είχαν κάνει χρήση τέτοιων ομολόγων, γνωστών ως ομολόγων Αλογοσκούφη, που είχαν εκδοθεί το 2008 στον απόηχο της παγκόσμιος χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

"Είναι μια προληπτική κίνηση. Όπως άλλες ελληνικές τράπεζες, είχαμε εκδώσει τέτοια ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ από το 2009, αλλά τα ακυρώσαμε όλα φέτος τον Ιούλιο, καθώς είχαμε αρκετά ενέχυρα", είπε ο κ. Τσάδαρης.

Αλλά η τράπεζα, με δείκτη κεφαλαίων core Tier-1 στο 17,2%, βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές εκροές κεφαλαίων το τελευταίο 20ήμερο και χρειάστηκε να επέμβει, είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο κ. Τσάδαρης πρόσθεσε ότι το σχέδιο της τράπεζας χαίρει της απόλυτης στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά θα χρειαστεί προηγουμένως το πράσινο φως της Αρχής Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς τίθεται ζήτημα κρατικών εγγυήσεων.

Σημειώνεται πως το Euro2day.gr σε σχετικό άρθρο είχε «προαναγγείλει» την κίνηση της Τράπεζας Αττικής. 

Οπως αποκάλυψε το Εuro2day.gr, η τράπεζα διαθέτει σήμερα περιορισμένα αποδεκτά ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από τον ELA, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v