Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο με ένα... θαύμα σώζεται η Folli Follie!

Το χρονοδιάγραμμα «συνεννόησης» με τους ομολογιούχους. Η απροθυμία αυτών λόγω χαμηλών εξασφαλίσεων και απουσίας πραγματικού επιχειρησιακού αντικειμένου στο «φάντασμα» της Folli Follie.

Μόνο με ένα... θαύμα σώζεται η Folli Follie!

Το χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων της FFG, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9/1 χωρίς την απαιτούμενη απαρτία, δίνει τον τόνο μιας μάλλον αδιάφορης διαδικασίας, που δεν προιοιωνίζεται λύση για την προβληματική εισηγμένη.

Το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση της FFG (όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Γ.Σ. της εισηγμένης) έχει εναποθέσει τη λύση επιβίωσής της στην εν λόγω διαπραγμάτευση με τους πιστωτές-ομολογιούχους της. Αυτοί κατ' αρχάς δήλωναν πρόθυμοι να εισφέρουν και «φρέσκο» χρήμα, εάν και εφόσον οι εξασφαλίσεις που ελάμβαναν αλλά και η δυναμική της εταιρίας παρείχε ελπίδες βιωσιμότητας.

Στην πράξη, ωστόσο, και μήνες μετά από διάφορες παρελκυστικές τακτικές, οι ομολογιούχοι ήταν απόντες στη γενική συνέλευση που επρόκειτο να αποτιμήσει το περιβόητο Term Sheet και τις σχετικές εξασφαλίσεις που παρέχει η FFG προς τους κατόχους ομολογιών 245 εκατ. ευρώ, λήξης 2019.

Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης σε δύο εβδομάδες και με στόχο τη συγκέντρωση απαιτούμενης απαρτίας του 33%, προκειμένου να υπάρξει συλλογική και δεσμευτική απόφαση επί του Term Sheet. Εάν και εφόσον όλα τα παραπάνω επιτευχθούν, αναμένεται η αντίστοιχη διαδικασία για τους κατόχους του ομολόγου 150 εκατ. ελβετικών φράγκων, οι οποίοι ακολούθως θα «μετρήσουν» την πρόταση της FFG.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εξασφαλίσεις που παρέχει ο όμιλος είναι μόνον ορισμένα ακίνητα, και ειδικότερα αυτά που έχουν ήδη δεσμευθεί από την ελληνική δικαιοσύνη! Το περιβόητο ποσοστό συμμετοχής στην Dufry εξαιρείται (λόγω κολλήματος εκποίησής του…) ενώ εκτός μένουν και αλλά εμβληματικά ακίνητα που η εταιρία ισχυριζόταν ότι ελέγχει (Ρουμανία, Μινιόν κ.τ.λ.). Σημειώνεται δε ότι πουθενά δεν υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις των βασικών μετόχων, δηλαδή της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Επιπλέον, και εφόσον η εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας χάνεται, απομακρύνεται και η όποια πιθανότητα επιβίωσής της μέσω του σχήματος «καλή» και «κακή» FFG. Στο πλαίσιο αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης και διατήρησης 1.150 θέσεων εργασίας στην εταιρία στην Ελλάδα μοιάζουν μηδαμινές.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης -που οφείλει να επικυρωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη- απαιτεί τη συναίνεση του 60% των πιστωτών της εταιρίας και την εισφορά νέας χρηματοδότησης, κατά το 106 δ του πτωχευτικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v