Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Καραμολέγκος: «Θάνατος» για την εστίαση ο ΦΠΑ 24%

Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. «Ψαλίδι» στο κόστος χρηματοδότησης και σχέδια για διεθνοποίηση εργασιών της αλυσίδας «Απολλώνιον».

Μ. Καραμολέγκος: «Θάνατος» για την εστίαση ο ΦΠΑ 24%

«Η οικονομία μας βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, καθώς παρατηρείται φέτος μείωση της ζήτησης σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που διατίθενται μέσω των super markets. Μιλάμε για τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα και όχι για είδη πολυτελείας. Εμείς ως όμιλος αναμφίβολα έχουμε επηρεαστεί. Μειώσαμε τις τιμές και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα μερίδιά μας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περιορίσουμε και το κόστος μας. Το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι να παραμείνουν στην αγορά μέχρις ότου περάσει αυτή η κρίση. Εμείς καταφέρνουμε να προσαρμοζόμαστε ικανοποιητικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται».

Αυτά δήλωσε ο Μανώλης Καραμολέγκος, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης αρτοβιομηχανίας (θυγατρική της οποίας είναι και η αλυσίδα εστίασης «Απολλώνιον»), στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμπληρώνοντας: «Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στις επιχειρήσεις αλλά στο γενικότερο οικονομικό κλίμα. Θα πρέπει να τονωθεί η ψυχολογία των καταναλωτών, προκειμένου να δούμε τη ζήτηση να ανακάμπτει, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβούν οι τιμές».

Ο κ. Καραμολέγκος επίσης καυτηρίασε το θέμα του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση: «Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 24% στην εστίαση είναι "θάνατος". Μια δίκαιη επιβάρυνση θα μπορούσε να είναι το 13%, ή και ακόμη χαμηλότερο ποσοστό. Με το 24%, όχι μόνο πλήττεται η κατανάλωση τόσο βασικών προϊόντων αλλά επιπλέον οι επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όλων εκείνων που δεν τον εφαρμόζουν».

Κάτω το κόστος χρηματοδότησης

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Καραμολέγκος ψήφισε ομόφωνα την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως και 48 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας (με δυνατότητα παράτασης 1+1 έτος), με επιτόκιο Euribor+4% και περίοδο χάριτος 18 μηνών.

«Δεν ζητάμε καινούρια δάνεια από τις τράπεζες, αλλά απλά αναχρηματοδοτούμε τα ήδη υπάρχοντα. Έτσι, προχωρούμε σ’ αυτή την κίνηση προκειμένου να πετύχουμε χαμηλότερο κόστος χρήματος (σήμερα η μέση σχετική επιβάρυνση είναι 5,6%) και να λάβουμε περίοδο χάριτος 18 μηνών, καθώς το χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2018 είναι κρίσιμο για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, «το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, καθώς εκτός των άλλων υπήρξαν και οι παρενέργειες από τις εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος (εγγραφή προβλέψεων για το 50% της συνολικής απαίτησης. Το υπόλοιπο μισό εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα). Ο όγκος των πωλήσεων της Καραμολέγκος αυξήθηκε ελαφρά την προηγούμενη χρονιά, αλλά οι πωλήσεις σε αξία κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα».

Σχετικά τώρα με τους φετινούς στόχους της Καραμολέγκος, ο διευθύνων σύμβουλός της υποστήριξε: «Παρά τη δυσμενή συγκυρία, θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας μέσα από την ενίσχυση-διεύρυνση της υπάρχουσας γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων μας».

«Κατσέλης» και διεθνοποίηση του «Απολλώνιον»

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν από μετόχους, ο κ. Καραμολέγκος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Τα πρώτα δείγματα από την πορεία του νεοαποκτηθέντος εμπορικού σήματος «Κατσέλης» είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο ασφαλέστερα συμπεράσματα θα προκύψουν περίπου σε ένα δωδεκάμηνο από σήμερα.

• Ο στόχος για διεθνοποίηση των εργασιών της αλυσίδας εστίασης «Απολλώνιον» παραμένει σε ισχύ, ωστόσο «όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο πιο ώριμοι γινόμαστε και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v