Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφοί Καλλιτσάντση: Τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από τους μετόχους

Τα τελευταία γεγονότα που αφορούν το ΔΣ της Ελλάκτωρ αποτελούν παρωδία των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, τονίζουν. Τα μέλη του εκλέγονται από τους μετόχους στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι από ένα μέρος της Διοίκησης πίσω από κλειστές πόρτες.

Αφοί Καλλιτσάντση: Τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από τους μετόχους

Αμεση ήταν η αντίδραση του Αναστάσιου και του Δημήτριου Καλλιτσάντση στη χθεσινή κίνηση της πλευράς Κούτρα - Μπόμπολα να εισηγηθούν νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ελλάκτωρ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 2018 από τους κ.κ. Αναστάσιο (φωτ.) και Δημήτρη Καλλιτσάντση, υποστηρίζοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει φθάσει σε αδιέξοδο και ότι απαιτείται άμεση και πλήρης αλλαγή του, προκειμένου ο Όμιλος να υλοποιήσει σειρά απολύτως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους.

Η πρότασή μας ήταν σαφής, ανακοινώθηκε επισήμως και με διαφάνεια και περιλάμβανε τα προτεινόμενα πρόσωπα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, δέσμευση για ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης ως πρώτη μας προτεραιότητα και έδινε έμφαση στο ότι οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το σύνολο των μετόχων της εταιρείας, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσής τους.

Σε απάντηση των ανωτέρω, στις 14 Ιουνίου, ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας υπέβαλε αίτηση για την τροποποίηση της ημερήσιας διάταξης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ζητώντας την ανάκληση και την οριστική παύση των καθηκόντων των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Αναστάσιου και Δημητρίου Καλλιτσάντση, και την αντικατάστασή τους με υποψηφίους που δεν αποκάλυψε εκείνη τη στιγμή. Σε μεταγενέστερο στάδιο και ενόψει της Γενικής Συνέλευσης που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 29 Ιουνίου, ο κ. Μπόμπολας πρότεινε την αντικατάσταση των κ.κ. Αναστάσιου και Δημητρίου Καλλιτσάντση από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ανδρεόπουλο και Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.

Χθες, 9 Ιουλίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι μέτοχοι του Ομίλου ενημερώθηκαν μέσω επίσημης ανακοίνωσης της εταιρείας ότι 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παραιτήθηκαν ο κ. Ιωάννης Τζιβέλης, αντιπρόεδρος του ΔΣ, μη εκτελεστικό μέλος, η κ. Μαρία Μπόμπολα, μη εκτελεστικό μέλος, και ο κ. Δημήτριος Χατζηγρηγοριάδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τρία προαναφερθέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πριν από την παραίτησή τους συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ψήφισαν υπέρ ενός βασικού θέματος της ημερήσιας διάταξης, του σχεδίου αναδιοργάνωσης του Ομίλου, για να παραιτηθούν μόλις λίγα λεπτά αργότερα.

Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε, επίσης, ότι μετά από αυτές τις παραιτήσεις, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Πέμπτη 12 Ιουλίου, για την εκλογή νέων μελών σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων, τον διορισμό Προέδρου και Αντιπροέδρου και την ανασυγκρότησή του ΔΣ σε σώμα.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας, με ανακοίνωσή τους, ενημέρωσαν τους μετόχους για την «προτεινόμενη από αυτούς σύνθεση» του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προσθέτοντας στα υπάρχοντα μέλη (Λ. Μπόμπολας, Δ. Κούτρας, Α. Γιόκαρης, Ε. Σαραντόπουλος, Θ. Πανταλάκης), αυτούς που έχουν ήδη προταθεί από τον κ. Λ. Μπόμπολα, τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ανδρεόπουλο και Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, καθώς και 3 άλλους υποψηφίους που αντικαθιστούν τα πρόσφατα παραιτηθέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: τον κ. Χρήστο Γλαβάνη, την κ. Παναγιώτα Ιπλιξιάν και τον κ. Μαρκ Ραχωβίδη. Αυτά τα τρία νέα μέλη θα διοριστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς ψήφο των μετόχων, υπονομεύοντας περαιτέρω την ανεξαρτησία του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν τα εξής:

«Χθες είδαμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα του γιατί η εταιρική διακυβέρνηση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ χωλαίνει και γιατί πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στον Όμιλο και να αλλάξει πλήρως το Διοικητικό Συμβούλιο. Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που πρόσκεινται στην πλευρά των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα, παραιτήθηκαν λίγα λεπτά αφότου υπερψήφισαν τις προτάσεις τους για τη μελλοντική οργανωτική δομή του Ομίλου, 16 ημέρες πριν από την κρίσιμη Γενική Συνέλευση, που θα καθορίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τα εν λόγω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα αντικατασταθούν με την ψήφο των μετόχων στη Γενική Συνέλευση, αλλά με την ψήφο των υπολοίπων επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Η παρούσα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ισχυριστεί ότι η συμμετοχή νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι μεταρρύθμιση. Δεν είναι μεταρρύθμιση και οι επενδυτές θα καταλάβουν τον εμπαιγμό. Τα τελευταία γεγονότα που αφορούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελούν παρωδία των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι σαφές ότι η σημερινή διοίκηση πιστεύει ότι οι παλιομοδίτικες συμφωνίες εν κρυπτώ αποτελούν τον τρόπο διοίκησης μιας πολυεθνικής επιχείρησης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τους μετόχους στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι από ένα μέρος της Διοίκησης πίσω από κλειστές πόρτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v