Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της Καλογήρου

Ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις συνεπικουρούμενος από τους βασικούς μετόχους των Αττικών Πολυκαταστημάτων επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τράπεζες και την οικογένεια Λεμονή. Η δύσκολη «εξίσωση».

Τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της Καλογήρου

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Καλογήρου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, το ενδιαφέρον των δυνητικών επενδυτών επανακάμπτει. Μετά από μια οριακή στιγμή αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις στο τρίγωνο τραπεζών, οικογένειας Λεμονή και επενδυτών, η οποία οδήγησε σε διακοπή της διεργασίας, το σχέδιο διάσωσης επανέρχεται στο τραπέζι με ορίζοντα κατάληξης εντός δεκαπενθημέρου.

Ειδικότερα, ο συνομιλητής των τραπεζών και της οικογένειας Λεμονή είναι ο μη εισηγμένος αλλά εξαιρετικά έμπειρος εμπορικός όμιλος του επιχειρηματία Σάμι Φάις, ο οποίος διαθέτει συμφωνία MoU με τις πιστώτριες τράπεζες της αλυσίδας Καλογήρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές τις μέρες γίνεται εντατική επεξεργασία τόσο των δυνατοτήτων απομείωσης των χρεών της Καλογήρου, όσο και του βέλτιστου business plan αναδιάρθρωσης της αλυσίδας.

Στην παραπάνω «εξίσωση» και εφόσον συμφωνηθεί βιώσιμο σχέδιο, ρόλο αναμένεται να παίξει κι ένας ακόμη εμπορικός σχηματισμός, αυτός των μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων (Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελακάκης, Α. Σγουμπόπουλος), οι οποίοι -σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr- προτίθενται να συνεπικουρήσουν με κεφάλαια, εμπορικό εκτόπισμα και τεχνογνωσία στο όλο σχέδιο διάσωσης.

Αν και η όλη διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει, με τις πιθανότητες κατάληξης να ισούνται με εκείνες της κατάρρευσής της, είναι προφανής η μετατόπιση όλων των πλευρών και η εκδήλωση διάθεσης να βρεθεί λύση για μια αιωνόβια ελληνική εμπορική αλυσίδα, που διαθέτει ένα «μοναδικό λιανικό DNA», όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η αλυσίδα έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης του 2015, ο όμιλος Λεμονή είχε δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 61,6 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονταν σε 27,8 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 55,218 εκατ. ευρώ και οι ζημίες της στα 10 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως ο όμιλος -ο οποίος συρρίκνωσε την εμπορική του θέση περαιτέρω φθάνοντας σήμερα να ελέγχει δίκτυο 32 σημείων-, το 2016 παρουσίασε νέα μείωση τζίρου στα 43 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν δε το ύψος του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης για την εταιρία στο επίπεδο των 17-18 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v