Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J&P Overseas: Σε εκκαθάριση οδεύει ο άλλοτε κολοσσός

Δεν κλείνει η «μαύρη τρύπα» στον πάλαι ποτέ κραταιό κατασκευαστικό όμιλο, που οδηγείται προς εκκαθάριση. Η πολυετής διαμάχη στην οικογένεια Παρασκευαΐδη και η στάση της πλευράς Δάκη Ιωάννου. Αυτόνομη πορεία για J&P ΑΒΑΞ.

J&P Overseas: Σε εκκαθάριση οδεύει ο άλλοτε κολοσσός

Ο πολυετής εμφύλιος μεταξύ μελών της οικογένειας Παρασκευαΐδη δημιούργησε «μαύρη τρύπα» άνω των 200 εκατ. ευρώ στον ιστορικό κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο J&Ρ Overseas, την οποία δεν δέχθηκαν να καλύψουν οι άλλοι μέτοχοι. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία που ίδρυσαν πριν από 77 χρόνια οι Στέλιος Ιωάννου και Γώγος Παρασκευαΐδης και για δεκαετίες κυριαρχούσε στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε ειδική εκκαθάριση με πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η J&P Αvax, η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιωδώς τις υφιστάμενες εργασίες και μελλοντικές προοπτικές της, ενώ αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται και συνεχίζεται απρόσκοπτα η εγκριθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Ο κ. Δάκης Ιωάννου και ο γιος του Χρήστος Ιωάννου, που συμμετέχουν στη διοίκηση της J&P ΑΒΑΞ, έχουν επισημάνει (τελευταία φορά, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση) πως οι δύο εταιρείες δεν συνδέονται διοικητικά (ούτε μετοχικά, αφού οι μετοχές της ελληνικής τεχνικής εταιρείας βρίσκονται σε άλλο επενδυτικό όχημα των κυπριακών οικογενειών, την J&Ρ Investments). Η οικογένεια Ιωάννου έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, από την πρώτη στιγμή πως θα στηρίξει την J&Ρ ΑΒΑΞ, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην J&Ρ Overseas.

Μάλιστα ως δείγμα γραφής, μέσω της αύξησης κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ που προωθείται στην εισηγμένη, αναμένεται να ενισχυθεί η συμμετοχή της πλευράς Ιωάννου από περίπου 5% σε 24%, με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της J&Ρ Investments από 41,59% σε περίπου 28%. Επιπλέον, η J&Ρ ΑΒΑΞ θα χρειαστεί ενδεχομένως να αναλάβει εξ ολοκλήρου ορισμένα έργα που εκτελεί σε κοινοπραξία με την J&Ρ Overseas.

Η κατάσταση στον όμιλο J&Ρ, που δραστηριοποιείται σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, με την κυριότερη αγορά του να αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία, είχε γίνει εξαιρετικά δυσάρεστη εδώ και μήνες, όταν και κορυφώθηκε η δικαστική διαμάχη μεταξύ μελών της οικογένειας Παρασκευαΐδη.

