Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Αποστολόπουλου: Η αποτυχία στο Υγεία, οι «προθέσεις» για Ντυνάν και η απάντηση Πειραιώς

Μόλις 1.500 μετοχές απέφερε η δημόσια πρόταση για το Υγεία, ενώ ήδη υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική απάντηση της Πειραιώς στην «πρόθεση εξαγοράς» που εκδήλωσε το Ιατρικό για το Ντυνάν. Πώς σχολιάζει η αγορά τις εξελίξεις.

Ομιλος Αποστολόπουλου: Η αποτυχία στο Υγεία, οι «προθέσεις» για Ντυνάν και η απάντηση Πειραιώς

Άκαρπη απέβη και επισήμως η δημόσια προσφορά Αποστολόπουλου για το 30% του Υγεία, αποτέλεσμα που ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένο, καθώς η αγορά έσπευσε να αποτιμήσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τη μετοχή του ομίλου Υγεία από την επόμενη κιόλας μέρα της σχετικής ανακοίνωσης.

Το γεγονός ότι η πλευρά Αποστολόπουλου κατάφερε να αποκτήσει μόλις 1.500 μετοχές, αναφέρουν πηγές της αγοράς, αποτυπώνει τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην προσφερόμενη τιμή του 0,45 ευρώ, την τρέχουσα τιμή που κινείται πέριξ του 0,60 ευρώ, αλλά και του εύρους δίκαιης αποτίμησης που προσδιόρισε ανεξάρτητος σύμβουλος του ΔΣ του Υγεία, μεταξύ 0,65 και 0,78 ευρώ.

Έκτοτε, με δεδομένη την αρνητική εισήγηση του ΔΣ έναντι της δημόσιας πρότασης, αλλά και της δημοσιοποιημένης αρνητικής στάσης μεγάλης ομάδας ιατρών του θεραπευτηρίου, το ερώτημα ήταν απλώς αν η πλευρά Αποστολόπουλου θα προχωρήσει στην κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για κάτι τέτοιο, κάτι που φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν σχετικά ότι το Ιατρικό Αθηνών και ο βασικός του μέτοχος εμφανίζεται να κάνει «άτσαλες κινήσεις», χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Όπως σημειώνουν, μετά τις εξελίξεις αυτές, «το μόνο που πέτυχε η εκδήλωση δημόσιας προσφοράς εκ μέρους Αποστολόπουλου ήταν να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάδειξης της κρυμμένης μετοχικής αξίας του Υγεία, επιβεβαιώνοντας έτσι και στο χρηματιστηριακό ταμπλό την κεντρική του θέση στον ελληνικό τομέα υγείας και στις επερχόμενες διεργασίες συγκέντρωσης στον κλάδο».

Δεν είναι τυχαίο ότι το Υγεία αποτιμάται σήμερα πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, ενώ το Ιατρικό Κέντρο στα 126 εκατ. ευρώ.

Λαβή για τα σχόλια περί «άτσαλων κινήσεων» έδωσε όμως και η ανακοίνωση του Ιατρικό Aθηνών, μόλις χθες, ανήμερα δηλαδή με τη λήξη της δημόσιας προσφοράς για το Υγεία, ότι απέστειλε «πρόθεση εξαγοράς» του… Ερρίκος Ντυνάν, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Εύλογα, η αγορά θεώρησε την ανακοίνωση ως κίνηση αντιπερισπασμού στην αποτυχία της δημόσιας πρότασης για το Υγεία, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η απάντηση της Πειραιώς στην επιστολή προθέσεων του Ιατρικού ήταν άμεση και αρνητική.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Πειραιώς ενημέρωσε το Ιατρικό Αθηνώνότι το Ντυνάν θα πωληθεί με οργανωμένη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα «εν ευθέτω χρόνο», που θα προσδιοριστεί από την τράπεζα.

Τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν την απάντηση αυτή «απολύτως προβλέψιμη και αναμενόμενη», δεδομένου ότι α) είναι πλέον καθεστώς η πώληση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, μέσα από οργανωμένες διαγωνιστικές διαδικασίες, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό τίμημα και β) η τράπεζα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να «νοικοκυρέψει» όσο το δυνατόν περισσότερο το Ντυνάν, προκειμένου να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και να εισπράξει μεγαλύτερο τίμημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v