Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπογραφές για το πέμπτο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων

Σύμβαση 38 εκατ. ευρώ υπογράφει σήμερα η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος - ΑΑΓΗΣ για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία. Οι φιλόδοξοι στόχοι ανακύκλωσης.

Υπογραφές για το πέμπτο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων

Υπογράφεται σήμερα η πέμπτη σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα απορριμμάτων για τη μονάδα επεξεργασίας στην Ηλεία, μιας τουριστικής περιοχής που αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα με τα σκουπίδια εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για σύμβαση ύψους 38 εκατ. ευρώ, με τα 16,8 εκατ. να προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 21,2 εκατ. ευρώ να αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια του αναδόχου, δηλαδή της κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος - ΑΑΓΗΣ.

Η σύμβαση ΣΔΙΤ αφορά στην κατασκευή και τη λειτουργία (για 25 χρόνια) μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 45.000 έως 80.000 τόνων ετησίως. Η μονάδα θα κατασκευαστεί σε έκταση που παραχώρησε η Εκκλησία, ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ), στον οποίο θα θάβονται τα υπολείμματα της επεξεργασίας.

Μάλιστα, στη σύμβαση προβλέπεται στόχος ανακύκλωσης 35% των ποσοτήτων που πηγαίνουν στη μονάδα, με τον ανάδοχο να πληρώνει πρόστιμο στην περίπτωση που δεν τον επιτυγχάνει σε ετήσια βάση. Αν ο συγκεκριμένος στόχος ανακύκλωσης συνδυαστεί με τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, τότε επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν θέσει οι κοινοτικές οδηγίες για την ανακύκλωση, επισημαίνουν στελέχη που παρακολουθούν τα έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα.

Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται εκτροπή των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων κατά 73%, δηλαδή σε ποσοστό υψηλότερο από το 65% που είναι ο κοινοτικός στόχος. Το ποσοστό εκτροπής των βιοαποδομήσιμων υλικών που φτάνουν στη μονάδα ήταν τμήμα της προσφοράς που κατέθεσαν οι υποψήφιοι στον σχετικό διαγωνισμό. Ο ανάδοχος δεσμεύεται για 73% και στην περίπτωση που δεν τον επιτυγχάνει, θα καταβάλλει επίσης πρόστιμο.

Η νέα σύμβαση ΣΔΙΤ προβλέπει πως η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηλείας θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία σε 18 μήνες από σήμερα, ενώ σε 22 μήνες θα βρίσκεται σε πλήρη εμπορική λειτουργία. «Πρόκειται για πρότυπη μονάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», καθώς θα διαθέτει και τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Το έργο με το οποίο θα τελειώσει η πολυετής δοκιμασία του νομού Ηλείας από τα απορρίμματα (με πλήθος καταγγελιών για ανεξέλεγκτη διάθεση, περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.λπ.) είχε εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ το 2012. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα τέσσερα έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο νομό Σερρών, στην περιφέρεια Ηπείρου και στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τα έργα ΣΔΙΤ συνεχίζουν να λαμβάνουν διεθνείς διακρίσεις. Τελευταία, το έργο ΣΔΙΤ Απορρριμμάτων Σερρών προκρίθηκε στα 6 καλύτερα διεθνώς έργα στην κατηγορία «Best Utilities Project in 2019» για Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, στον θεσμό των “Partnerships Awards”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v