Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σημαντική» κερδοφορία από το 2020 περιμένει η Eurobank

Η πλειονότητα των δανείων που θα μεταφερθούν στο όχημα ειδικού σκοπού έχουν εξασφαλίσεις, σύμφωνα με τον Φ. Καραβία. Προβλέπει σημαντική κερδοφορία για την τράπεζα το 2020. Ξεκινούν Roadshow στο εξωτερικό.

«Σημαντική» κερδοφορία από το 2020 περιμένει η Eurobank

Το 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταφερθούν στο SPV προέρχονται από χαρτοφυλάκιο του retail, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Eurobank κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την απορρόφηση της Grivalia. Πρόκειται δηλαδή για στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο 40% θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Η πλειονότητά των 7 δισ. ευρώ φέρει εξασφαλίσεις, όπως ανέφερε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Η σύσταση της SPV και η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης των 7 δισ. ευρώ δανείων συν την μείωσή τους από τις άλλες ενέργειες θα οδηγήσει την τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, σε «σημαντική κερδοφορία το 2020, γεγονός που θα επιταχύνει την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε μετρητά».

Το όχημα ειδικούς σκοπού (SPV) θα έχει διάρκεια περίπου 10 χρόνια και το senior ομόλογο περισσότερα από τρία έτη. Τα mezzanine και junior ομόλογα θα δοθούν στους μετόχους, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν όπως εκείνοι κρίνουν (πώληση κ.λπ.). Το senior ομόλογο που θα εκδοθεί θα είναι πλήρως εγγυημένο και θα φέρει πιστοληπτική διαβάθμιση. «Το mezzanine αποτελεί ένα είδος μερίσματος για τους μετόχους μας», ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην τεχνογνωσία της διοίκησης της Grivalia και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τουναντίον η στήριξή τους στην διαχείριση των ακινήτων αναμένεται να είναι σημαντική.

«Το πλάνο που μόλις ανακοινώσαμε δεν είναι ανταγωνιστικό είτε με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος, είτε με το σχέδιο του ΤΧΣ», τόνισε ο κ. Καραβίας. «Θα το υλοποιήσουμε εντός του 2019 και στην περίπτωση που μας συμφέρει θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε θετικό από τα υπόλοιπα σχέδια μείωσης», πρόσθεσε.

Μετά την εφαρμογή του νέου σχεδίου μείωσης των NPEs η τράπεζα θα είναι σε θέση «να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο CEO της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v