Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EΡΤ: Επιμένουν να δώσουν προεκλογική «προίκα» 27 εκατ. σε μεγάλη ΠΑΕ

Με διάφορες... τρίπλες, η διοίκηση της ΕΡΤ ετοιμάζεται να υπογράψει τριετή σύμβαση μετάδοσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων με μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα. Κατέθεσε γραπτή πρόταση και (νομίζει πως) βρήκε «παράθυρο» για την έγκρισή της, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

EΡΤ: Επιμένουν να δώσουν προεκλογική «προίκα» 27 εκατ. σε μεγάλη ΠΑΕ

Στα κρυφά, και με διαδικασίες που κάποιοι στην ΕΡΤ θεωρούν αφελώς πως απαλλάσσουν το διοικητικό συμβούλιο από τις τεράστιες ευθύνες του, η κρατική τηλεόραση ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Παρά τις ανεπίσημες διαψεύσεις και τις διαρροές των τελευταίων εβδομάδων, διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της ΕΡΤ να έχει καταθέσει, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, γραπτή πρόταση στη συγκεκριμένη ΠΑΕ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια!

Φαίνεται πως οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση έναντι συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών παραγόντων, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων, είναι τέτοιες που η διοίκηση της ΕΡΤ σύρεται προς την υπογραφή μιας σκανδαλώδους σύμβασης. Ενώ όλοι περίμεναν να «παγώσουν» οι συζητήσεις, εξαιτίας των εκλογών και της διαφαινόμενης κυβερνητικής αλλαγής, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Η διοίκηση της ΕΡΤ έσπευσε να καταθέσει πρόταση με υπέρογκα νούμερα για την ελληνική τηλεοπτική αγορά.

Ετσι η κυβέρνηση, μέσω της ΕΡΤ και του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουν οι πολίτες, ετοιμάζεται, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της να... κρατικοποιήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο! Με προκλητικές επιδοτήσεις συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών ομάδων και με συμβάσεις που θα ζήλευαν και οι πλέον εμπορικές (δημοφιλείς) ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. «Πρόκειται για εξαιρετικά ζημιογόνες πρωτοβουλίες, οι οποίες δίνουν λαβή σε όσους ζητούν επιστροφή της ΕΡΤ στο παλαιό καθεστώς, δηλαδή στο... λουκέτο!» υποστηρίζουν στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν πως όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η διοίκηση της ΕΡΤ έχει βάλει «στον πάγο» τη νεοσύστατη Super League 2, επικαλούμενη την προεκλογική περίοδο! Οι ομάδες της Super League 2 περιμένουν επί μήνες να υπογράψουν το σχετικό συμβόλαιο τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων, παρά το γεγονός πως η ΕΡΤ είναι νομικά δεσμευμένη με προσύμφωνο από τις 10 Αυγούστου 2018!

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο η Football League (η διοργανώντρια αρχή της Super League 2), όσο και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, έθεσαν το θέμα των καθυστερήσεων στην υπογραφή της σύμβασης με επίσημες, νομικές επιστολές τους. Η διοίκηση της ΕΡΤ τούς παρέπεμψε για μετά τις εκλογές, αλλά δεν κάνει το ίδιο με τη λεόντειο σύμβαση των 27 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της μεγάλης ΠΑΕ, εμφανίζεται η διοίκηση της ΕΡΤ να καταθέτει λίγες ημέρες προ των βουλευτικών εκλογών πρόταση τριετούς σύμβασης 27 εκατ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη απόφαση δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ με πολυετείς και δαπανηρές συμφωνίες. Πρόκειται, σύμφωνα με αθλητικούς παράγοντες, για προκλητική κρατική παρέμβαση στην αγορά του ποδοσφαίρου, προς όφελος συγκεκριμένου παράγοντα. «Δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς η κυβέρνηση μέσω της ΕΡΤ προκαλεί στρεβλώσεις και ενισχύει οικονομικά επιλεγμένες ΠΑΕ σε σχέση με άλλες», εξηγούν.

Ταυτόχρονα δημιουργεί και επιπλέον στρέβλωση στην τηλεοπτική αγορά, καθώς καμία ιδιωτική επιχείρηση, που λειτουργεί με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κρατικό ταμείο, που χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα, όπως φαίνεται, μπορεί να μοιράζει αφειδώς δεκάδες εκατομμύρια με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια. Ετσι νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, με δημόσιο χρήμα που δεν περισσεύει.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό αν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ έχουν γνώση των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε σχέση με τη μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα. Ούτε είναι γνωστό αν το Δ.Σ. εγκρίνει αυτές τις προτάσεις καθώς τίποτα σχετικό δεν έχει δημοσιευθεί στην «Διαύγεια».
Αντίθετα, στις 21 Ιουνίου, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ που πάρθηκε δια περιφοράς, σύμφωνα με την οποία «αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει το προσχέδιο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού 2019 και εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προκειμένου να υποβάλει αίτημα, προς τους αρμόδιους υπουργούς, για την αναθεώρησή του ύψους 7 εκατ. € στον Λογ. 10-16 (Καθαρή κτήση παγίων) με ισόποση επιβάρυνση του δημοσιονομικού αποτελέσματος που διαμορφώνεται στα μείον (-) 49 εκατ. €».

Το σίγουρο είναι πως τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ γνωρίζουν πλέον τα πραγματικά δεδομένα και πως θα τα λάβουν υπόψη, στην περίπτωση που έρθει προς έγκριση η πρόταση των 27 εκατ. ευρώ προς την ποδοσφαιρική ομάδα. Γνωρίζουν πως «συναινούν σε μια καθαρά πολιτική, προεκλογική απόφαση» και συνεπώς είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις σχετικές συνέπειες. Ούτως ή άλλως, και το Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιρειών, περί χρηστής διοίκησης και ευθύνεται για κάθε πράξη ή παράλειψη που συνιστά παράβαση των καθηκόντων του, σύμφωνα με το νόμο ή το καταστατικό της εταιρείας.

Και η νομοθεσία δεν παρακάμπτεται με... τρίπλες μέσω γενικών συνελεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v