Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MPB: Στα 593 εκατ. τα κέρδη -Πάνω από το Guidance

Αύξηση 130% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου της Marfin Popular Bank και διαμορφώθηκαν στα €563,4 εκατ. Η Τράπεζα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή. Τι ειπώθηκε στο conference call.

MPB: Στα 593 εκατ. τα κέρδη -Πάνω από το Guidance
Αύξηση 130% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου της Marfin Popular Bank και διαμορφώθηκαν στα €563,4 εκατ. Η Τράπεζα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (προ των δικαιωμάτων μειοψηφίας) έφτασαν τα € 593.2 εκατ. ξεπερνώντας την ήδη αναθεωρημένη πρόβλεψη (guidance) των € 580 εκατ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το 2007 αναμένονταν στα 580 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 136%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2007 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Το 2007 ήταν μία χρονιά εξαιρετικής επιτυχίας για τη Marfin Popular Bank. Το εγχείρημα της ενοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ενώ ταυτόχρονα επιτύχαμε να έχουμε παρουσία σε ευρεία γεωγραφική έκταση στην περιοχή με την προσθήκη εξαγορών στην Ουκρανία, τη Μάλτα και τη Ρωσία.

Επιπλέον, βελτιστοποιήσαμε τη δομή του Ομίλου η οποία στο μέλλον θα εξασφαλίσει την μελλοντική μας λειτουργική αποδοτικότητα και στρατηγική ευελιξία. Η οικονομική μας απόδοση το 2007 ήταν εξαιρετική, με τα καθαρά μας κέρδη να φτάνουν το ρεκόρ των €563εκ, ξεπερνώντας τις ήδη αναθεωρημένες (προς τα πάνω) προβλέψεις μας (guidance). ”.

Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αναλαμβάνω το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου. Είμαστε βέβαιοι ότι η τοποθέτηση του Ομίλου και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν το τελευταίο τρίμηνο θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την κερδοφόρα μας ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναγγελθέντες σχεδιασμούς μας.

Η αφοσίωσή μας στη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους μας με γνώμονα τα συμφέροντα και των πιο απαιτητικών μας πελατών αλλά και του υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού μας παραμένει, όπως πάντα, η βασική αρχή διοίκησης της Marfin Popular Bank”.

*** Τι ειπώθηκε στο conference call

Την έγκριση της κεντρικής τράπεζας Κύπρου περιμένει η Dubai Financial για να προχωρήσει στην ενίσχυση του μεριδίου της στην Marfin Popular Bank, κάτι που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της τράπεζας, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της Dubai Financial να αυξήσει το μερίδιό της στην MPB στο 30% από 20%.

Ο αντιπρόεδρος της MPB σημείωσε ότι έως το τέλος του έτους, η Marfin Popular Bank δεν θα έχει μερίδιο στην Marfin Investment Group αλλά η MIG θα ελέγχει ένα ποσοστό περίπου 9,5% στην τράπεζα.

Ο κ. Βγενόπουλος τόνισε επίσης ότι η Marfin Popular Bank δεν ενδιαφέρεται για περαιτέρω εξαγορές στην ευρύτερη περιφέρεια, καθώς ”δεν είναι σοφό να αναλάβουμε επιπλέον ρίσκο” αλλά η MPB εξετάζει το ενδεχόμενο αυτόνομης ανάπτυξης στις αγορές της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.

”Το επιχειρησιακό μας πλάνο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση σε περίπτωση κάποιας ευκαιρίας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναζητήσουμε κεφάλαια, εκτός εάν πρόκειται να υποαποδόσουμε σε σχέση με τους θεσπισμένους στόχους στο business plan”, σημείωσε, προσθέτοντας πως μόνο σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα ίσως χρειαστεί κεφάλαια το 2009.

