Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Ραντεβού διοίκησης με SSM και ΤτΕ

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. Η διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει στους ελεγκτές τα επόμενα βήματα αλλά και τους τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

Attica Bank: Ραντεβού διοίκησης με SSM και ΤτΕ

Τα ευρήματα του πορίσματος, το οποίο συνέταξαν οι εποπτικές αρχές, με αιχμή στη λειτουργία και την κεφαλαιακή κατάσταση της Attica Bank θα βρεθούν, σήμερα, στο «μικροσκόπιο» της συνάντησης της διοίκησης της τράπεζας με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες ο κος Πανταλάκης (διευθύνων σύμβουλος) αναμένεται να παρουσιάσουν στους ελεγκτές τα επόμενα βήματα αλλά και τους τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

Υπόψη του κλιμακίου του SSM και της ΤτΕ θα τεθεί το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης, στο οποίο κυριαρχεί η μείωση του λειτουργικού κόστους, η οποία θα προέλθει από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, τη μείωση των αποδοχών αλλά και από την οριστική λύση της συνεργασίας που διατηρούσε η τράπεζα με συμβούλους και εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Κεφαλαιακή θέση

Τη συζήτηση θα απασχολήσουν τα «ανοικτά» θέματα της κεφαλαιακής κατάστασης της Attica. Αφενός, το κρίσιμο ζήτημα που περιγράφεται στο πόρισμα και αφορά κεφάλαια ύψους 55,7 εκατ ευρώ, τα οποία τοποθετήθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σύμφωνα με τους ελεγκτές δόθηκαν σε 16 επιχειρήσεις (σ.σ. νυν μετόχους της τράπεζας), είτε με άμεσο είτε με έμμεσο δάνειο, αφετέρου, τα 70 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν για να καλύψει η Αttica Bank το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει δεσμευθεί ότι θα αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων και θα εξετάσει τις δυνατότητες σύμπραξης με ξένα funds. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης λύσεων θα γίνουν γνωστά έως το τέλος του έτους.

Πακέτο Αλογοσκούφη

Στο μέτωπο της ρευστότητας η διοίκηση της Αttica Bank αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων 380 εκατ. ευρώ με εγγύηση Δημοσίου (σ.σ. γνωστό ως πακέτο Αλογοσκούφη), ως ενέχυρο για να αντλήσει ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Απόφαση που επιβεβαίωσε χθες και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος Θανάσης Τσάδαρης στο Reuters. Η ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας είναι επιτακτική καθώς η Αttica Bank υπέστη εκροή καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της αναταραχής που προκλήθηκε.

«Είναι μια προληπτική κίνηση. Όπως άλλες ελληνικές τράπεζες, είχαμε εκδώσει τέτοια ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ από το 2009, αλλά τα ακυρώσαμε όλα φέτος τον Ιούλιο, καθώς είχαμε αρκετά ενέχυρα», τόνισε ο κ. Τσάδαρης στο Reuters και αποκάλυψε ότι το σχέδιο της τράπεζας «χαίρει της απόλυτης στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά θα χρειαστεί προηγουμένως το πράσινο φως της Αρχής Ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς τίθεται ζήτημα κρατικών εγγυήσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v