Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα σχέδια της Trastor

Τα σχέδια της εισηγμένης εταιρείας για τη διετία 2017-2018. Οι νέες επενδύσεις, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την επόμενη χρονιά, ο στόχος για αύξηση της διασποράς και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τα νέα σχέδια της Trastor

Την πρόθεση της εισηγμένης να προχωρήσει σε νέες αγορές εμπορικών ακινήτων προκειμένου να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες και να διευρύνει το υπάρχον χαρτοφυλάκιό της (γύρω στα 65 εκατ. ευρώ) επισήμανε η διοίκηση της εταιρείας, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Για τον σκοπό αυτό άλλωστε ειπώθηκε πως θα μπορούσε να επενδυθεί ποσό σαφώς ανώτερο των 40 εκατ. ευρώ (διαθέσιμα εταιρείας, ήδη υπάρχουσα πιστωτική γραμμή και δυνατότητα άντλησης πρόσθετου δανεισμού).

Το σημερινό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trastor έχει μια μέση ετήσια απόδοση ενοικίου γύρω στο 6,7%, ενώ οι νέες αγορές αποβλέπουν σε ένα αρκετά υψηλότερο yield, μεταξύ του 8% και του 10%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ακόμη και μια απότομη μείωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρέαζε άμεσα τις αποτιμήσεις των ακινήτων, αλλά σε βάθος χρόνου και στον βαθμό που η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης θα επιδρούσε θετικά στη ζήτηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Σημασία έχει οι επιχειρήσεις να μπορούν να αντέξουν την πληρωμή των ενοικίων που καταβάλουν, με βάση τα έσοδα από τις δραστηριότητές τους. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα επηρεάσει τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων και όχι απλά μια μεταβολή των spreads, εξέλιξη που θα βλέπαμε σε αγορές του εξωτερικού», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στόχος της Trastor είναι η υλοποίηση σε βάθος χρόνου πολύ υψηλότερων επενδύσεων, ωστόσο λόγω των υπάρχοντων φορολογικών αντικινήτρων (υψηλή φορολόγηση ακόμη και των μετρητών μιας ΑΕΕΑΠ), έχει αποφασιστεί να εξαντληθούν πρώτα τα περιθώρια επενδύσεων με βάση τα υπάρχοντα κεφάλαια της εταιρείας και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να υλοποιηθεί στη συνέχεια (μάλλον μέσα στο 2018).

Το πιθανότερο σενάριο επίσης είναι ότι μέσα στο 2018 θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ιδιαίτερα περιορισμένης μετοχικής διασποράς (μόλις γύρω στο 4,5%). Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε πρώτη φάση είτε μέσα από την προαναφερθείσα σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε μέσα από εισφορές ακινήτων τρίτων (έμμεση ΑΜΚ).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Πειραιώς (δεύτερη σε μέγεθος μέτοχος της Trastor) δεν υποχρεούται από την DG Com να εκποιήσει το πακέτο των μετοχών της, οπότε η ίδια θα κρίνει το αν και κατά πόσο θα διαφοροποιήσει το ποσοστό της στην εισηγμένη.

Ο βασικότερος μέτοχος της Trastor (Varde Group) είναι αποφασισμένος να τοποθετηθεί δυναμικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας αποκτήσει τον ρόλο του βασικότερου μετόχου στην εισηγμένη εταιρεία, αλλά και λαμβάνοντας θέση στρατηγικού επενδυτή στο σχήμα που θα δημιουργήσει η Lamda Development και θα εστιαστεί σε μεγαλύτερου μεγέθους εμπορικά ακίνητα (Malls) από εκείνα στα οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της (λόγω μεγέθους χαρτοφυλακίου) η Trastor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v