Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πράσινο στοίχημα των ΕΛ.ΠΕ.

Η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων από ΑΠΕ ισχύος 200 MW την ερχόμενη τριετία, στις κύριες προτεραιότητες του ομίλου. Αναζητούνται συνεργασίες με επενδυτές σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ τα φωτοβολταϊκά σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Το πράσινο στοίχημα των ΕΛ.ΠΕ.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων είναι γνωστός για τις δραστηριότητές του στη διύλιση, την εμπορία των υγρών καυσίμων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και εσχάτως και στην έρευνα κι εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Διυλιστήρια, μεγάλες συμφωνίες για προμήθειες αργού πετρελαίου, δίκτυα πρατηρίων, η παραγωγή και προμήθεια ρεύματος μέσω της Elpedison και έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων είναι οι κυρίαρχες δραστηριότητές του και αυτές που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.

Ωστόσο, τα ΕΛ.ΠΕ αθόρυβα αλλά σταθερά προχωρούν στον ενεργειακό μετασχηματισμό τους ακολουθώντας τα βήματα και άλλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων, όπως της Total, και διεισδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όχημά τους σε αυτή την πορεία είναι η θυγατρική τους ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμμετοχών του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος κατευθύνει αυτή την εξέλιξη του ενεργειακού μετασχηματισμού, θέτοντας ως στόχο την ερχόμενη τριετία την αύξηση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από τα 20 MW σήμερα στα 200 MW. Τα ΕΛ.ΠΕ ακολουθούν τις κοινωνικές, διεθνείς (συμφωνία Παρισιού) και κοινοτικές επιταγές για την κλιματική αλλαγή που θέλουν την απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

Έτσι, ως γνωστόν, πέρυσι τα Ελληνικά Πετρέλαια πήραν μέρος στον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό της ΡΑΕ για την τιμολόγηση φωτοβολταϊκών έργων με ανταγωνιστικές διαδικασίες. Τρία πάρκα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ισχύος 4 MW, της Καβάλας 1 MW και του Ασπροπύργου (ΒΕΑ) 3,6 MW κατακυρώθηκαν σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Σήμερα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τα δύο πρώτα έργα σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα έχουν διασυνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τις επόμενες μέρες το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με εκείνο του Ασπρόπυργου. Οι συνολικές επενδύσεις για τα τρία φωτοβολταϊκά ανήλθαν στα 6 εκατ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με πηγές, το ετήσιο EBITDA από αυτά τα έργα εκτιμάται σε 1 εκατ. ευρώ.

Συνεργασίες με ξένους και Έλληνες επενδυτές στις ΑΠΕ

Σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ έχουν σε λειτουργία έργα ΑΠΕ της τάξης των 20 MW, φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό στην Πύλο ισχύος 7 MW. Ταυτόχρονα διαθέτουν και ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συνολικής ισχύος 200 MW.

Ο όμιλος είναι ανοικτός σε συνεργασίες με ξένους καθώς και Έλληνες επενδυτές για έργα κυρίως σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Τα υβριδικά είναι μία μορφή, όπως λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ιδίως ξένων επενδυτών.

Επίσης, η εταιρία δηλώνει παρούσα μέσω της θυγατρικής της ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, που ενδεχομένως προκηρυχθεί από τη ΡΑΕ για την τιμολόγηση με ανταγωνιστικούς όρους έργων ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η γενική διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμμετοχών του ομίλου παρακολουθεί στενά επίσης όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από την αποθήκευση ενέργειας (εφαρμόζεται σε έργα ΑΠΕ) αλλά και την ηλεκτροκίνηση.

Στο μεταβατικό στάδιο της πλήρους απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας, ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ, σημειώνουν στελέχη του στο Euro2day.gr, θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τον ρόλο που παίζουν τα συμβατικά καύσιμα ως προς την παροχή ενεργειακής ασφάλειας, συνεχίζοντας τις αναπτυξιακές δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v