Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2007

Kαθαρά κέρδη 73,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε για τη χρήση 2007 η Εμπορική Τράπεζα, έναντι ζημιών 234,7 εκατ. ευρώ το 2006. Στα μεγέθη του 2007 περιλαμβάνονται έκτακτες προβλέψεις ύψους 73 εκατ. ευρώ λόγω της δεύτερης φάσης προσαρμογής στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙ.

Εμπορική: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2007
Με επιστροφή στην κερδοφορία ολοκληρώνεται η πρώτη χρήση της Εμπορικής Τράπεζας μετά την ενσωμάτωση στον όμιλο της Credit Agricole.

Η Εμπορική παρουσίασε καθαρά κέρδη 73,4 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2007, έναντι ζημιών 234,7 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2006.

Στο ανωτέρω αποτέλεσμα περιλαμβάνονται έκτακτες προβλέψεις ύψους 73 εκατ. ευρώ λόγω της δεύτερης φάσης προσαρμογής στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙ.

Με τις προβλέψεις αυτές ολοκληρώνεται ο κύκλος της εναρμόνισης της τράπεζας με τις πρακτικές και διαδικασίες της Credit Agricole και υλοποιείται η δέσμευση της διοίκησης για πλήρη εναρμόνιση των αποτελεσμάτων του 2007 με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τις πρακτικές της Credit Agricole, αλλά, και για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙ.

Ο κ. Jean-Frederic de Leusse, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Διεθνούς Ανάπτυξης της Credit Agricole S.A., δήλωσε: ”Η Credit Agricole είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πορεία της Εμπορικής Τράπεζας το 2007, πρώτο έτος μετά την εξαγορά και την ενσωμάτωσή της στον όμιλο. Το 2007 ήταν μία μεταβατική χρονιά για την Εμπορική, κατά την οποία θέσαμε τα θεμέλια για την αναγέννηση της τράπεζας και εδραιώσαμε τη μελλοντική αναπτυξιακή της πορεία.

Η Εμπορική έχει με επιτυχία ενσωματώσει τις καλύτερες διεθνώς διαδικασίες και πρότυπα εποπτείας και διαχείρισης κινδύνων, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία στο σύγχρονο κλυδωνιζόμενο οικονομικό περιβάλλον και βάση διαρκούς αξιοπιστίας”.

Ο κ. Αντώνης Κροντηράς, διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, έκανε την εξής δήλωση:

”Το 2007 η Εμπορική σφράγισε τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της με την πλήρη ενσωμάτωσή της στον όμιλο της Credit Agricole και την επιστροφή της σε κερδοφορία, έχοντας μάλιστα επιτύχει πλήρη εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η τράπεζα άλλαξε με επιτυχία σελίδα στην ιστορία της, γεγονός που προκύπτει και από τις δηλώσεις του βασικού μας μετόχου, από τις αξιολογήσεις όλων των διεθνών οίκων που κατατάσσουν την Εμπορική Τράπεζα στην υψηλότερη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και φυσικά από τους πελάτες μας, οι οποίοι επιβεβαιώνουν καθημερινά την εμπιστοσύνη τους σε αυτή.

Χάρη στη στήριξη της Credit Agricole, στην αποφασιστικότητα της διοικητικής ομάδας, στην προσαρμοστικότητα και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων της, η αφετηρία της δεύτερης 100ετίας, το 2008, βρίσκει την Εμπορική πιο ισχυρή από ποτέ στην ιστορία της από άποψη οικονομικής ευρωστίας.

Έχω, συνεπώς, τη βεβαιότητα ότι το 2008 θα προχωρήσουμε με επιτυχία στην ολοκλήρωση της επανάκαμψης της Εμπορικής στην αγορά, στη σημαντική ανάπτυξη των εργασιών μας εκτός των ελληνικών συνόρων και στην απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος μετασχηματισμού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας”.

Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη των 73,4 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν επίσης δαπάνες 47,9 εκατ. ευρώ του προγράμματος μετασχηματισμού, καθώς και έσοδα 43,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της Φοίνιξ Μetrolife Ασφαλιστική και από τη διακοπή λειτουργίας της θυγατρικής του ομίλου στη Γερμανία.

Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού, το οποίο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε στις αρχές του 2007, εξελίσσεται με ταχύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς, επιφέροντας σημαντικά οφέλη στη λειτουργία της Τράπεζας:

* Μείωση των συνολικών λειτουργικών δαπανών κατά €14,2 εκατ. (-2,3%) έναντι του 2006.

* Επανασχεδιασμός και κεντροποίηση πλήθους διαδικασιών της Τράπεζας, απελευθερώνοντας τα Καταστήματα από χρονοβόρες εργασίες.

* Ανάπτυξη δικτύου Επιχειρηματικών Κέντρων για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

* Ολοκλήρωση του σχεδιασμού, στελέχωση και έναρξη εφαρμογής της νέας οργάνωσης του δικτύου της Λιανικής Τραπεζικής, καθώς και της Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής.

Η επαναδραστηριοποίηση της Εμπορικής στην Αγορά ακολουθεί την εξέλιξη των έργων του Μετασχηματισμού, δημιουργώντας το 2007 μια πρώτη σειρά από σημαντικές επιτυχίες:

* Βελτίωση του μεριδίου αγοράς στη Στεγαστική Πίστη κατά 50 μονάδες βάσης, σε μέσα επίπεδα έτους, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης κατά 25% των χορηγήσεων στα στεγαστικά δάνεια.

* Αύξηση υπολοίπων κατά 25,5% στα Καταναλωτικά Δάνεια και εισαγωγή καινοτομιών στην Αγορά (Κοινοπραξία Carrefour Credit με τον Όμιλο Carrefour).

* Αύξηση των υπολοίπων του χαρτοφυλακίου ΜΜΕ κατά 11%, με σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στη συγκεκριμένη αγορά από τον Οκτώβριο του 2007, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το νεοσύστατο δίκτυο των Επιχειρηματικών Κέντρων.

* Συνολική πιστωτική επέκταση +15% (Τράπεζα και Credicom) και συνολική αύξηση καταθέσεων +8,1% στην εγχώρια αγορά σε σχέση με τα υπόλοιπα του τέλους 2006.

* Επαναδραστηριοποίηση στις αγορές της Βαλκανικής (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία) επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης χορηγήσεων 47% το τελευταίο τρίμηνο του 2007, μετά την αναδιάρθρωση των οργανωτικών δομών και μηχανισμών λειτουργίας στις θυγατρικές των χωρών αυτών.

”Φορτσάρει” την ανάπτυξη στα Βαλκάνια

Τη δυναμική διεύρυνση της παρουσίας του ομίλου Εμπορικής Τράπεζας στα Βαλκάνια προανήγγειλε πριν από λίγο η διοίκηση της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρεί με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2007.

Περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τον τρόπο που θα εκδηλωθεί το εγχείρημα, δεν έγιναν γνωστές.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι η Εμπορική ήταν από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες οι οποίες έκαναν το πρώτο βήμα στις γειτονικές χώρες, αλλά οι προσπάθειες της ”πάγωσαν” για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα, με την συνδρομή της Credit Agricole, η προσπάθεια επαναλαμβάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v