Τελικά στις αρχές Ιουλίου επικράτησε η πλευρά των Ευθύβουλου Παρασκευαΐδη και Λεώνης Παρασκευαΐδου-Μαυρονικόλα, η οποία σε συνεργασία με την οικογένεια Δάκη Ιωάννου προχώρησαν σε «έξωση», με δικαστική απόφαση, του Ανδρέα Παπαθωμά (συζύγου της Χριστίνας Παρασκευαΐδη) από το τιμόνι του ομίλου. Ο κ. Παπαθωμάς είχε την ευθύνη των έργων στη Σαουδική Αραβία, στα οποία εντοπίστηκαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τότε είχε εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από τον όμιλο για την προσπάθεια που θα καταβληθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, καθώς εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, καταγράφονται καθυστερήσεις σε άλλες πληρωμές κ.ά.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν πως τοποθετείται νέο διοικητικό συμβούλιο στην J&Ρ Overseas στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Λεώνη Παρασκευαΐδου-Μαυρονικόλα, Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, Δάκης Ιωάννου και Χρήστος Ιωάννου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν πως «με δεδομένο το κοινό όραμα και αξίες των δύο οικογενειών, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να εργαστεί για μια ενιαία εταιρεία, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα σχέδια για διάσπαση». Επιπλέον, πως «το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλία απομόχλευσης για τη διάθεση αδρανών και μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για κάλυψη καθυστερούμενων αμοιβών και άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων». Φαίνεται, όμως, πως η «τρύπα» των 200 εκατ. ευρώ ανάγκασε τους μετόχους του ομίλου να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τις εξελίξεις στον κυπριακό όμιλο, υπενθυμίζουν πως ο εμφύλιος στην οικογένεια Παρασκευαΐδη και οι διαφωνίες για τη στρατηγική με την πλευρά Ιωάννου είχαν οδηγήσει εδώ και χρόνια σε ενός είδους «μοιρασιάς» των δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, είχε υπάρξει και επίσημο σύμφωνο το 2016, με την πλευρά Ιωάννου να αναλαμβάνει το Κατάρ, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και την Ελλάδα, ενώ η πλευρά Παρασκευαΐδη διατήρησε τη διαχείριση των έργων σε Λιβύη, Κουρδιστάν και Σαουδική Αραβία. Οι δύο πλευρές είχαν τα τελευταία χρόνια αυτόνομη καθημερινή διαχείριση του κάθε τομέα, με ενοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η μία πλευρά της οικογένειας Παρασκευαΐδη (και ο κ. Παπαθωμάς) ζητούσαν αλλαγή της συμφωνίας και στήριξη των δραστηριοτήτων στη Σαουδική Αραβία από τις άλλες δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή. Τότε κορυφώθηκε η κρίση (με απανωτά δημοσιεύματα για τη δραματική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα εργοτάξια στη Σαουδική Αραβία).

Όλα, όμως, είχαν ξεκινήσει από το 2009, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Γώγου Παρασκευαΐδη, όταν η σύζυγός του Θέλμα είχε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά της J&Ρ Overseas. Τα δύο από τα τρία παιδιά τους είχαν επίσης κινηθεί δικαστικά κατά του διαχειριστή της διαθήκης του Γώγου Παρασκευαΐδη καθώς θεωρούσαν πως μεροληπτούσε υπέρ της μητέρας τους και της αδερφής τους. Κέρδισαν μάλιστα τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επί δεκαετίες η J&Ρ Overseas ήταν στις λίστες του αμερικανικού περιοδικού ENR με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του πλανήτη, ενώ έφερνε συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας για την κυπριακή οικονομία. Τώρα όλα δείχνουν πως η τρίτη γενιά των οικογενειών Παρασκευαΐδη και Ιωάννου δεν θα παραλάβει τον κολοσσό που δημιουργήθηκε στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και υλοποίησε μεγάλα έργα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η ανακοίνωση της J&Ρ ΑΒΑΞ

Για την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης της J&Ρ Overseas ενημερώθηκε η J&P ΑΒΑΞ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Οπως αναφέρει η ελληνική εισηγμένη, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κύριος Χρήστος Ιωάννου, ενημέρωσε την Εταιρεία J&Ρ-ΑΒΑΞ ότι η κατασκευαστική J&Ρ (Overseas) Limited, στην οποία κατέχει την θέση Αντικαταστάτη Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσε σήμερα στα δικαστήρια της έδρας της στο Guernsey αίτηση για υπαγωγή της J&Ρ (Overseas) Limited σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Η διοίκηση της J&Ρ-ΑΒΑΞ εκτιμά ότι η αναφερόμενη εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιωδώς τις υφιστάμενες εργασίες και μελλοντικές προοπτικές της. Οι σχέσεις μεταξύ της J&Ρ-ΑΒΑΞ και J&Ρ (Overseas) Limited περιορίζονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες συνεργασίες σε κατασκευαστικές κοινοπραξίες στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου για τις οποίες λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες τράπεζες και πελάτες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκτέλεση των σχετικών συμβολαίων.

Η εγκριθείσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της J&Ρ-ΑΒΑΞ δεν επηρεάζεται και συνεχίζεται απρόσκοπτα, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v