Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Εβγαλε προς πώληση το Hilton Λευκωσίας

Τρέχει διαδικασία για την πώληση του 96,82% της εταιρείας που κατέχει το Hilton. Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, το υψηλό αρχικό ενδιαφέρον, η βελτίωση σε πωλήσεις και EBITDA κατά την τελευταία πενταετία και οι προοπτικές.

MIG: Εβγαλε προς πώληση το Hilton Λευκωσίας

Διαγωνισμό για την πώληση του 96,82% της εταιρείας, η οποία έχει στην κατοχή της το ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία, ξεκίνησε η MIG, σε συμφωνία με τον κυπριακό όμιλο Λούη, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο μειοψηφίας.

Σύμβουλος πώλησης για το project «Αφροδίτη» ανέλαβε η PriceWaterhouseCoopers ( PwC), η οποία έχει στείλει σε επενδυτές ένα σύντομο προφίλ (teaser) του Hilton μαζί με ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Ήδη «τρέχει» η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος με υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι υψηλό, λόγω της άνθησης της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο και των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 19 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα ανοίξει το Virtual Data Room, προκειμένου να διεξάγουν οικονομικό και νομικό έλεγχο οι επενδυτές που θα περάσουν στη β’ φάση του διαγωνισμού.

Οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται (σ.σ. πάντα με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, που είναι πιθανόν να αλλάξει) να υποβληθούν στις 21 Νοεμβρίου, ώστε η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) με τον προτιμητέο επενδυτή να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους.

Προς πώληση βγαίνει το 96,82% της Cyprus Tourism Development Company, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton, το οποίο ελέγχεται από τη ΜIG (75,08%) και τη Louis Plc (21,74%). Το υπόλοιπο 3,18% ελέγχεται από τρίτους επενδυτές.

Η εταιρεία εμφανίζει σημαντική βελτίωση των μεγεθών της κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα έσοδά της από 9,7 εκατ. ευρώ το 2014 ανήλθαν πέρυσι στα 12 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 18,6%, την ίδια περίοδο, φθάνοντας στη χρήση του 2017 στα 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 3,8 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο EBITDA ανήλθε πέρυσι στο 28,5% και φέτος κινείται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 30%. Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στο τέλος του 2017 στο 0,5 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν θετικές, καθώς οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο θα ανέλθουν φέτος στα 4 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 8,3% σε σχέση με το 2017. Για την τετραετία 2019-22 αναμένεται μεσοσταθμική άνοδος της τάξης του 7,7%. Τα έσοδα από τις αφίξεις ανέρχονται πλέον στο 22,3% του ΑΕΠ της χώρας και εκτιμάται ότι θα φθάσουν σε μια δεκαετία στο 28% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς από το 2016, εξέλιξη που αποτυπώνεται και στις διαρκείς αναβαθμίσεις της από τους οίκους αξιολόγησης.

Το Hilton αποτελεί το μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Λευκωσία, με δυναμικότητα 294 δωματίων και εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ευρύ φάσμα συνεδρίων. Η σύμβαση διαχείρισης με τη Hilton International λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v