Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Το τελεσίγραφο προς τους ομολογιούχους

Πακέτο ύψους 80 εκατ. ευρώ προσφέρει η εταιρεία στους πιστωτές της, ζητώντας στον αντίποδα την εισφορά 40 εκατ. ευρώ «φρέσκου» χρήματος. Ποια είναι τα κενά στην πρόταση και τι συμβαίνει με τα δεσμευμένα ακίνητα.

Folli Follie: Το τελεσίγραφο προς τους ομολογιούχους

Τα οικονομικά δεδομένα της προβληματικής Folli Follie καλούνται να εξετάσουν εκ του σύνεγγυς οι βασικοί πιστωτές ομολογιούχοι -και πιθανοί διασώστες- της Folli Follie στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν με μέλη της διοίκησης της εταιρείας στην Αθήνα.

Το γκρουπ των Ευρωπαίων ομολογιούχων, με συνολική απαίτηση 250 εκατ. ευρώ από το ΜΟΔ λήξης 2019, θα εκπροσωπήσουν τα funds Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital,  τα οποία θεωρούνται αφενός οι έχοντες την καταστατική πλειοψηφία μεταξύ των Eurobond holders αλλά και οι μόνοι οι οποίοι δύνανται να εισφέρουν φρέσκο χρήμα στην εταιρεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εξυγίανσής της.

Η δια ζώσης επαφή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν αλλάζει στο ελάχιστο το πλαίσιο της αρχικής και έως τώρα ατελέσφορης πρότασης της FFG.

Στους ομολογιούχους προσφέρονται επενδυτικά ακίνητα της εισηγμένης (τα γνωστά πέντε που τελούν υπό το καθεστώς δέσμευσης από την ελληνική Δικαιοσύνη), κάποιες εταιρικές συμμετοχές και έτερο ουδέν.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη παρουσίαση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης του ομίλου (όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε κατά τη συζήτηση του δεύτερου αιτήματος λήψης προληπτικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο στα μέσα Νοεμβρίου), στα 72,9 εκατ. ευρώ αποτιμώνται διάφορα επενδυτικά ακίνητα (που είναι δεσμευμένα), 45 εκατ. ευρώ αποτιμώνται άλλα ακίνητα που είναι προσημειωμένα, ενώ οι συμμετοχές προς πώληση της εταιρείας αποτιμώνται σε 38,6 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο άθροισμα πλαισιώνεται από αγνώστου προελεύσεως απαιτήσεις «από τρίτα μέρη», ύψους 209 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σ’ αυτό το «κονδύλι» υπολογίζονται η δεσμευμένη συμμετοχή στην Dufry, η επανάκτηση δανείων στην άγνωστη Landocean και η πιθανή επιστροφή φόρων από το κινεζικό δημόσιο!

Επί της ουσίας, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της προσεχούς Τετάρτης η FFG προσφέρει «γη», έστω και δεσμευμένη, αλλά όχι «ύδωρ», καθώς οι όποιες συμμετοχές της δεν μπορούν να εκποιηθούν (οι ομολογιούχοι έχουν από νωρίς θέσει αρνητικές ρήτρες όπως έχει επισημάνει το Euro2day.gr), αλλά και σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί αν η λογιστική τους αποτίμηση μπορεί να ισοφαρίσει την αγοραία.

Εν πολλοίς, η FFG προσφέρει στους ομολογιούχους χονδρικά 80 εκατ. ευρώ σε ακίνητη περιουσία, ζητώντας στον αντίποδα 40 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η δέσμευση της εν λόγω περιουσίας μπορεί να αρθεί, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β ή δ του πτωχευτικού. Οι ομολογιούχοι -εάν συναινέσουν στην παραπάνω πρόταση- διατηρούν το δικαίωμα υπαναχώρησης, εφόσον δεν υπάρξει αποδέσμευση της περιουσίας.

Η πρόταση που αποκτά χαρακτηριστικά τελεσιγράφου αφορά μέρος των πιστωτών της εταιρείας, καθώς στην «ουρά» υπάρχουν επίσης οι ομολογιούχοι ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και λήξης το 2021 (οι οποίοι εκ των όρων της δανειακής σύμβασης είναι retail bond holders και διατηρούν μεν την απαίτησή τους αλλά δεν συμμετέχουν στη διάσωση) και τα 50 εκατ. ευρώ του γερμανικού ομολόγου Schuldschein.

Σημειώνεται ότι αν τα τρία funds συναινέσουν στο Term Sheet  της εταιρείας, δεσμεύουν τη Γενική Συνέλευση των κατόχων ευρωομολόγων. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι,  δεν συγκεντρώνουν το απαιτούμενο 60% των πιστωτών που απαιτεί ο νόμος για την υπαγωγή σε καθεστώς εξυγίανσης, κατά το άρθρο 106 β ή δ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v