Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή κατά του τέλους 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και από τη Nova

Και η Nova κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας για την επιβολή τέλους 2% επί των εσόδων των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Θα συζητηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.

Προσφυγή κατά του τέλους 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και από τη Nova

Στις 17 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της Forthnet Media (Nova) κατά του τέλους 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ. Η διοίκηση της Nova κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας, με την οποία επιβάλλεται τέλος 2% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως μέτρο ενίσχυσης του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στον κλάδο. Αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης έχει καταθέσει και η διοίκηση του ΟTE, ο οποίος λειτουργεί τη συνδρομητική πλατφόρμα Cosmote TV.

Σύμφωνα με την αίτηση της Forthnet Media, η εισφορά αυτή συνιστά «γνήσιο φόρο υπέρ τρίτου». Όπως υποστηρίζουν στη Nova, το 91% των εργαζομένων της είναι ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ και μόλις το 9% είναι δημοσιογράφοι. Θεωρεί πως η απόφαση για επιβολή του τέλους 2% έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος, αφού οι υπόλοιποι εργοδότες καταβάλλουν λιγότερα, 3,5% για την επικουρική ασφάλιση και 4,55% για την ασφάλιση υγείας, ενώ τα ΜΜΕ υποχρεώνονται σε επιπλέον εισφορά 2%. Στην ίδια αίτηση υποστηρίζεται πως παραβιάζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας, της αναλογικότητας και του δικαιώματος στην εργασία. Η ετήσια επιβάρυνση της εταιρείας εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχει και άνισος ανταγωνισμός με εταιρείες όπως η Netflix, που έχουν έδρα στο εξωτερικό, αλλά προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v