Ο κ. Βγενόπουλος τόνισε επίσης ότι η τράπεζα αναμένεται να αποκομίσει συνέργειες από τις εταιρίες, τους εργαζομένους και τους πελάτες της MIG και ότι θα υπάρξουν ”θετικές εκπλήξεις” για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η τράπεζα έχει καλή κεφαλαιακή επάρκεια, με σχέση χορηγήσεων/καταθέσεων στο 88% και θα μπορέσει να προσελκύσει χρηματοδότηση εάν χρειαστεί, για να τροφοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της.

*** Αναλυτική παρουσίαση των μεγεθών 2007

Εξάλλου, τα έσοδα αυξάνονται κατά 54% σε €1.242,4εκ., ενώ παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των χορηγήσεων κατά 47% σε €17,6 δισ. και σημαντική αύξηση καταθέσεων κατά 28% σε €20,7δισ

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 35,5% και η μέση αποδοτικότητα ενεργητικού σε 2,25%. Επιτεύχθηκε μείωση του δείκτη λειτουργικής αποτελεσματικότητας (κόστος/έσοδα) στο 44,4% από 53,3% το 2006 και αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 2,85% από 2,67% το 2006.

***

Το 2007 υπήρξε έτος μεγάλης επιτυχίας και σημαντικής ανάπτυξης για τη Marfin Popular Bank. Ως το τέλος του έτους ο Όμιλος είχε αποκτήσει παρουσία σε 13 χώρες με συνολικό ενεργητικό €30,3 δισ, ένα δίκτυο 415 υποκαταστημάτων σε Κύπρο, Ελλάδα, και άλλες χώρες διεθνώς, και εργατικό δυναμικό που αποτελείται από περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €563,4 εκ. σημειώνοντας αύξηση 130% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2006 σε συγκρίσιμη βάση.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν αυξημένα κατά €13.2 εκ (αύξηση 2,3%) σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο των €580 εκ.. Όλοι οι γεωγραφικοί τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου (Κύπρος, Ελλάδα, Διεθνές Δίκτυο) σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη τόσο σε μεγέθη όσο και σε έσοδα.

Τα θετικά αποτελέσματα του 2007 επιτρέπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος €0.35 ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε συνολικό μέρισμα €279εκ. αυξημένο κατά 14% σε σχέση με τα €245εκ. του περασμένου έτους. Το προτεινόμενο μέρισμα αποτελεί διανομή 50% των κερδών που αναλογούν στους μετόχους για την χρήση του 2007.

Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε €30,3δισ σημειώνοντας αύξηση κατά 34% σε σύγκριση με το τέλος του 2006. Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου σημείωσαν ισχυρή ετήσια αύξηση κατά 47% και διαμορφώθηκαν σε €17,6δις λόγω της μεγάλης ζήτησης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα €2,34δισ ή 12,8% επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου. Αντίστοιχα, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 28% και έφτασαν τα €20,7 δισ. Η αύξηση προκύπτει από την επέκταση του δικτύου, την σταδιακή ωρίμανση των υποκαταστημάτων και την επέκταση της πελατειακής βάσης του Ομίλου.

Το σύνολο των εσόδων από εργασίες αυξήθηκε κατά 54% και έφτασε τα €1,242.4εκ. Τα έσοδα από τις διεθνείς εργασίες ανήλθαν σε €86εκ που αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών εσόδων του Ομίλου. Η ισχυρή ανάπτυξη τόσο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων όσο και του χαρτοφυλακίου καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχυθούν σημαντικά και να διαμορφωθούν σε €669,4εκ σημειώνοντας αύξηση κατά 37% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2006 σε συγκρίσιμη βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και έφτασε το 2.85%.

Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες είχαν αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 54% και έφτασαν τα €310εκ. Ενισχύθηκαν τόσο από τις αυξήσεις στις τραπεζικές, χρηματιστηριακές, επενδυτικές προμήθειες όσο και από τις προμήθειες διαχείρισης χαρτοφυλακίου πελατών.

