Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Στον αέρα το ενδιαφέρον Δουζόγλου;

Ο απαράβατος όρος που φέρεται να θέτει ο ομογενής επιχειρηματίας στην επιστολή προθέσεων και πώς συνδέεται με τη σημερινή γενική συνέλευση. Μη επαρκής ένεση ρευστότητας, ποσό έως 15 εκατ. λένε οι τράπεζες.

Creta Farms: Στον αέρα το ενδιαφέρον Δουζόγλου;

Αυξημένο βαθμό δυσκολίας έχει, σύμφωνα με υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr, η είσοδος του ομογενή επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου, μέσω εταιρείας που ελέγχει στην Κύπρο, στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δουζόγλου, στην επιστολή προθέσεων που κατέθεσε στην Εθνική, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες, θέτει ως απαράβατο όρο την... εκλογή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων.

Τα ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια, καθώς ο «λευκός ιππότης» ζητά εδώ και τώρα την εκλογή του Κ. Δομαζάκη, δεν επέτρεψαν στις τράπεζες να μπουν στην ουσία της πρότασης. «Δεδομένου του όρου, δεν έχουμε εξετάσει αν η πρόταση πληροί επί της ουσίας τις διάφορες χρηματοοικονομικές και νομικές προϋποθέσεις», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή.

Η πρόσθετη πίεση που επιχειρεί να ασκήσει ο παραπάνω όρος ουδόλως δείχνει, πάντως, να μεταβάλλει τη γραμμή «ίσων αποστάσεων» των πιστωτριών τραπεζών, στη σύγκρουση μεταξύ των αδερφών Εμμανουήλ και Κωνσταντίνου Δομαζάκη. Παρότι οι τράπεζες επιδιώκουν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, κρίνουν ότι αυτή πρέπει να επιτευχθεί κατόπιν συναίνεσης των βασικών μετόχων, ώστε η διαδικασία να τρέξει γρήγορα και απρόσκοπτα, με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στο enterprise value της αλλαντοβιομηχανίας. Σε διαφορετική περίπτωση, απλά θα αυξηθεί ο λογαριασμός.

Επί του πρακτέου πάντως, Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης θα κατέλθουν στη γενική συνέλευση, με βάση ίδιο ποσοστό, περίπου 40% έκαστος, οπότε η επικράτηση του ενός ή του άλλου θα κριθεί από μικρά ποσοστά τρίτων «συμμάχων», ανάλογα και με το ποσοστό προσέλευσης/εκπροσώπησης των λοιπών μετόχων.

Μη επαρκής ένεση ρευστότητας τα 15 εκατ. ευρώ

Η πραγματική οικονομική θέση του ομίλου και κυρίως όσα πρωτόφαντα έχουν συνοδεύσει την ενδοοικογενειακή διαμάχη για τον έλεγχο της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας αποτελούν πρόσθετους λόγους, που κάνουν τις πιστώτριες τράπεζες να εμμένουν στη γραμμή «ίσων αποστάσεων», πιέζοντας για έξωθεν λύση.

Ο καθαρός δανεισμός που βαρύνει τον όμιλο Creta Farms ξεπερνά τις 10 φορές τα κέρδη EBITDA. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας σε σχέση με το ποσό που φέρεται διατεθειμένος να διαθέσει ο κ. Δουζόγλου (σ.σ. έως 15 εκατ. ευρώ), προκειμένου να ρυθμιστεί με βιώσιμο τρόπο ο δανεισμός της.

Τέλος, τα όσα συνέβησαν από τον Απρίλιο και έπειτα έχουν ρίξει στο ναδίρ την αξιοπιστία των μεγαλομετόχων της Creta Farms, με την πλευρά Κων/νου Δομαζάκη να πρωτοστατεί.

Χθες, με την κατάθεση του πορίσματος ειδικού ελέγχου της PwC, κατέπεσε μάλιστα όλη η ρητορική των τελευταίων δύο μηνών από πλευράς του, περί οφειλής 11,6 εκατ. ευρώ της Creta Farms προς τον ίδιο. Από το πόρισμα δεν προκύπτει καμία υποχρέωση της αλλαντοβιομηχανίας προς τον Κ. Δομαζάκη. Αντίθετα, προκύπτουν θέματα αξιοπιστίας, καθώς ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης διεκδίκησε, μετά από 13 χρόνια, απαιτήσεις που τελικώς δεν στοιχειοθετούνται, ενώ κατά την επίμαχη περίοδο (2005-06) ήταν μάλιστα και διευθύνων σύμβουλος.

Σοβαρά θέματα αξιοπιστίας δημιούργησαν βεβαίως και οι καταγγελίες περί οργίου κακοδιαχείρισης που έκανε ο Κ. Δομαζάκης προς τις πιστώτριες τράπεζες -και αποκάλυψε το Euro2day.gr-, καταγγελίες για τις οποίες η διοίκηση της Creta Farms έκανε πρόσφατα επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να τις αντικρούσει. Η «ζημιά» όμως έγινε.

Η ακτινογραφία των δανείων

Τα δάνεια της εταιρείας διαμορφώνονται στα 113,5 εκατ. ευρώ και κατανέμονται στις πιστώτριες τράπεζες ως εξής: 38 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 28 εκατ. ευρώ στη Eurobank, 26 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 17 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 3,5 εκατ. ευρώ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και 1 εκατ. ευρώ στην Attica.

Το «πηγαινέλα» της εταιρείας με τις τράπεζες ξεκίνησε όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της πριν από περίπου δύο χρόνια, στο μεσοδιάστημα η κατάσταση εξομαλύνθηκε, μέχρι την ώρα που ξέσπασε η διαμάχη μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v