Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: «Αρχισαν να αποδίδουν οι επενδύσεις μας»

Τι δήλωσε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Οι επενδύσεις του ενός δισ. ευρώ μέσα στην κρίση, η φετινή πορεία και οι εξελίξεις στη δραστηριότητα των ακινήτων.

Viohalco: «Αρχισαν να αποδίδουν οι επενδύσεις μας»

Μια σειρά καίριων επενδυτικών κινήσεων και ορθών επιχειρηματικών επιλογών που έγιναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε κάθε κλάδο δραστηριότητας έχουν αρχίσει να αποδίδουν και έτσι δεν είναι τυχαίο ότι τα αποτελέσματα του ομίλου ξεκίνησαν να βελτιώνονται. Αυτά δήλωσε ο Στράτος Θωμαδάκης, οικονομικός διευθυντής της Viohalco, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Τόσο ο κ. Θωμαδάκης όσο και η διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων Σοφία Ζαΐρη αναφέρθηκαν σε μια σειρά παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την άμβλυνση των επιπτώσεων από την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και τη στροφή προς την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, τα οποία κατά κύριο λόγο απευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού. «Από το 2008 έως σήμερα, ο όμιλος έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους ενός δισ. ευρώ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικές κινήσεις του ομίλου κατά τα τελευταία χρόνια ήταν:

• Στον κλάδο του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ), οι νέοι φούρνοι στις μονάδες της Θεσσαλονίκης και της Μαγνησίας περιόρισαν σημαντικά το κόστος της ενέργειας, ενώ η στροφή στην παραγωγή ειδικών προϊόντων χάλυβα οδήγησε σε μεγάλες εξαγωγές μέσω Δούναβη προς τη Δυτική Ευρώπη.

• Στον κλάδο χαλκού, που επλήγη από την καθίζηση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, έγιναν επενδύσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η μονάδα να δουλεύει παράγοντας σωλήνες ειδικών προδιαγραφών, ενώ η θυγατρική Sofia Med στράφηκε σε ειδικά κράματα χαλκού που χρησιμοποιούνται σε HiEnd τεχνολογικά προϊόντα.

Αλλωστε, με βάση τα αποτελέσματα α' τριμήνου της ΕlvalHalcor που ανακοινώθηκαν χθες, η εισηγμένη σημείωσε αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 2,7% στα προϊόντα αλουμινίου και κατά 5,7% στα προϊόντα χαλκού. Παράλληλα, το κόστος χρηματοδότησης υποχώρησε από τα 8,6 στα 6,57 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 4,5 εκατ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στη λογιστική και μη λειτουργική αποτίμηση των αποθεμάτων των μετάλλων καθώς τα κέρδη αποθεμάτων διαμορφώθηκαν φέτος σε 0,7 εκατ. έναντι κερδών 8 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.   

• Στο αλουμίνιο ξεχωρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο από το 2020 θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα των τελικών προϊόντων κατά 20% και των ενδιάμεσων κατά 50% (σήμερα η μονάδα δουλεύει στο 100%).

• Στον τομέα της ενέργειας, ξεχωρίζουν επενδύσεις για παραγωγή υποθαλάσσιων σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου) και υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης (Ελληνικά Καλώδια-Fulgor), καθώς και τα references που έχουν ήδη ληφθεί από την εκτέλεση σύνθετων σχετικών έργων.

Η διοίκηση του ομίλου απέφυγε και φέτος να προχωρήσει σε προβλέψεις οικονομικών επιδόσεων, ωστόσο αναφέρθηκε:

α) Στα αποτελέσματα των επενδύσεων που έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

β) Στο πολύ υψηλότερο από πέρυσι ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της Cenergy (ιδίως στον κλάδο των καλωδίων, καθώς τα Σωληνουργεία Κορίνθου δούλευαν και πέρυσι στο 100% της παραγωγικής τους δυναμικότητας).

γ) Στις πολύ καλές σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς μέσα στο 2018 μεγάλο τμήμα του δανεισμού του ομίλου επιμηκύνθηκε χρονικά με παράλληλη αποκλιμάκωση του επιτοκίου (φέτος τα οφέλη αυτά θα επηρεάσουν σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ παράλληλα κινήσεις θα γίνουν και για περαιτέρω αναχρηματοδοτήσεις χαμηλότερου επιτοκίου μέσα στη χρονιά).

δ) Με βάση τη συμφωνία που έγινε με τη ΔΕΗ, δεν έχουν υπάρξει αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους. Σχετικά με πληροφορίες που φέρουν εταιρείες (μεταξύ των οποίων και θυγατρικές της Viohalco) να εξετάζουν το σενάριο εξαγοράς μονάδων της ΔΕH, ο κ. Θωμαδάκης αρκέστηκε να πει ότι «το κόστος ενέργειας, το οποίο είναι χαμηλότερο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για εμάς και έχουμε πάντοτε τα μάτια μας ανοιχτά».

Κλάδος ακινήτων

Ικανοποίηση επικρατεί για την πορεία αξιοποίησης των ακινήτων που διαθέτει ο όμιλος. Μεταξύ άλλων:

• To εμπορικό κέντρο River West επεκτείνεται καθώς υλοποιούνται εργασίες στο ακίνητο της Μουζάκης.

• Έχει ήδη μισθωθεί το κτίριο του Χαλανδρίου.

• Επεκτείνεται το εμπορικό πάρκο Mare West στο νομό Κορινθίας.

• Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί το κτίριο γραφείων επί των οδών Πανόρμου και Κηφισίας (το μεγαλύτερο τμήμα του έχει ήδη εκμισθωθεί).

«Προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε και άλλα ακίνητα που διαθέτει ο όμιλος, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα πραγματικά ευέλικτο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, που θα μειώνει τον επενδυτικό κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Θωμαδάκης, συμπληρώνοντας πως η Viohalco δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στην εισαγωγή της θυγατρικής της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, προσδοκώντας καλύτερο κλίμα στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v