Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμύλ: Οι «μνηστήρες» και το comeback του Γ. Μυλωνά

Εντείνονται οι διεργασίες για τον μετοχικό έλεγχο της Αλουμύλ. «Ξεπάγωσε» ο διαγωνισμός για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή. Ρελάνς από τον Γ. Μυλωνά, με δική του πρόταση. Γιατί... τρίβουν τα χέρια τους οι πιστώτριες τράπεζες.

Αλουμύλ: Οι «μνηστήρες» και το comeback του Γ. Μυλωνά

Βελτίωση στις λειτουργικές του επιδόσεις παρουσίασε πέρυσι ο όμιλος Αλουμύλ, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι διεργασίες για το αν θα εισέλθει στρατηγικός επενδυτής, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, ή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μυλωνά.

Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση 2018 με πωλήσεις 257,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,5% σε σχέση με το 2017. Η επίτευξη πωλήσεων άνω των 250 εκατ. ευρώ αποτελούσε, σύμφωνα με το management του ομίλου, κρίσιμο σκαλοπάτι καθώς πάνω από τα συγκεκριμένα επίπεδα βελτιώνονται, προοδευτικά, τα περιθώρια λειτουργικής του κερδοφορίας.

Κατά την περσινή χρήση, πάντως, το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε οριακά, φθάνοντας στο 20,75%, ενώ τα ενοποιημένα EBITDA ανήλθαν στα 16,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με τα προσαρμοσμένα (χωρίς έκτακτα έξοδα) EBITDA του 2017.

Το σημαντικό για τον όμιλο ήταν ότι οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες εκτινάχθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ το 2017, συμβάλλοντας στη βελτίωση του επιπέδου ρευστότητας και στη μικρή μείωση του καθαρού δανεισμού του (158,6 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης, όμως, καθαρός δανεισμός προς EBITDA παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (9,72), ενώ στις 12 Ιουνίου λήγει άλλη μια εξάμηνη περίοδος ανοχής, την οποία παρείχαν οι τράπεζες στη μητρική του ομίλου.

Η τελευταία εμφανίζει καθαρή θέση (3,06 εκατ. ευρώ) χαμηλότερη από το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και επομένως συντρέχουν λόγοι κεφαλαιακής ενίσχυσης (άρθρο 47/2190).

Για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα, η διοίκηση της εταιρείας, όπως κατέγραψε ο Χαμαιλέων, θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση της 29ης Μαΐου την υιοθέτηση μέτρων, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της ρευστότητάς της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μυλωνάς έχει εκπονήσει, με σύμβουλο την Axia, πρόταση για ενίσχυση της Aλoυμύλ, ώστε η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA να υποχωρήσει από το 9,72 στα επίπεδα του 5 με 6. Η πρόταση έχει κατατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Αττικής και Παρευξείνια), χωρίς να έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Μυλωνάς επιχειρεί να αποτρέψει αύξηση κεφαλαίου, με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, παρότι είχε συμβάλει καθοριστικά στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας, πριν από περίπου εννέα με δέκα μήνες.

Το «δέλεαρ» για τις τράπεζες έγκειται στο ότι η πρόταση Μυλωνά προβλέπει ενδυνάμωση της εταιρείας, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δανεισμού, χωρίς μερική διαγραφή χρέους.

Δεν είναι βέβαιο, αν την ίδια λογική θα ακολουθήσουν και οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, μη δεσμευτικές προσφορές για τη θέση του στρατηγικού επενδυτή κατέθεσαν, τον περασμένο Αύγουστο, οι Oaktree Capital, Atlas Capital, Avenue και Μ&G Investments.

Η διαδικασία «πάγωσε» μέχρι να ολοκληρώσει η A&M τη μελέτη λειτουργικής αναδιάρθρωσης του ομίλου και κινήθηκε εκ νέου, πριν από μερικές ημέρες, καθώς ανέβηκαν στο Virtual Data Room τα οικονομικά στοιχεία χρήσης 2018. Τρεις από τους τέσσερις επενδυτές που κατέθεσαν μη δεσμευτικές ενδιαφέρονται ακόμη ενεργά.

Επιπρόσθετα, κάποιοι εξ αυτών θέλουν να παραμείνει η οικογένεια Μυλωνά με ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό και ο Γ. Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για μερικά χρόνια.

Στις τράπεζες οι τελικές αποφάσεις

Οι πιστώτριες τράπεζες, που θα κληθούν να λάβουν και τις τελικές αποφάσεις, έχουν κάθε λόγο να... τρίβουν τα χέρια τους καθώς υπάρχει πλέον ορατή πιθανότητα να αποφύγουν το «κούρεμα» και η ζημία τους να περιορισθεί σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Παρότι δεν σχολιάζουν το θέμα, εκτιμάται ότι θα αφήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή να ολοκληρωθεί και εν συνεχεία θα αποφασίσουν αν η προσφορά του προτιμητέου επενδυτή είναι καλύτερη από αυτή του Γ. Μυλωνά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αναδιάρθρωση δανεισμού αν δεν ενισχυθεί η Aλoυμύλ, είτε κεφαλαιακά είτε μέσω συγχώνευσης με ομοειδή εταιρεία, από την οποία θα προκύπτει αισθητή βελτίωση στην pro forma σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA του νέου σχήματος.

Η ολοκλήρωση της μελέτης λειτουργικής αναδιάρθρωσης από την Alvarez & Marsal (Α&Μ) υποβοηθά τη λήψη αποφάσεων καθώς οι τράπεζες έχουν πια εικόνα για το πόσο μπορεί να βελτιωθούν οι επιδόσεις του ομίλου, εφόσον υιοθετηθούν μέτρα πιο ευέλικτης και αποτελεσματικής οργανωτικής δομής.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v