Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες κλωστοϋφαντουργίες επενδύουν κόντρα στην κρίση

Παρά τη δυσμενή συγκυρία που χαρακτηρίζει τον εγχώριο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, υπάρχουν εταιρείες που είτε προχωρούν σε επενδύσεις, είτε εξετάζουν σχετικά σενάρια. Οι περιπτώσεις των εισηγμένων Βαρβαρέσος, Μουζάκης και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου.

Εισηγμένες: Ποιες κλωστοϋφαντουργίες επενδύουν κόντρα στην κρίση

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου καταγράφει ζημίες εδώ και πολλά χρόνια, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εταιρειών που σχεδιάζουν την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων.

Για παράδειγμα, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η οποία επέστρεψε από το 2017 σε κερδοφόρο πορεία, εξετάζει την υλοποίηση επένδυσης που θα αυξήσει την (πλήρως εκμεταλλευόμενη σήμερα) παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας στην Αιτωλοακαρνανία, θα βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων και θα συμβάλει παράλληλα και στην τόνωση της παραγωγικότητας. Η σχετική απόφαση συναρτάται με την ένταξη της επένδυσης σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (μεταποίηση παραγωγής σε μη αγροτικά προϊόντα).

Από την πλευρά της, επενδυτικό πρόγραμμα απόκτησης πάγιου εξοπλισμού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ (στόχος η διεύρυνση της παραγόμενης γκάμας σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας) έχει ξεκινήσει η νηματουργία Βαρβαρέσος στην Ημαθία.

Το project προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί όχι μόνο μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και από τους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας, με την τελευταία να έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 1,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας έχουν ήδη προκαταβάλει ένα ποσό για να «τρέξει» η επένδυση, ενώ βρίσκονται σε επαφή με ξένα funds και ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το business plan της εισηγμένης.

Τις πρώτες σκέψεις για επενδύσεις μετά από πολλά χρόνια κάνει και η διοίκηση της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκης. Η εισηγμένη εταιρεία αφού πέρασε από το 2017 σε λειτουργική κερδοφορία (προ εκτάκτων αποτελεσμάτων) μέσα από την αξιοποίηση των ακινήτων της, έχει πλέον το περιθώριο να επιδιώξει και την ανάκαμψη της βασικής της δραστηριότητας.

«Το γεγονός ότι πέρυσι σημειώσαμε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε δειλά και σε κάποια προσπάθεια επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό (αγορά νέων μηχανημάτων παραγωγής), καθώς υπάρχουν αναπτυξιακά προγράμματα με αξιοσημείωτα ποσοστά επιδότησης», ανέφερε στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Μάνος Παυλάκης.

Σε ό,τι αφορά την Επίλεκτος, οι επενδύσεις τα τελευταία χρόνια έγιναν κυρίως στο μέτωπο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, από το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται η πλήρης λειτουργία της νέας μονάδας βιοαερίου, η οποία θα ενισχύσει σταδιακά τα αποτελέσματα του Ομίλου. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη δευτεροβάθμια απόφαση για αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων (εφόσον είναι θετική), θα μειώσει δραστικά το κόστος χρηματοδότησης της Επιλέκτου και θα δώσει πίστωση χρόνου στην εισηγμένη, προκειμένου να αναδιοργανώσει και την κλωστοϋφαντουργική του δραστηριότητα.

Γενικότερα, υπάρχει η πεποίθηση σε αρκετούς παράγοντες του κλάδου, πως η ελληνική κλωστοϋφαντουργία έχει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, στον βαθμό που Πολιτεία και τράπεζες επιδείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα, μέσα από την άρση των σημερινών αντικινήτρων (π.χ. υψηλές τιμές ενέργειας, μεγάλο μη μισθολογικό κόστος, δυσβάστακτο κόστος χρηματοδότησης).

Επισημαίνουν μάλιστα πως ο κλάδος ανακάμπτει πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και ότι αρκετοί παράγοντες είναι σήμερα ευνοϊκότεροι σε σύγκριση με το παρελθόν (π.χ. συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, χαμηλότερο μισθολογικό κόστος). Και τέλος, υποστηρίζουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν επί το θετικότερο σε βάθος χρόνου, λόγω των εξελίξεων στην τουρκική οικονομική και πολιτική σκηνή.

«Ο κύριος ανταγωνιστής μας είναι η Τουρκία, με τις εταιρείες της γειτονικής χώρας να αποτελούν τον βασικό προμηθευτή της Ευρώπης. Από την πλευρά μας, μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τη διαφαινόμενη πολιτική απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί εκεί κατά την τελευταία διετία. Γιατί μπορεί μεν από τη μια πλευρά να έχει διολισθήσει έντονα η τοπική λίρα έναντι του δολαρίου, ωστόσο ας μην ξεχνούμε ότι τόσο η πρώτη ύλη όσο και το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων των τουρκικών εταιρειών γίνεται με ρήτρα ξένου νομίσματος», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v