Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τραβάει την πρίζα από τη Χαλυβουργική για χρέη 31,4 εκατ.

Βουλιάζει στα χρέη η βιομηχανία, εν μέσω δικαστικών διενέξεων του Κ. Αγγελόπουλου με τα παιδιά του Παναγιώτη και Γιώργο. Εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης έχει δώσει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ. Αρνείται να την εκτελέσει ο Διαχειριστής.

ΔΕΗ: Τραβάει την πρίζα από τη Χαλυβουργική για χρέη 31,4 εκατ.

Εντολή για διακοπή της ηλεκτροδότησης της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας, της Χαλυβουργικής, έχει δώσει η ΔEH στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) καθώς το χρέος της εταιρίας έχει εκτοξευτεί στα 31,4 εκατ. ευρώ από τα 7 εκατ. που ήταν το 2015.

Η Χαλυβουργική βουλιάζει κάθε μέρα που περνάει στα χρέη, τα οποία, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της βιομηχανίας Γ. Γάκης, ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η επιχείρηση βρίσκεται σε τέλμα είναι οι δικαστικές διενέξεις μεταξύ του μεγαλομετόχου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τα παιδιά του Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.

Η δημόσια επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει από τον περασμένο Αύγουστο αλλά και τον Οκτώβριο σε αυτή την κίνηση καθώς οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας παρά τις επαναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες της για διευθέτηση της οφειλής, δεν έχουν ανταποκριθεί. Τον Αύγουστο η Χαλυβουργική είχε ζητήσει παράταση 30 ημερών και τον Οκτώβριο επανήλθε με παρόμοιο αίτημα, δηλαδή να μην κόψει η ΔΕH το ρεύμα έως τις αρχές του 2019. Ωστόσο απέρριψε την πρόταση της δημόσιας εταιρίας για την καταβολή μέρους, ποσού έναντι, των χρεών της.

Το παράξενο, όμως, της υπόθεσης είναι πως ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να μην προχωρά στην εκτέλεση της εντολής της ΔEH, για την ακρίβεια, δεν αίρει την εκπροσώπηση της δημόσιας επιχείρησης και δεν διακόπτει την παροχή της ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι επειδή η Χαλυβουργική παίρνει ρεύμα από την υψηλή τάση, αρμόδιος είναι ο Διαχειριστής για την εκτέλεση της εντολής της δημόσιας επιχείρησης.

Πληροφορίες θέλουν δε, τη ΔΕH και τον ΑΔΜΗΕ να έχουν ανταλλάξει εξώδικα μεταξύ τους για το θέμα της μη διακοπής της παροχής ρεύματος.

Το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής σταδιακά από το 2012 έχει περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητές του, ενώ ο κλίβανος έχει παγώσει…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της βιομηχανίας, «ο αριθμός των εργαζομένων που έχουμε απομείνει είναι 170 άτομα από τα 600 με 700 που απασχολούσε το 2006». Ο κ. Γάκης κάνει γνωστό ότι «οι 170 έχουμε τεθεί στο εργασιακό καθεστώς τη εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή τρεις μέρες εργαζόμαστε και δύο όχι».

Η Χαλυβουργική έχει οφειλές άνω των 600 εκατ. ευρώ, με τις πιστώτριες τράπεζες να είχαν ετοιμάσει και σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, προκειμένου η βιομηχανία να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της.

Ωστόσο, η μη έκβαση των δικαστικών διενέξεων μεταξύ των μελών της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου φρέναρε τις όποιες προσπάθειες. Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού όπως πληροφορούνται οι εργαζόμενοι, τα ταμειακά αποθέματα της εταιρίας τελειώνουν και η ανησυχία είναι έκδηλη για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε παύση πληρωμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαλυβουργική είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός οφειλέτης της ΔEH, μετά τη ΛΑΡΚΟ, η οποία χρωστά 280 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v