Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η FF Group, το μάννα εξ ουρανού και το ρίσκο του Δημοσίου

Νέα παράταση έως το τέλος του 2020 στην πώληση αφορολόγητων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς, ψήφισε η Βουλή. Πώς η παράταση βοηθά τη Folli Follie να αποδεσμεύσει 804 χιλ. μετοχές Dufry, παίρνοντας βαθιά ανάσα. Το ρίσκο έρευνας από DG Comp.

Η FF Group, το μάννα εξ ουρανού και το ρίσκο του Δημοσίου

Ανάμεσα στην πληθώρα των τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση πριν το Πάσχα, υπήρξε μία, στο νόμο 4608/2019, που έτυχε διακομματικής συναίνεσης (σ.σ. την ψήφισαν και βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ).
Ανεστάλη για ενάμιση ακόμη χρόνο (σ.σ. έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020) η εφαρμογή του άρθρου 55 του νόμου 3842/2010, με το οποίο προβλέπεται η παύση πώλησης από 1/1/2017 αφορολόγητων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός Ε.Ε. Πρόκειται για νόμο που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο σχετική κοινοτική οδηγία.

Η νέα παράταση -τέταρτη συνεχόμενη από το τέλος του 2016- σημαίνει ότι η Dufry, μέσω της ΚΑΕ, θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει καταστήματα πώλησης στους παραμεθόριους σταθμούς με Αλβανία, Β. Μακεδονία και Τουρκία για 18 ακόμη μήνες (σ.σ. η προηγούμενη αναστολή έληγε στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους).

Πώς σχετίζεται η παράταση λειτουργίας των παραμεθόριων σταθμών με τη Folli Follie;

Η Folli Follie κατέχει 804.728 μετοχές Dufry, που αποτελούν μέρος του ανταλλάγματος για την πώληση των ΚΑE. Όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί, μετά τις αποκαλύψεις του Χαμαιλέοντα, οι παραπάνω μετοχές υπόκεινται σε συμβατικούς περιορισμούς, οι οποίοι περιέχονται στη σύμβαση πώλησης της ΚΑΕ και άλλα συμβατικά κείμενα.

Όπως έχει γραφτεί χωρίς να διαψευσθεί, η συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων για την πώληση της ΚΑΕ από τη Folli Follie στην Dufry περιλάμβανε, ως προς το σκέλος του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετοχές έκδοσης Dufry, την εξής αίρεση: οι μετοχές δεσμεύονταν από την Dufry και θα απελευθερώνονταν σταδιακά, εφόσον η ΚΑΕ έπιανε προκαθορισμένους στόχους λειτουργικής κερδοφορίας (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων - EBITDA).

Η συμφωνία έκλεισε το 2013 και η Folli Follie εισέπραξε 375,5 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς, ενώ πήρε μετοχές Dufry, αξίας 153 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο ελβετικός όμιλος ανέλαβε δανεισμό της ΚΑΕ, ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, σε επίπεδο συνολικής επιχειρησιακής αξίας, η ΚΑΕ αποτιμήθηκε κατά τη συναλλαγή στα 863,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 890 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθεί η αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε η Dufry σε συγκεκριμένους εκπροσώπους της Folli Follie, η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Τα EBITDA της ΚΑΕ, κατά τη χρήση 2013, δεν δικαιολογούσαν την παραπάνω αποτίμηση, ενώ υπήρχε η εκκρεμότητα με την επίδραση που θα είχε στα EBITDA η καθορισμένη για την 1/1/2017 διακοπή πώλησης αφορολόγητων ειδών από τα καταστήματα σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός Ε.Ε.

Μετά τη νέα παράταση πώλησης αφορολόγητων ειδών, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες, στην τρέχουσα ή την επόμενη χρήση, η ΚΑΕ να επιτύχει τον προκαθορισμένο από τη συμφωνία πώλησης στόχο EBITDA, που αποδεσμεύει τις 804.728 μετοχές Dufry για τη Folli Follie.

Ίσως για αυτό τον λόγο κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η διαδικασία της διαιτησίας, την οποία κίνησε προ μηνών η Folli Follie, για την αποδέσμευση περίπου 600 χιλ. από τις 804 χιλ. μετοχές, έχει ατονήσει. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και οι μετοχές αποδεσμευτούν, η Folli Follie θα πάρει βαθιά ανάσα ρευστότητας.

Η Ελληνική Δημοκρατία, από την άλλη, αναλαμβάνει το ρίσκο, μετά από τέσσερις αναστολές εφαρμογής του νόμου, να ασχοληθεί με το θέμα η DG Comp, αναζητώντας αν προκύπτει θέμα έμμεσης κρατικής ενίσχυσης.

Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με επιβολή προστίμου, το οποίο θα επιβαρύνει τελικώς τους φορολογούμενους, προς όφελος δύο ιδιωτικών ομίλων, της ελβετικής Dufry και της ταλανιζόμενης από το σκάνδαλο παραποίησης οικονομικών στοιχείων Folli Follie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v