Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intercontinental ΑΕΕΑΠ: Διανέμει μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

Στα 5,915 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδά της Intercontinental ΑΕΕΑΠ από μισθώματα ακινήτων το 2017. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν από τα 5,33 στα 2,74 εκατ. ευρώ, εξ’ αιτίας της ύπαρξης αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών.

Intercontinental ΑΕΕΑΠ: Διανέμει μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

Μέρισμα ύψους 0,31 ευρώ ανά μετοχή (3,251 εκατ. ευρώ) για την οικονομική χρήση 2017 θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση η διοίκηση της Intercontinental ΑΕΕΑΠ, έναντι 0,28 ευρώ ανά μετοχή που είχε διανείμει πέρυσι.

Πέρυσι, η εισηγμένη εταιρεία:

Αύξησε τα έσοδά της από μισθώματα ακινήτων από τα 4,72 στα 5,915 εκατ. ευρώ.

Βελτίωσε τα λειτουργικά της κέρδη από τα 5,52 στα 5,95 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξε και στις δύο χρήσεις θετική αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία τους (από +1,79 σε +1,1 εκατ. ευρώ).

Είδε τα καθαρά της κέρδη να μειώνονται από τα 5,33 στα 2,74 εκατ. ευρώ, εξ’ αιτίας της ύπαρξης αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών (-2,19 εκατ. το 2017 έναντι +670 χιλ. ευρώ το 2016).

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας επισημαίνει:

«Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Ο τουρισμός απετέλεσε μία βασική κινητήριο δύναμη και η τάση αυτή διαφαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2018, καθώς ο συνολικός αριθμός τουριστών αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Η 3η αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 22 Ιανουαρίου 2018. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Α.Ε.Π. αναμένεται να διαγράψει ανοδική πορεία και να κυμανθεί στα επίπεδα του 2,4% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, η υφιστάμενη κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η αγορά εργασίας παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, αλλά η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να ασφυκτιούν, καθώς διαθέτουν στην κατοχή τους σημαντικό όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το 2017 το επίπεδο των ενοικίων επαγγελματικών χώρων παρουσίασε οριακή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως για τα Α’ κατηγορίας κτίρια. Αυτή η πορεία αναμένεται να συνεχιστεί σε περίπτωση αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, με τα μισθώματα να ακολουθούν το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Το ποσοστό κενών επαγγελματικών χώρων υψηλής ποιότητας και εμπορικότητας έχει μειωθεί αισθητά τα τρία τελευταία έτη, τόσο για τα Α’ όσο και για τα Β’ κατηγορίας ακίνητα. Ο χρόνος προώθησης των υψηλής εμπορικής αξίας και προβολής κτιρίων φαίνεται να έχει περιοριστεί δραστικά, τόσο για ενοικίαση όσο και για πώληση.

Για το 2018 παρατηρείται, σε μικρό βαθμό, μια επανέναρξη αναπτύξεων νέων ακινήτων ή ανακαινίσεων παλαιότερων από επενδυτικές εταιρίες που εστιάζουν σε «ποιοτικό» προϊόν. Σε επίπεδο μισθωτικών αποδόσεων («yields») ποιοτικών επαγγελματικών ακινήτων, διακρίνεται σταδιακή σύγκλιση μεταξύ των ζητούμενων από τους πωλητές επιπέδων και των προσδοκιών των αγοραστών, όπως αποδεικνύεται από την υψηλή δραστηριότητα αγοραπωλησιών.

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας υπάρχει αυξημένος όγκος συναλλαγών, αλλά υπογραμμίζεται πως η δραστηριότητα αυτή είναι «στοχευμένη» και επιλεκτική, καθώς εστιάζεται στα «prime» ακίνητα εισοδήματος.

Οι προοπτικές του Ομίλου επηρεάζονται από την πορεία της αγοράς ακινήτων. Αν τελικά επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, οι αποδόσεις στις οποίες τα ακίνητα συναλλάσσονται εκτιμάται ότι θα μειώνονται, καθώς θα απομακρύνεται η αβεβαιότητα. Επιδίωξη της Εταιρείας είναι η δημιουργία μεσο-μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους της, μέσα από ένα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού, αξιολογούνται αδιάλειπτα επενδυτικές ευκαιρίες σε καλές τοποθεσίες, σύμφωνα με την Επενδυτική Στρατηγική της Εταιρείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v