Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα άκρα η διαμάχη Cosco - Δημοσίου για το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ

Εξαιρετικά πιθανή η προσφυγή στη διαιτησία, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση επενδύσεων. Τα τρία μέτωπα που εμφανίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Στα άκρα η διαμάχη Cosco - Δημοσίου για το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ

Στη διαιτησία σχεδιάζει να προσφύγει η Cosco, που ελέγχει τον ΟΛΠ, μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), η οποία ενέκρινε, κατά πληροφορίες, μόνο ένα τμήμα του επενδυτικού σχεδίου που προωθεί στον Πειραιά ο κινεζικός όμιλος.

Χθες, κατά τη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ και παρουσία πλήθους φορέων, δημιουργήθηκαν τρία μέτωπα: Ένα που εμφανιζόταν αρνητικό κατά του συνόλου των επενδύσεων που προωθούν οι Κινέζοι, ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνονται στις λεγόμενες υποχρεωτικές (ύψους 293,7 εκατ. ευρώ), από τις οποίες συνδέεται και η απόκτηση του υπόλοιπου 16% του OΛΠ, πέραν του 51% που ήδη κατέχουν. Ένα μέτωπο που δήλωνε πως στηρίζει μόνο ένα μικρό τμήμα των επενδύσεων και ένα τρίτο, που εμφανίστηκε θετικό για το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του OΛΠ, που φτάνει τα 580 εκατ. ευρώ.

Η πλευρά της κυβέρνησης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως πρόκειται να εγκριθούν όλες οι υποχρεωτικές επενδύσεις, αλλά εδώ είναι που μπαίνει ο παράγοντας «χρόνος». Οι Κινέζοι υποστηρίζουν πως, με διάφορα προσχήματα, δεν αδειοδοτούνται εγκαίρως ούτε οι υποχρεωτικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2021, ώστε να πάρουν και το υπόλοιπο 16% των μετοχών εντός ευλόγου διαστήματος. Εδώ και καιρό έχουν, μάλιστα, ξεκαθαρίσει πως «μερική έγκριση του master plan ισοδυναμεί με μη έγκριση».

Στο μπλοκ όσων θεωρούν πως πρέπει να μην εγκριθεί το στρατηγικό σχέδιο (master plan) του OΛΠ, για διάφορους λόγους, εντάχθηκαν ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Ν. Μπελαβίλας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο εκπρόσωπος των ακτοπλοϊκών εταιρειών Μιχάλης Σακέλλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά  Ν. Μανεσιώτης.

«Ναι» στο επενδυτικό πρόγραμμα με την εξαίρεση του εμπορικού κέντρου είπαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν διάφορες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο master plan, από τα ξενοδοχεία και τα δύο εμπορικά κέντρα (18.000 και 22.000 τετραγωνικών μέτρων) που σχεδιάζονται, μέχρι τις νέες αποθήκες. Οσοι πιστεύουν πως είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι επενδύσεις των Κινέζων στο γνωστό σχέδιο για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο υποστηρίζουν πως «μεταξύ του Πειραιά και του Θριασίου προωθούνται, ούτως ή άλλως, επενδύσεις για 200.000 τετραγωνικά μέτρα νέων αποθηκών».

Στις υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνονται η επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη, η επισκευή γερανογεφυρών στοιβασίας (έχει ολοκληρωθεί), η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, η υπόγεια οδική διασύνδεση σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με πρώην χώρο ΟΔΔΥ, η κατασκευή νέου προβλήτα πετρελαιοειδών (έχει ολοκληρωθεί), η επέκταση του σταθμού αυτοκινήτων στο λιμάνι του Ηρακλέους, αλλά και η βελτίωση των δομών της ναυπηγοεπισκευής (δύο πλωτές δεξαμενές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v