Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Αναδιάρθρωση δανείων με «κορσέ» σε κόστη και θυγατρικές

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου η συμφωνία με τις συστημικές τράπεζες. H λύση του balloon payment και πώς μειώνει τις βραχυπρόθεσμες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους. Η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες και ο τερματισμός των μεγάλων επενδύσεων στο εξωτερικό. Έρχεται γύρος «Εν Ελλάδι».

Creta Farms: Αναδιάρθρωση δανείων με «κορσέ» σε κόστη και θυγατρικές

Σε αναδιοργάνωση του δανεισμού της Creta Farms καθώς και των συμβάσεων factoring και leasing  προχώρησαν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, όπως αναφέρει η εισηγμένη στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου 2018, έχει, όμως, αναδρομική ισχύ από τις 29/12/2017. Αφορά στην αναδιοργάνωση του συνόλου, σχεδόν, του δανεισμού του ομίλου Creta, περιλαμβάνοντας τα κοινοπρακτικά δάνεια της εταιρείας, τα διμερή δάνεια του ομίλου, τις χρηματοδοτήσεις factoring και leasing.

H εισηγμένη, στην έκθεση διοίκησης, αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ευμενέστερους χρηματοοικονομικούς όρους για τον όμιλο, όπως σημαντική μείωση επιτοκίου για το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τράπεζες και χρηματοδοτικές μισθώσεις και μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου στο τέλος της 4ετίας (balloon payment).

Ως αποτέλεσμα της αναδρομικής ισχύος της συμφωνίας μετάθεσης δόσεων, στο τέλος της χρήσης 2017 τα μακροπρόθεσμα δάνεια του ομίλου αυξήθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ (63,6 εκατ. από 54 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016), ενώ μειώθηκε σημαντικά το βραχυπρόθεσμο τμήμα.

Ο όμιλος καλείται να καταβάλει εντός των επόμενων 12 μηνών, σε τράπεζες και εταιρείες leasing, μόλις 1,1 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2016 είχε μπροστά του καταβολή δόσεων και τόκων, ύψους περίπου 13,5 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο λογιστικού χειρισμού, η εταιρεία προχώρησε σε αποαναγνώριση των παλαιών δανείων και σε αναγνώριση των νέων συμβάσεων σε εύλογη αξία. Η παραπάνω διαδικασία συνέβαλε στη μείωση του ενοποιημένου δανεισμού σε 106,8 εκατ. ευρώ από 112,78 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις με τις τράπεζες είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2016, όπως αποκάλυψε το Euro2day, λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων για δάνεια τα οποία είχαν αναδιαρθρωθεί στα τέλη του 2014.

«Νοικοκύρεμα» σε κόστη και θυγατρικές

Ως αποτέλεσμα, πιθανώς, των όρων που έθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες έχει ξεκινήσει πρόγραμμα μείωσης στα κόστη και ενέργειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θυγατρικών. Ήδη, από την περσινή χρονιά, «τρέχει» πρόγραμμα μείωσης λειτουργικού κόστους, το οποίο εστιάζεται στα κόστη μεταφορικού έργου, κατανάλωσης ενέργειας και αγορών πρώτων υλών και ημιέτοιμων προϊόντων.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την έκθεση διοίκησης, έχουν επιδράσει σημαντικά στην κερδοφορία του ομίλου του 2017, επιφέροντας τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξή τους εντός του 2018.

Αναφορικά με τις θυγατρικές εταιρίες βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδιασμοί και ενέργειες για τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή τους στο αναπτυξιακό σχέδιο που υλοποιεί η διοίκηση και το οποίο περιλαμβάνει μεγαλύτερη εστίαση στην ανάπτυξη γκάμας προϊόντων στην εγχώρια αγορά.

Στο παραπάνω πλαίσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της χοιροτροφικής μονάδας της «ΤΕΤΟΦΑΡΜΑ Α.Ε.» με προσθήκη και σφαγείων. Η αναβάθμιση της μονάδας διενεργείται για να υπηρετήσει την επιδιωκόμενη  είσοδο της Creta Farms στην αγορά του ψητοπωλείου, λανσάροντας τον γύρο «Εν Ελλάδι».

Ταυτόχρονα, το 2018 η εταιρία εισέρχεται και στην αγορά των πιτών, λανσάροντας στο κανάλι του HO.RE.CA., μία καινοτομική σειρά «Εν Ελλάδι» πιτών ταψιού και σφολιατών με ζύμη και γέμιση «Εν Ελλάδι». Η έκταση που διαθέτει η Φάρμα Θεσσαλίας θα ενοικιασθεί για την ανάπτυξη από τρίτο φωτοβολταϊκού πάρκου.

Τέρμα οι σημαντικές επενδύσεις στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο εξωτερικό, ο Όμιλος έχει αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση διοίκησης, «λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα και οι συνακόλουθες δυσκολίες ρευστότητας για στήριξη επεκτατικής ανάπτυξης στο εξωτερικό, η νέα στρατηγική βασίζεται στην περαιτέρω επέκταση της κατοχύρωσης πατεντών των καινοτόμων προϊόντων του ομίλου σε όλο τον κόσμο και μέσω συνεργασιών, ανάπτυξη των εσόδων χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις».

Η στρατηγική βασίζεται στην αξιοποίηση των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών και κυρίως της αποκτημένης τεχνογνωσίας. Η εταιρεία αναφέρει ότι η συνεργασία στην Αυστραλία (Primo Meats) αποδίδει σημαντικά έσοδα από το 2015, ενώ αυτή στην Ισπανία (Argal) βελτίωσε τις επιδόσεις της από το 2017, αποδίδοντας ικανοποιητικά και εγγυημένα έσοδα.

Η δραστηριοποίηση της θυγατρικής στις ΗΠΑ επανασχεδιάζεται, μέσω της εκμετάλλευσης των ευρεσιτεχνιών για δημιουργία ροών μέσω δικαιωμάτων (royalties).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v