Η πώληση των συμμετοχών στην Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Universal Life δημιούργησε κέρδη από διάθεση αξιών ύψους €118,5εκ.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν άνοδο κατά 28% στα €551.6 εκ. Η αύξηση των δαπανών οφείλεται στο άνοιγμα 16 νέων υποκαταστημάτων, τη μετεγκατάσταση 10 καταστημάτων και το άνοιγμα 10 νέων τραπεζικών κέντρων στην Ελλάδα, το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην Κύπρο και 14 στο εξωτερικό, την ενοποίηση των εξόδων της Ουκρανικής ΜΤΒ Bank το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και διάφορες άλλες έκτακτες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου και μίας εισφοράς για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα.

Εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων και των αποσβέσεων των άϋλων στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με τις εξαγορές του Ομίλου, ο ρυθμός αύξησης των εξόδων περιορίστηκε στο 20% σε επίπεδο Ομίλου. Ο δείκτης λειτουργικής αποτελεσματικότητας του Ομίλου σημείωσε εξαιρετική βελτίωση στο 44.4% σε σύγκριση με 53.3% στο τέλος του περσινού χρόνου σε συγκρίσιμη βάση.

Η αύξηση στην κερδοφορία του Ομίλου είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της αποδοτικότητας του ενεργητικού (Return on Assets) σε 2.25% σε σύγκριση με 1.31% το 2006 σε συγκρίσιμη βάση, ενώ η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity) ανήλθε σε 35.5%.

Το 2007 αναλήφθηκαν μία σειρά σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της θέσης του Ομίλου και την περαιτέρω ενίσχυσή του στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες είναι:

• Επιτυχής ολοκλήρωση λειτουργικής και νομικής συγχώνευσης των Τραπεζών Εγνατία Τράπεζα, Marfin Bank και Λαϊκή Τράπεζα (Ελλάς) Α.Ε. Η νέα τράπεζα είναι θυγατρική της Marfin Popular Bank κατά 95.6% και λειτουργεί στην Ελλάδα με την επωνυμία MARFIN EGNATIA BANK.

• Ανάπτυξη δικτύου: Μέσα στο 2007 λειτούργησαν 16 νέα καταστήματα και 10 νέα Τραπεζικά κέντρα στην Ελλάδα, 1 νέο κατάστημα στην Κύπρο, και 14 στις άλλες χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

• Το Τμήμα Διεθνών Τραπεζικών Εργασιών (International Banking Division – IBB) με έδρα την Κύπρο αναβαθμίστηκε με στόχο την παροχή ολοκληρωμένου φάσματος Τραπεζικών Υπηρεσιών στους πελάτες.

• Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Marine Transport Bank (MTB) στην Ουκρανία έναντι US$141 εκ.

• Ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς του 43% της Lombard Bank Malta plc (LBM), έναντι ποσού €48.3 εκ. Η συμφωνία υπόκειται στην λήψη των ανάλογων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές της Κύπρου και Μάλτας.

• Ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς του 50.04% της ΟΑΟ RPB-Holding, μητρικής της Rosprombank, μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης ρωσικής τράπεζας έναντι του ποσού €83εκ. Η συμφωνία υπόκειται στη λήψη των ανάλογων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές της Κύπρου και της Ρωσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε την αναδιοργάνωση της διοικητικής ομάδας ως εξής:

• Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου στον Όμιλο.

• Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στον Όμιλο. Ο κ. Μπουλούτας ήταν έως τώρα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στον Όμιλο και υπεύθυνος για τις εργασίες του Ομίλου στην Ελλάδα.

• Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος θα διοριστεί Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Egnatia Bank, της θυγατρικής του Ομίλου στην Ελλάδα.

• Ο κ. Andrea Moneta θα προσχωρήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας ως Πρόεδρος.

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας αποτελείται από τους:

κ. Ανδρέα Βγενόπουλο

κ. Andrea Moneta

κ. Ελευθέριο Χιλιαδάκη

κ. Ευθύμιο Μπουλούτα

κ. Παναγιώτη Κουννή

κ. Χρίστο Στυλιανίδη



Για θέματα στρατηγικής η Εκτελεστική Επιτροπή συμπληρώνεται από τον κ. Δημήτριο Σπανοδήμο, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και τον κ. Matteo Stefanel, Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v